Jag sitter på en solig balkong i mina föräldrars lägenhet och dricker en kall cola. Tio veckors sommarlov ligger framför mig, men ändå kan jag inte hålla mig från att tänka på och längta till hösten. Jag tänker på alla de nya som ska börja studera en ingenjörsutbildning, jag tänker på nollningen och jag tänker på hur världen kommer att se ut då. Vi lever alla för tillfället i en värld där morgondagen kan upplevas vara lika oförutsägbar som år in i framtiden. Så känner åtminstone jag själv. I tider som dessa kan det därför kännas extra jobbigt att gå och vänta på ett besked likt det antagningsbesked för universitet och högskolor som kommer om några ynka veckor. I detta inlägg tänkte jag därför göra mitt bästa för att utifrån mina egna erfarenheter förbereda alla er som sökt en ingenjörsutbildning, på samma sätt som jag själv hade velat bli förberedd.

Kommer jag komma in?

Mångas oro, likt min egen såhär dags för ett år sen, handlar om osäkerheten om man blir antagen till den eller de utbildningarna man sökt. I år är sannerligen ett speciellt år vad gäller söktryck, antagning och statistik. Det är svårt att säga huruvida covid-19 kommer att påverka varje enskild persons antagningsbesked, men säkerligen kommer något annorlunda hända med statistiken. Just nu befinner du dig förmodligen i den delen av antagningsprocessen där du inte kan göra mycket annat än att hoppas och hålla tummarna. Mitt tips är att du just nu försöker att leva så mycket i nuet som det bara går. Framtiden är oviss och att ställa in sig alldeles för mycket på ett visst besked kan skada dig. En hel sommar ligger framför dig, och oavsett om den kommer att innehålla massor av jobb eller mestadels ledighet så har du förhoppningsvis andra saker att fokusera på. Jag tror själv väldigt mycket på att saker händer av en anledning, och vad det där antagningsbeskedet än säger så kommer allt att kunna lösa sig på ett eller annat sätt. Blir du inte antagen till det du hade hoppats på kommer du förmodligen själv att känna vad du vill göra i den situationen. Kanske var det ett tecken på att något annat passar bättre? Eller att du borde ta ett år till och göra något helt annat? Eller ska du kanske bara läsa upp något betyg och plugga till högskoleprovet för att försöka komma in igen nästa gång? En sak är säker – vill du något tillräckligt mycket så är det aldrig kört. 

Till dig som kommit in – Grattis!

Säg nu (fingers crossed) att du har kommit in på den där utbildningen du har sökt. Vad händer nu? Hur förbereder man sig på bästa sätt? Hur får man en så bra start på sin studietid som möjligt? Nedan har jag skrivit ihop en liten guide för vad som kan vara bra att ha lite koll på när man ska börja studera en ingenjörsutbildning.

Studiemässiga förberedelser

De allra flesta ingenjörsutbildningar kräver förkunskap i matematik och har även i stor utsträckning en hög nivå på matematikundervisningen redan från start. Att fräscha upp sitt minne är aldrig fel, oavsett om matten tidigare har varit något som du har haft lätt för eller inte! Sommaren innan jag påbörjade min utbildning läste jag en sommarkurs i förberedande matematik, vilket jag rekommenderar alla att göra. Det finns flera olika kurser och man kan själv välja om man vill ta högskolepoäng för den, eller inte. Det som är bra med de flesta av dessa kurser är att det inte är någon antagning, vem som helst kan läsa dem! Man gör så mycket man vill och jag själv såg det bara som ett litet tidsfördriv när jag inte hade annat för mig. 

Vissa ingenjörsutbildningar är även mer inriktade på programmering, då kanske en liknande kurs i programmering skulle vara intressant. Andra ingenjörsutbildningar går in mycket på fysik, för dessa finns också liknande förberedande kurser. Ett starkt tips är att, om du inte redan är helt insatt, läsa igenom kursöversikten på det program du sökt eller kommit in på. Vad känns mest relevant? Vad skulle du vilja förbereda dig inför? Med detta sagt finns det inga som helst krav på att du ska ha läst liknande förberedande kurser, det är verkligen bara upp till dig själv! Av egen erfarenhet kommer man snabbt in i studierna och mycket av den kunskap man trodde att man hade glömt kommer att komma tillbaka. 

Hur man hittar boende

Många väljer att flytta i samband med att de börjar studera. Kanske vill du flytta till en ny stad, kanske är det även första gången du flyttar hemifrån – mycket kan kännas nytt och spännande. Men hur hittar man sitt första egna boende? Även om det kan vara svårt att hitta finns det många alternativ för dig som student. I de flesta större studentstäder finns det särskilda studentbostäder som är paxade just för de som studerar vid universitetet. Till dessa kan man oftast ställa sig i kö så fort man blir antagen. Ställ dig i dessa köer direkt, ibland pågår det nämligen lottningar där man kan ha tur och få boende direkt! Dessa studentboenden kan vara enskilda lägenheter, delade lägenheter, studentkorridorer eller kollektiv. Mitt första tips är att du tänker ut hur du helst vill bo. Trivs du att bo med andra? Då är nog korridor eller kollektiv bäst för dig! Att hitta en lägenhet själv direkt kan vara svårt, kanske finns det någon du kan tänka dig att bo med, eller så kan du hitta room mates i Facebookgrupper eller liknande. Sedan jag flyttade för att börja studera har jag bara bott i andra hand, vilket kan vara ett bra alternativ att börja med. På Facebook finns många grupper där folk hyr ut rum eller lägenheter, men där du även kan söka boende att hyra. Ett starkt tips är att kolla upp liknande grupper för den staden du vill flytta till. På Blocket går det även att hitta mycket i andra hand. Det kan kännas som en djungel till en början, men det gäller bara att ha ett öppet sinne. Man får snabbt inse att man kan behöva vara anpassningsbar och att man förmodligen kommer att behöva flytta några gånger innan man får drömboendet.

Inför nollningen

På de allra flesta universitet späckas de första veckorna fulla med nollning. Detta år kommer säkerligen nollningen att bli en aning annorlunda, men den kommer definitivt bli av på något sätt! Min största rekommendation är att delta under nollningen. Det är en så kul upplevelse och även om man inte vill vara med på alla aktiviteter (vilket man självklart inte måste) så är det ett utmärkt tillfälle att lära känna nya människor på utbildningen. Oftast blir man uppringd av en fadder cirka en vecka innan nollningen drar igång, då får man mer information om vilka kårer, grupper och köer man ska ställa sig och gå med i. Så håll koll på telefonen! De första veckorna kan vara väldigt överrumplade, med massor av nollning varvat med tufft plugg, men försök verkligen att ta till vara på den där första tiden. Gå in med ett öppet sinne och våga testa saker och prata med människor som du kanske inte trodde var för dig. Nollningen var helt klart bland det roligaste jag varit med om. 

Så du, kära blivande ingenjörsstudent, även om det inte var din tur att börja studera nu till hösten – ge inte upp. Och du, kära blivande ingenjörsstudent, som fått möjligheten att börja redan nu i höst – välkommen till de roligaste åren i livet! Nu kör vi!   


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *