En tid för förnyelse och uppstart närmar sig med stormsteg. Hösten. I mitt förra blogginlägg, dedikerat till en blivande ingenjörsstudent, skrev jag om förberedelser som kan vara bra att tänka på om man sökt in till en ingenjörsutbildning till hösten. Men jag om någon vet väl att en sidas blogginlägg om hur man ska vara lugn och inte oroa sig i onödan inte hjälper särskilt mycket när man går och väntar på ett livsförändrande besked. Jag har därför bestämt mig för att nu under sommaren bygga upp en hel serie kring detta, här på min blogg. Jag kommer ägna tre inlägg till detta nu under juli och augusti, och ta upp de stora frågor som jag själv undrade över. Det här första inlägget kommer att handla om att flytta hemifrån inför att man börjar plugga. Vad ska man tänka på? Hur känns det? Och vad händer om man ångrar sig? Välkommen till den första delen av min serie Ditt Nästa Kliv: Dags för Studentliv!

Jag minns när min storasyster flyttade hemifrån; trots att jag var glad för att jag skulle få det stora rummet så var det en sorgsen period för alla i min familj. Min syster skulle bara flytta några kilometer bort, men ändå kändes det som att vi skulle tappa den naturliga syskonkontakten som vi haft under hela vår uppväxt. Att jag tre år senare skulle flytta 40 mil från min familj och alla mina vänner hade jag ingen aning om. Nu bor jag, min syster och min bror på tre olika ställen, men ändå har vi bättre kontakt än vad vi någonsin haft. Att flytta är en naturlig del av livet och att lämna något bakom sig betyder inte att man måste tappa det man vill ha kvar. En sak som dock är oundviklig är att man kommer att få massor av nya erfarenheter och relationer. 

Många vill, i och med att de börjar plugga, också flytta hemifrån. Kanske är det till en ny stad, eller så vill man bara ta nästa steg i livet och lämna föräldrahemmet. I mitt förra inlägg ger jag tips på hur man kan hitta olika typer av boenden. Oavsett hur du väljer att göra så finns det en del saker som kan vara bra att ha koll på. Först och främst; gör din research! Hur du än ska bo, i ett rum, inneboende, i en lägenhet i andrahand, så ska du ha ett avtal. I detta avtal ska allt vara solklart; hur länge du får bo där, vad du ska betala i hyra, om du ska lämna en deposition och vad som ingår såsom el, bredband och så vidare. Se även till att din hyresvärd inte tar ut ockerhyra. Om du hyr möblerat i andra hand har din hyresvärd inte rätt att ta mer än ett påslag på den ursprungliga hyran på ungefär 10–15 procent. Om du tror att någon försöker få dig att betala mer än vad du ska kan du alltid höra av dig till Hyresnämnden. Ett bra sätt att veta om du betalar rätt är också att jämföra med likvärdiga bostadsobjekt i närheten av dit du ska flytta. Det kan vara svårt att hitta ett boende och ibland vill man bara ta första bästa, men du ska alltid bo under rättvisa omständigheter!

En annan viktig sak är hemförsäkring. Från den dagen du har flyttat till ett nytt boende så är det jätteviktigt att vara försäkrad där, ifall något skulle hända dig själv, ditt boende eller dina saker. Det finns massor av olika försäkringar att välja emellan, så återigen – gör din research och försök hitta det som passar dig bäst. Vissa bolag har särskilda student- och ungdomspriser, så det kan också vara värt att kolla upp. Det kan också vara bra att adressändra så att du får din post till det nya boendet. 

När du lyckats hitta ett boende, skrivit ett schysst avtal och skaffat en hemförsäkring är det dags att börja packa! Men vad ska man ha med sig? Beroende på hur du ska bo behöver du såklart packa med dig olika mycket saker. Ofta när man hyr i andra hand kan man till exempel hyra möblerat och med de flesta husgeråd. Om detta inte är fallet lär du behöva skaffa dig de husgeråd du behöver på egen hand. Mitt starkaste tips när du ska köpa möbler och saker till ditt boende är Second Hand. De flesta Second Hand-butiker, såsom Erikshjälpen, Myrorna och Röda Korset, har ett stort utbud av just dessa saker. Du får allt till mycket förmånliga priser, samtidigt som du återanvänder och gör något bra för miljön! I många studentstäder i Sverige är det främsta färdmedlet att ta sig runt med cykel. Så, skaffa en sådan. Var också beredd på att cyklar stjäls, själv har jag blivit av med två cyklar under mitt första år som student. :( Det kanske därför inte ska vara den allra dyraste cykeln du släpar med dig när du flyttar, även här går det att hitta mycket Second Hand, till exempel på Blocket

Till sist vill jag ägna några rader åt den psykiska förberedelsen i att flytta hemifrån. Det kan kännas svårt att lämna de man bott med under sin uppväxt, och i många fall kan man tvivla på om man kommer att klara av att vara så pass självständig som man plötsligt förväntas bli. En viktig del av processen tror jag är att våga erkänna de här känslorna. Det är okej att vara orolig och nervös. Jag upplever att man ofta blir pushad till att man ”måste testa att bo själv” och att man ska klara sig själv direkt. Jag själv har bott med en room mate ända sedan jag flyttade hemifrån och har trivts med detta jättemycket. Jag har inte känt något behov av att bo helt ensam, även om jag kanske vill göra det någon gång i framtiden. Detta är också okej! Det är även okej om du inte känner dig helt redo för att flytta hemifrån än, utan vill bo kvar hemma trots att du ska börja plugga. Ta allt i din egen takt och lyssna på magkänslan. Alla är olika och du kommer må som allra bäst om du gör som du vill. 

Tack för att du har läst den första delen av Ditt Nästa Kliv: Dags för Studentliv! Nedan har jag gjort en video som sammanfattar mina bästa tips om att flytta hemifrån och börja plugga. I nästa del av serien kommer jag att prata om hur man klarar sig med en studentbudget. Vi hörs då!

Nedan har jag sammanfattat mina 3 bästa tips från denna första del av serien:


1 Comment

Nicole Stengård Tamm · July 8, 2020 at 2:25 pm

Wow vilket bra inlägg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *