Tentorna är över för denna gång och jag känner mig nöjd med min insats! Däremot möttes vi av Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd i Västra Götaland efter att vi hade lämnat in tentan. Lättnaden byttes ut mot förtvivlan, eftersom det mer eller mindre innebär hemkarantän. Efter att ha lagt majoriteten av dygnets vakna timmar på att plugga så såg jag fram mot att få fira det med vänner samt olika inplanerade evenemang under kommande veckorna. När jag fått sova på saken hann första besvikelsen lägga sig och nu tycker jag självklart det är bra att Folkhälsomyndigheten har satt hårdare råd och vill passa på att uppmuntra er till att följa dem!

När vi skulle skriva tenta satte jag på mig en outfit jag kände mig fin i för att peppa igång och boosta självförtroendet. (Foton: privat)

Mina drömmar tog mig till NA-linjen på gymnasiet

Covid-19 ska dock inte få färga detta inlägg också utan jag tänkte berätta om varför jag valde att börja plugga till civilingenjör inom Industriell ekonomi. Min dröm var att bli delfinskötare när jag var riktigt liten och därefter veterinär. Detta eftersom jag växte upp med mycket djur runtomkring mig och tyckte det verkade spännande. För att bli veterinär så krävs det att du har gått naturvetenskapslinjen med inriktning natur på gymnasiet, så det var ett självklart val! Min SYV på högstadiet tyckte dock att kock kunde vara bra eftersom jag hade ett matintresse. I efterhand är jag glad att jag lyssnade på mig själv och inte andras åsikter. För det är trots allt ens eget val!

Under gymnasietiden förändrades mycket

Gymnasiet gick bra och i de ämnen jag var riktigt intresserad av fick jag väldigt bra betyg och helt okej i de jag var mindre intresserad av. Matte var mitt absoluta favoritämne och jag har mycket att tacka min matte- och fysiklärare Annika för (side note: i våras skrev jag ett mail till henne för att tacka och hon blev väldigt glad för det, så leta upp mailadress till din gamla favoritlärare och gör likadant. Det kan göra lysa upp hens dag). Eftersom veterinärlinjen har väldigt hög inträdespoäng insåg jag att högskoleprovet var en bra idé för att ha möjlighet att söka i ytterligare en kategori. Sagt och gjort, jag skrev högskoleprovet tre gånger + en testomgång i skolan innan jag uppnådde mitt toppresultat. För mig var det högskoleprovet som avgjorde att jag kom in på Chalmers när mina betyg inte nådde hela vägen fram. Så det är ett tips till er som vill har fler möjligheter när ni söker högskola.

Ett litet collage med gymnasiebilder. Eftersom vi läste 5 mattekurser och 2 fysikkurser + massor andra på NA/NA-programmet så blev det en hel del räkneböcker. På min gymnasieskola Lars Kagg arrangeras även en stor rugbyturnering mellan gymnasieskolorna i staden. Sedan är det vår 100-dagarsnedräkningsaffisch (långt ord!) som ni ser nere till höger. (Foton: privat).

Under sista året i gymnasiet insåg jag att veterinär inte är min grej så jag började titta på andra alternativ. Plötsligt kände jag mig väldigt vilsen och visste inte alls vad jag ville. På vårterminen när vi kikade runt på olika utbildningar så föreslog mitt ex Industriell ekonomi. Både för att jag var bra på matte och hade intresse för ekonomi, dessutom visste hon att jag hade en chans att komma in med betyg/HP. Min filosofi, som jag dock inte rekommenderar, när jag rangordnade mina val på antagning.se var att titta på förra årets antagningsstatistik på UHR:s hemsida och rangordnade sedan efter var det var svårast att komma in. Detta eftersom jag kände mig lite vilsen och inte visste exakt vad jag ville.

När antagningsbeskedet kom så blev jag chockad

Snabbspola fram till första antagningsbeskedet i juli. Under lunchrasten på sommarjobbet öppnade jag det och insåg till min stora förvåning att jag kommit in på Industriell ekonomi, Chalmers, som jag rankat som trea och att alla val under var strukna. Blev självklart väldigt glad, men också lite orolig över ifall det verkligen var vad jag ville. För att ta reda på det kikade jag på vilka kurser som ingick i programmet och dess beskrivning mer noggrant vilket fick mig att inse att det skulle passa mig perfekt. För även om du kanske har ett drömjobb du strävar efter så ska det också vara intressant och kul att plugga under de tre eller fem åren du gör det.

Under gymnasiet spenderade jag en hel del tid i Photo Booth på våra Macbooks vi fick låna av skolan. (Foto: privat).

Allas väg till högskolan ser olika ut, lyssna på ditt hjärta

Det dröjde dock tills en vecka innan skolan började förrän jag bestämde mig till 100%. Största anledningen var att jag kommit in i Göteborg, som inte är min favoritstad, så jag väntade på andra antagningsbeskedet för att se ifall jag kom in på LTH eller KTH som jag hade rankat över. Så blev det inte som ni kanske märkt, men jag är väldigt glad för det. Denna historien är tänkt att visa på att allas väg till högskolan ser olika ut. Vissa bestämmer sig redan när de är supersmå medan andra, som jag, bestämmer sig en vecka innan. Så länge du följer ditt hjärta så blir det bra!

Veckans tips på temat Diversity:

I veckan läste jag en väldigt intressant artikel i Dagens Nyheter där de tog upp hur värderingstester mer och mer blir en del i jobbsökningsprocessen. Tester som helt enkelt avgör ifall den sökandes värderingar stämmer överens med företagskulturen. Detta låter bra i teorin, men problemet blir att det skapas en väldigt homogen grupp på företaget. Jag har ju tidigare på bloggen tagit upp hur homogena grupper är ett problem för företag som både dämpar kreativitet och framgång. Ifall du blev nyfiken och vill läsa mer hittar du den HÄR (OBS! krävs prenumeration tyvärr).


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *