Det är dags för bloggen att sadla om och bli mer personlig. Jag är väldigt tacksam över att jag har fått möjligheten att dyka ner i rapporter för att sedan återkoppla det till er. Framöver har jag tyvärr inte tillräckligt med tid för att göra det och därmed är det dags för ett skifte. På tal om tid så tänkte jag i detta inlägg dela med mig av hur jag får livet att gå ihop som ingenjörsstudent. Självklart har alla olika förutsättningar och olika sorters studier, oavsett vad så kommer mina topp tre tips här. Men först en kort recap om mig!

Vi börjar med standardfraserna: Jag heter Nicole Stengård Tamm, är 21 år och bor i Göteborg. Jag pluggar på Chalmers Tekniska Högskola där jag läser till civilingenjör inom Industriell ekonomi. Nyligen började jag mitt fjärde år, och därmed mitt första år på mastern Management and Economics of Innovation. Detta efter ett års studieuppehåll då jag bland annat har läst juridik, men även jobbat och hunnit resa lite i Taiwan och Bali innan covid-19 uppenbarade sig. Utöver mitt engagemang i Womengineer är jag, som jag nämnde i förra inlägget, ordförande i Jämlikhetskommittén på Chalmers. Dessutom gillar jag att träna, laga god mat, hänga med kompisar och gå på konserter.

Lovar att jag inte brukar ta Voi på mina löpturer (Foto: privat)

1. Var selektiv med vad du tar på dig

Som ni hör är detta en hel del att hinna med och mitt första tips till hur man får livet att gå ihop är att inte ta på sig för mycket. Jag tror inte jag är ensam om att vilja göra så mycket det går och vara delaktig i allt som verkar roligt och utvecklande, en sorts FOMO (fear of missing out). Men det jag har insett under åren jag har gått på Chalmers och efter att ha träffat olika personer är att hela tiden komma ihåg ens psykiska mående. För även om det är kul att engagera sig och hitta på saker, så ska det inte ske på bekostnad av ens hälsa. Som student är det ju många år kvar av ens liv och i relation till ens hälsa kanske inte allt alltid är så viktigt. Livet går inte ut på att stressa runt!

En bild på oss gänget i JämK. Att engagera sig utanför studierna är väldigt kul, men låt det inte äta upp all din tid. (Foto: privat)

2. Börja prioritera

På tal om vad som är viktigt så kommer vi in på nästa tips – PRIORITERA. Förr eller senare sitter man där en söndagskväll med en lång “att göra”-lista under veckan. Då gäller det att tänka över när saker måste vara klara, om något kanske inte behöver fullföljas 100% denna vecka och det kanske inte är superviktigt att du närvarar på alla saker som din förening deltar i (ifall du är med i någon). Tidigare har jag det första jag prioriterat bort varit träning till förmån för något annat, men med åren har jag insett att det är en viktig del för att jag ska orka med. Istället så har jag dragit ner på min ambitionsnivå när det gäller matlagning på vardagar och jag har även blivit mycket bättre på att lägga ifrån mig telefonen både när jag pluggar och när jag är hemma. Det är så lätt att någon minuts scrollande på Instagram blir en kvart och kanske även en halvtimme och då har en hel del tid passerat som hade gått att lägga på annat.

Jag har spenderat väldigt mycket tid i Göteborg på det senaste. Efter att ha sett över vad jag hade att göra så insåg jag att jag hade tid för ett snabbesök i min sommarstuga på Bohus-Malmön för lite miljöombyte. Så istället för att plugga i skolan så har jag pluggat där en dag. Nu har jag laddat upp med extra energi inför resten av veckan, en bra prioritering helt enkelt! (Foto: privat)

3. Hitta din återhämtning

Att jag har valt att hålla fast i träningen nu även om det blir mycket är för att jag har insett att det är ett väldigt bra sätt för mig att återhämta mig. För även stressiga dagar behövs någon tid där kroppen och hjärnan får återhämta sig, och då pratar jag inte bara om sömn (även om det är viktigt). Utan en stund där du kan släppa alla tankar på skola, ev. jobb eller förening. Det kan vara svårt att hitta det som passar för just dig, men det är viktigt att fortsätta leta tills du hittar din grej. För mig kan det vara att ta en löprunda, laga en avancerad maträtt eller min nya vana – att läsa 10-15 sidor i en bok varje kväll. Det fungerar för mig, kommentera gärna vad som fungerar för er.

Sen i somras har jag läst dessa böcker för att få ta del historier om den rasism som finns i Sverige. Kommer presentera böckerna djupare framöver, men vill du läsa mer redan nu hittar du dem här: Slumpens barn – Amat Levin, Svart Kvinna – Fanna Ndow Norrby, “Såna som du ska inte vara här” – Marika Carlsson. (Foton: via tidigare länkar)

Jag ska väl inte sticka under stolen med att jag inte alltid lever som jag lär, men jag gör mitt bästa för att lyssna på mina egna tips. För mig har det behövt växa fram lite under åren kring hur jag gillar att leva mitt vardagsliv. Det är ju trots allt en stor förändring att flytta hemifrån (jag började plugga direkt efter gymnasiet). Ha en riktigt fin dag så hörs vi igen snart!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *