Womengineerbloggen
Reflektioner efter första delen i min nya styrelseutbildning
Förra veckan var det äntligen dags att träffa alla som blivit antagna till programmet! I detta blogginlägg läser du om mina (Aroshines) första reflektioner.
Förra veckan var det äntligen dags att träffa alla som blivit antagna till programmet! I detta blogginlägg läser du om mina (Aroshines) första reflektioner.
För ett par veckor sen fick ytterligare tre kvinnor ta emot nobelpriset i fysik och kemi. Därmed ansluter de den lilla grupp kvinnor som tillsammans utgör 2,8% av alla de 400 nobelpris inom fysik och kemi som utdelats sedan starten 1895. 215 personer har tilldelats nobelpriset i fysik, varav 4 kvinnor. 185 personer har tilldelats nobelpriset i kemi, varav 7 kvinnor. UNESCOs rapport “Cracking the code: Girls’ and women’s education in science, technology, engineering and Read more…
Så här kommer IGEday-året 2021 gå till! Förberedelserna, själva dagen den 26e mars och så uppföljningen efteråt.
International women’s day 2020 is around the corner! A day to highlight all actions that take us closer to create an equal world, an enabled world. Women’s day, a very important topic indeed. Hence, the sustainable development goal #5, achieve gender equality and empower all women and girls, is stated by the UN to be a key driver for achieving all the Sustainable Development Goals. Empowering all women and girls… What makes women and girls Read more…
Hej alla glada, Jag hoppas att ni har haft en lika bra kvinnodag som jag! Jag och Sofia fick i uppdrag att skriva varsitt blogginlägg i samband med den här dagen, och jag funderade ganska länge på vad jag ville skriva om. Vad är det första jag tänker på när jag hör ‘Internationella Kvinnodagen’? Varför känns den viktig för just mig? Det korta och enkla svaret känns egentligen ganska självklart – när man i 26 Read more…
Jag väljer att fira Internationella kvinnodagen 8 mars av flera olika anledningar och på flera olika sätt. 3 av de sätten som jag kommer att fira just i år är dessa: Lyssna på en paneldebatt modererad av Help to Helps grundare Malin Cronqvist där flera förebilder inom IT i Tanzania kommer delta. Spännande! Gå på en workshop om gender awareness tillsammans med deltagare i det IT bootcampet som vi gör vårat exjobb på. Ser så Read more…
Hej igen! Att läsa två 7,5hp kurser parallellt i två läsperioder per termin med lagom mycket föreläsningar och övningar har alltid känts lite inflexibelt förut men nu när du och din exjobbspartner har 20 veckor att själva styra känns de där självklara inslagen i ens planering väldigt välkomna. Jag och Zoë började direkt exjobbet med att göra en planering för att se dels vilka större saker vi behövde göra varje vecka för att hinna klart Read more…
– När jag flyger in till nya städer tittar jag alltid på antalet byggkranar för att se vad det är för aktivitet gällande samhällsbyggnad, berättar Åsa Bergman när vi slår oss ned i styrelserummet på översta plan i Swecohuset. Genom de regnvåta fönstren ser man det som företagets konsulter arbetar med: samhällsplanering. Vägen till styrelserummet har varit rak, men inte självklar för Åsa Bergman som växte upp i småländska Vetlanda. – För mig har karriär Read more…
Denna fantastiska tisdag skulle jag vilja tipsa er om Successas podcast som jag nyligen fann. Det finns just nu 9 avsnitt ute med jätteinspirerande intervjuer med 9 lika inspirerande kvinnor och den produceras av 3 coola ingenjörer. I ett av mina favoritavsnitt säger Elin Elkehag, grundare av Stilla (ett mobilt larm) ”Jag har aldrig varit fattigare och aldrig jobbat så hårt, men jag har heller aldrig varit så lycklig.” och berättar om hennes resa från Read more…
“Gymnasietiden är full av möjligheter, så se till att ta tillvara på dem!” [one_half][/one_half] [one_half padding=”0 20px 0 0px”] Den klassiska motiveringen till att gå naturprogrammet på gymnasiet är att “det öppnar flest dörrar”. Det är visserligen sant, men det är inte därför jag valde min linje. Jag valde natur eftersom det är vägen till mitt dröm – att bli fysiker. Jag har alltid älskat att lära mig saker och är en typisk Hermionie – Read more…
Hej igen bloggis! Då var det dags för kvartalets blogginlägg… Skoja bara. Det är jag som har tagit sommarlov på obestämd framtid. Fram tills idag, då. Först och främst vill jag gratulera tävlingsvinnaren Nina Haskovec! För er som har följt bloggen minns ni kanske att jag utlyste en tävling för att komma ett namn på min exjobbs-robot. Jag fick in massor fina och bra förslag och valet var inte lätt för mig och bloggansvarige Frida, men vi Read more…
Även om hösten faktiskt har börjat smyga sig på lite smått tycker vi att det fortfarande finns anledning att drömma oss tillbaka till solstolen en stund. Känner du dessutom att sommaren bara sprang förbi dig och du aldrig hann lyssna på det där sommarpratet alla pratade om har vi en lösning. Sommar i P1. NyTeknik har nämligen samlat alla sommarpratade med teknik och forskning i fokus! Så underbart. Bara att välja och vraka nedan. 26 Read more…
KTH-studierna skiljer sig (go figure…) från gymnasiestudierna. Dels är det mycket mer självstudier som krävs, men även examinationsmomenten är vitt skilda från gymnasiet. Igår skrev jag en kontrollskrivning (KS) i termin och det gick väl… Helt okej faktiskt! Har ju som sagt inte räknat ett tal i kursen, men lyckades ändå rätt så bra! Redovisade även en Tilda-labb som gick strålande :) Så, hur går examinationen till på KTH? Hur är det att skriva en Read more…
1 Ta reda på vad det är du missar Kolla i kursplanen, prata med klasskamrater och med lärare. Ta reda på vad det är du missar och vad du kan ta igen medan du är hemma. 2 Läs och räkna När du väl vet vad det är du har missat/kommer att missa är det dags att öppna böckerna. Jag vet att det kan vara lite tungt att kämpa sig igenom sida efter sida med härledningar Read more…
Som jag skrev i fredags så var det dags för årets Womengineer-träff! På grund av jobb och andra schema-krockar kunde jag bara medverka under lördagen men det var inte mindre härligt för det! Klockan halv nio på lördagsmorgonen träffades ett gäng av oss på T-Centralen och tog pendeltåget ut till Bro där vi hade hyrt ett hus. Resan gick smidigt och klockan tio kickade helgen igång på riktigt. Så, vad gjorde vi egentligen? Vi betade Read more…
Hej, jag heter Greta och jag är stressist! Skulle det kunna låta så? Ett möte för anonyma stressister. Forskare hävdar att stress kan vara beroendeframkallande och i så fall erkänner jag, jag har varit väldigt beroende. Jag tror dom flesta försöker hinna med mycket på kort tid och det verkar vi kunna göra ibland med små intervaller. Vad händer när stress blir våran vardagsmat, som vi tror vi behöver för att lyckas? Här får ni Read more…
Hej! Nu är det dags för mig, Roos, att också börja dela med mig av livet som ingenjörsstudent. Med mycket glädje har jag läst The diversity blog och Livet som ingenjörsstudent som drivs av de två fantastiska tjejerna Nicole och Amanda (om du inte har läst deras bloggar än, vad väntar du på!). Att läsa deras texter och att få se hur de har hittat sin egen stil i ord har varit väldigt inspirerande men Read more…
I lilla Finspång, utanför Norrköping, finns kopplingar till hela världen genom produktionen och exporten av gasturbiner. I Sverige är behovet av de här maskinerna inte så stor, men i övriga världen finns det många användningsområden. Stora industrier och städer som vill vara självförsörjande av el, länder där strömtillgången är instabil eller öar som har långt till fastlandet är typiska kunder. Jag, Marie, tar ett möte med Mathilda på Siemens Energy som berättar om sig själv, sitt arbete som Proposal Manager, och förstås om gasturbiner.
När Maria var yngre ville hon bli läkare, kirurg till och med. Många känner kanske igen sig själv i det eftersom det är ett yrke som är allmänt känt och man förstår vad det innebär. Att bli ingenjör? Det var inte något som hon hade tänkt på alls. Förrän tvåan i gymnasiet. Under den tiden började hon fundera mer konkret på studierna efter gymnasiet och gick på en hel del mässor för att få information Read more…
Emelie Emanuelsson (Womengineers grundare) är med i Always nya kampanj #KeepHerPlaying och berättar i det här blogginlägget mer.
I hela mitt liv har jag sett fram emot att plugga på universitetet. Det kanske kan låta töntigt, nästintill nördigt. Men det har verkligen varit mitt absoluta mål under hela min uppväxt. Det är nog mycket för att jag har två akademiker till föräldrar, som båda har höjt studentlivet till skyarna och som till och med gillade universitetet så mycket att de har stannat kvar där under hela sina yrkesliv. Jag har alltid haft en Read more…
Sedan Sanna Dahlin var 15 år har hon velat vara egenföretagare och arbeta med hållbarhet. Hennes driv och längtan att rädda världen ledde henne till KTH och en civilingenjörsutbildning. Många år senare väcktes längtan i henne att skapa en plats för kvinnor att samlas och prata med varandra om vad som ligger dem varmt om hjärtat och hon hittade en medgrundare med samma passion för impact. Det var så VoiceHER, världens första röstbaserade app för Read more…
Hur är det att läsa på Chalmers? Häng med live när Nicole från Diversitybloggen visar dig runt. Du får se föreläsningssalar, “kända platser”, Vera Sandbergs staty, var man kan äta mat som student och massor mer. Häng med!
Den 12 mars stängde vi anmälan till årets IGEday med över 1100 anmälningar! Helt fantastiskt. I detta blogginlägg har vi samlat information till dig som är deltagare, närmast anhörig, företagsrepresentant eller från en skola som har anmälda elever. Saknar du svar på dig fråga är du välkommen att kontakta oss här!
En feltryckning på antagning.se ledde till att Sandra Pantzare blev civilingenjör. Men visst är misstag ganska bra ibland? De tar ju oss framåt i livet och lär oss enormt mycket, även om det där och då kan kännas jobbigt. För Sandras del blev ett fel rätt, och med en examen från Linköpings Universitet, fick hon möjligheten att kombinera sin största passion i livet, hästar, med sin utbildning. Det ledde till och med till ett jobb. Idag arbetar hon nämligen i ett forskningsprojekt på RISE som syftar till att lösa en av hästsportens största utmaningar, hälta. Häng med och lär dig mer!
Skoltröttheten på gymnasiet höll på att få Alicia att glömma bort sitt matteintresse. För egentligen var hon väldigt intresserad av både matte och fysik i skolan. Trots valet att läsa teknik med inriktning på design och produktutveckling kände hon sig omotiverad. Lite skönt att höra kan jag ärligt erkänna. Vem har inte känt att ambitionen och lusten inte alltid lirar ihop? Man måste få ge sig själv lite tid ibland, och mycket riktigt, efter ett tekniskt basår hittade hon siktet igen. Det blev ett lugnt år med tid för eftertanke eftersom hon redan hade med sig mycket från teknikprogrammet på gymnasiet. Basåret ledde sedan till programmet Högskoleingenjör inom Maskinteknik vid Karlstad Universitet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.