Det var tag sen senaste inlägget vilket beror på att jag har haft väldigt mycket för mig den senaste tiden. Det berodde det på att vi i Jämlikhetskommittén hade mycket för oss. Att engagera sig ideellt är något jag har gjort utanför skolan på flera olika sätt och det har ger mig extra energin för att fortsätta när plugget är kämpigt. Dessutom har jag träffat många av mina vänner därigenom. Idag tänkte jag att ni skulle få höra vad det går att hitta på, vi tar det i kronologisk ordning från det att jag började hösten 2016 fram tills idag. Jag vill passa på att upplysa om att strukturen på olika tekniska högskolor ser olika ut, men det brukar finnas föreningar att gå med i på de flesta.

Hur det hela började…

Under mottagningen så var det första gången jag kom i kontakt med studentliv, jag har inga äldre syskon eller vänner som har introducerat det. Under mottagningen var det väldigt mycket intryck så tack och lov dröjde det till november innan ansökan till kommittéerna öppnade. Det gjorde att jag hann landa i Göteborg, att bo själv, plugget och i vad jag faktiskt tycker är kul. För eftersom det är ideellt arbete och tid du lägger ner på detta så är det viktigt att du tycker det är kul. Första gången jag sökte så var det faktiskt till en kommitté jag inte kom med i eftersom jag inte hade möjlighet att fysiskt delta på invalet. Istället blev det att jag sökte vår arbetsmarknadskommitté där jag hade posten kommunikatör. Men så bra det blev ändå!

Gänget i I-Armar. Länge sedan vi sågs nu i och med pandemin, men är så glad att det var just er jag spenderade mitt första år med. (Foto: I-Armar)

Första året var väldigt lyckat

Året som kommunikatör i I-Armar var väldigt kul eftersom alla gick i olika årskurser vilket gav mig vänner även i klassen ovanför. Arbetsmarknadskommitténs uppgift är att ha kontakt med företag och hjälpa dem att synas på olika event på sektionen, ex. lunchföreläsningar. Det var väldigt lärorikt att prata med företag och förhandla om priser. Dessutom hade jag väldigt fria händer och valde att lägga mycket av min tid på att starta upp en Instagram. Det tyckte jag var väldigt kul och blev lyckat så när året var slut funderade jag på vad mitt nästa steg skulle bli.

Styrelsen! Personer som har kommit att betyda väldigt mycket för mig. Här är vi på konferens i Lund tillsammans med andra styrelser på I-sektioner i Sverige. (Foto: privat)

Med alla bra erfarenheter så ville jag söka vidare

Jag kände mig inte klar med engagemanget på sektionen och ett ganska naturligt steg var då att söka till styrelsen på vår sektion. Ville gärna fortsätta med sociala medier och kommunikation så jag sökte helt enkelt kommunikatörsposten igen. Detta var nog ett av mina bästa år på Chalmers; våren i tvåan och hösten i trean. Vi var ett grymt gäng i styrelsen och jag trivdes väldigt bra med mina arbetsuppgifter. Dessutom hade vi möjlighet att starta upp olika projekt exempelvis en hållbarhetspolicy, vår egen bössa i Musikhjälpen, men även att starta upp en jämlikhetsgrupp på vår sektion. Ett ämne, som ni vet, ligger mig varmt om hjärtat. Därmed utnämndes jag till ordförande i nystartade LIKA. Vissa stunder var det lite mycket med båda rollerna, men eftersom LIKA var så nytt hade vi inte så mycket verksamhet under första året.

Här har vi gänget i LIKA under Empatidagen, en halvdag då vi arrangerade föreläsningar, workshops och pub om jämställdhet och mental hälsa tillsammans med Elektrosektionen. Alla våra ligg hade vi bjudit in till en av föreläsningarna. (Foto: I-Bild)

Efter två år på sektionsnivå sökte jag vidare utanför

Efter ett ännu ett lärorikt år, men lite mer tidskrävande, så valde jag att inte söka något nytt inför våren i trean eftersom vi skrev vårt kandidatarbete då och inför hösten därefter var mina planer fortfarande oklara. Då passade jag istället på att delta som mentor i Pepp:s mentorskapsprogram. Det innebär att du blir mentor till en gymnasietjej och deltar tillsammans på olika event där företag ibland är med. Jag tyckte det var väldigt kul att få kontakt med en gymnasietjej och peppa henne samtidigt som jag lärde känna andra studenter på andra sektioner på Chalmers. Därefter var det dags för sommarlov och jag bestämde mig för att ta ett års studieuppehåll.

En bild från avslutande banketten, kan ni hitta mig? (Foto: Pepp)

Under mitt sabbatsår fortsatte jag engagera mig

Det innebar dock inte att jag tog paus från engagemanget. Jag skrev mitt kandidatarbete med Womengineer (det kan du läsa här) så ledde det till att jag ramlade in här och började blogga samt pyssla med sociala medier. Ytterligare ett år passerade och jag fick lära känna underbara personer på olika platser runt om i Sverige. I våras efter att ha sökt in till min master på Chalmers så kände jag mig väldigt rastlös vilket till stor del förmodligen berodde på pandemin. Jag insåg även att min sista chans att sitta i kommitté på Chalmers skulle bli nu i fyran eftersom jag siktar på utbyte och sen är det examensarbete i femman.

Inför nystart på Chalmers saknade jag gemenskapen

Ungefär samtidigt som jag insåg det såg jag dessutom att JämK, Chalmers jämlikhetskommitté sökte efter nya medlemmar. Det perfekta valet för mig – en chans att fördjupa mig mer i jämlikhetsarbete och dessutom engagera mig på kårnivå. Jag är så glad att jag sökte till JämK, jag har lärt känna massor nya härliga människor på olika sektioner och har dessutom lärt mig mycket om Chalmers studentkår som organisation. Vi får se ifall jag nöjer mig här eller hittar på något mer i framtiden…

Underbara gänget i JämK! (Foto: CFFC.se)

För att summera lite så inser jag nu att jag har hunnit med väldigt mycket de senaste fyra åren och de har gett mig erfarenheter som jag inte hade fått av att bara plugga. Med det sagt så vill jag poängtera att det inte finns någon “normal” nivå av engagemang. Alla fungerar olika och har olika intressen, men att ha engagerat sig i något utanför studierna brukar de flesta jag träffar säga att de är väldigt glada över. Det ger dig en personlig utveckling och kontakter som är svår att få av enbart studier.

Här kommer mina tre tips för dig som är sugen på att börja engagera dig:

  • Sök något du tycker är kul! Oftast är arbetet ideellt och ifall du inte trivs kommer dina uppgifter kännas väldigt jobbiga.
  • Rannsaka dig själv för att se hur mycket tid du har att lägga på engagemang. Det finns olika nivåer och det behöver inte vara helårsengagemang utan det kan vara att hjälpa till inför ett specifikt evenemang.
  • Fundera på vad du vill ha ut av det. Eftersom det är ideellt arbete så är det viktigt att känna att du själv vinner något på det. Det kan vara att du vill skaffa nya vänner, lära dig kommunikation med företag eller att hålla möten. Akta dig för ”det ser bra ut på CV:et”, det ska inte vara din främsta drivkraft!

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *