I måndags släppte Stiftelsen Allbright rapporten Tech lever grabbmyten där de har djupdykt i techbranschen för att se hur det står till med jämlikheten ute på företagen. De har djupintervjuat och granskat 14 företag* med en tongivande position på marknaden. Trots att techbranschen är ung och ofta benämns som nytänkande så är inte det något som alltid syns i jämlikhetsarbetet. Jag blev positivt överraskad att Allbright tog sig an techbranschen i denna rapport och tänkte dela med mig av fem saker som jag tyckte var extra intressanta både i själva rapporten och i diskussionen kring den.

Var fjärde kvinna inom techbranschen upplever att administrativa uppgifter inte fördelas rättvist

I intervjuer genomförda i samband med rapporten framkommer det att kvinnor förväntas koordinera konferenser, ordna fika till möten och föra anteckningar som ju egentligen är icke-meriterande arbetsuppgifter. Denna punkt tror jag många av oss kan känna igen oss i oavsett om det gäller arbetsplatsen, i skolan eller hemma. Jag förstår att det är lätt att hamna i gamla vanor och att det ibland kan känns frustrerande när ingen tar tag i sådana uppgifter heller, men för att kunna bryta vanor och att det ska bli lika självklart att män förväntas göra dessa uppgifter så krävs det att vi börjar någonstans och sätter ner foten.

“Eldsjälar får otacksam uppgift”

Tidigare på bloggen har jag även skrivit av vikten av att jämlikhetsarbete ska bedrivas av hela organisationen, inklusive högsta ledningen. Därför blir jag besviken, men kanske inte så förvånad, när det i rapporten visar sig att i hälften av alla intervjuade företagen så läggs det ansvaret istället på frivilliga eldsjälar. Självklart vill jag ge dessa personer en stor eloge, men samtidigt är det inte deras roll att driva hela företagets jämlikhetsarbete, ofta vid sidan av sina andra arbetsuppgifter. Det visar ju, som Allbright även skriver, att ledningen på företaget inte känner sig ansvariga eller tycker är särskilt viktigt. Något som i alla fall jag tycker inte gör ett företag särskilt attraktivt som framtida arbetsplats.

Förskjutningen av jämställdhetssnittet

En annan sak som jag tidigare funderat över och nu fått bekräftat är var på företagen kvinnor arbetar. I statistik kan de ibland se ganska lovande ut bland techbolag när man tittar på totala andelen kvinnor på företaget. I Allbrights rapport kunde de dock visa att i klassiskt kvinnligt kodade roller är just kvinnor överepresenterade. Exempelvis är nio av tio HR-chefer kvinnor inom techbranschen medan i övriga näringslivet är det bara 72 % kvinnor bland HR-chefer. Detta höjer det totala jämställdhetssnittet och visar även på hur könsstereotyper lever kvar i de ”nytänkande” techbolagen.

Transparens kring jämlikhetsarbete

Allbrights VD Amanda Lundeteg deltog i en intervju med SvD där hon kommenterade arbetet kring rapporten. Många techbolag är inte särskilt öppna med sina siffror kring representation i ledningsgrupper och när Allbright hörde av sig så återkopplade inte ens vissa.

”E-handelsjätten Boozt tackade nej med hänvisning till att de inte jobbar med jämställdhet som fråga”

– Amanda Lundeteg i intervjun med SvD

Det fick mig att börja fundera lite eftersom Boozt kundkrets till stor del består av kvinnor. Idag väljer vi ofta vilka företag vi handlar hos med hänsyn till deras syn på och arbete med miljö (ekologisk hållbarhet). Men det kanske börjar bli dags att som konsument även göra val med hänsyn till social hållbarhet.

Amanda Lundeteg, vd och talesperson. Foto: Samuel Gonzalez

Speglar arbetslivet universiteten?

Slutligen har det även florerat kommentarer kring rapporten, både positiva och negativa, vilket är kul eftersom det visar på att folk intresserar sig. En kommentar jag fastnade vid handlar om att det inte är så konstigt att fördelningen ser ut som den gör när man tittar på andelen kvinnor vs. män som examineras från tekniska högskolor. Men som jag nämnt tidigare här på bloggen gäller det att arbeta på alla plan parallellt för att de ska ske en tydlig förändring, och också en snabbare förändring. Att både se hur vi kan skapa förändring i uppväxten, på utbildningar och i yrkeslivet. Dessutom får vi inte glömma bort att ingenjör är långt ifrån enda vägen in i techbranschen.

Jag rekommenderar er verkligen att läsa rapporten i sin helhet där det lyfts ytterligare intressanta aspekter kring diskriminering, kompisrekrytering och mångfald. Den är lättläst, tydlig och inte alls lång. Jag vill uppmuntra dig som läser att skicka vidare rapporten till minst en man eller kvinna som behöver vidga sina perspektiv. Som slutord vill jag även uppmana er som läser att bli bättre på att rekommendera era kvinnliga bekanta i rekryteringsprocesser. Ibland kan det vara svårt att på stående fot komma ihåg vilka du har runt dig, men ett tips är då att ha en anteckning i mobilen som du snabbt kan ta fram.

Dessutom vill jag tipsa om Paulina Modlitba som har gett kloka kommentarer till följd av rapporten så kika in på hennes Twitter och Instagram!

*De företag som undersöktes i samband med Allbrights rapport är Na-kd, Storytel, Spotify, Paradox Interactive, Izettle, Voi, Kry, Boozt, King, Zound Industries, Truecaller, Klarna, Tobii och Mojang.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *