Den 11 januari öppnade vi anmälan till årets IGEday och nu efter bara några veckor har vi redan fått in hundratals anmälningar från deltagare. Det känns helt otroligt i denna pandemiera och vi är så peppade på att fortsätta vårt arbete att fylla de resterande platserna. Men hur gör vi egentligen för att nå vår målgrupp? Generation Z, och för vår del tjejer och icke-binära 13-19 år?
Vi har framförallt två tillvägagångssätt. Dels använder vi oss av våra egna sociala medier (Instagram, Facebook, LinkedIn och Twitter) och sedan kontaktar vi skolor, influencers och föreningar med mera direkt via mail och telefonsamtal.
Låt oss ta allt från början och förklara hur vi tänker.
Efter varje IGEday skickar vi en utvärdering till deltagarna. En av frågorna vi ställer är hur de fick reda på IGEday och om någon uppmuntrade dem att delta.
Något vi lärt oss under åren är att deltagarna ofta får reda på IGEday genom en närstående, förälder, vän, tränare eller lärare. Vi måste alltså fokusera på att inte bara nå deltagarna själva utan även de som står dem nära. Deras förebilder.
Av den anledningen arbetar vi på olika tillvägagångssätt genom olika sociala medier. Vi kommunicerar alltså inte på samma sätt på Instagram som vi gör på den här sajten till exempel.
Genom rapporten Svenskarna och Internet uppdaterar vi oss om vilken generation som använder vilken typ av sociala medier. Det finns till exempel ingen anledning att maila någon som är 13 år, men det kanske du redan visste?
För att nå skolpersonal som rektorer, lärare och syo-konsulenter använder vi främst e-post. Deras kontaktuppgifter går att nå via Skolverkets hemsida. Vi känner oss trygga med att använda just e-post eftersom vi vet att denna målgrupp använder e-post frekvent. Grafen nedan visar att personer mellan 26-55 år använder e-post minst någon gång dagligen.
Som ni ser gäller inte samma kanal för de mellan 13-19 år. Av den anledningen fokuserar vi istället på Instagram för att nå dem. Där har de möjlighet att skriva direktmeddelanden (chatta) med oss eller använda vårt kommentarsfält. Vi är flera inom Womengineer som hjälps åt med att skapa innehållet på vårt instagram. Då och då använder vi oss av Instagrams funktion IGTV för att nå ut med vårt budskap. Det är oerhört effektivt!
Under våren kommer vi även använda TikTok som kanal, eftersom det är det snabbaste växandet forumet för unga just nu. TikTok går ut på att skapa 15 sekunder långa videos i vertikalt format, dela dem, skicka meddelanden och göra livesändningar. Känner du dig osäker på detta har Teknifik skrivit en riktigt bra guide som du kan nå på hennes blogg.
Som ni ser på grafen ovan är användandet av Facebook inte lika stort bland yngre personer i Sverige som bland dem i åldersgruppen 26-45 år. Av den anledningen använder vi framförallt Facebook för att kommunicera med föräldrar, lärare och andra som i sin tur kan peppa vår primära målgrupp att anmäla sig till IGEday.
Vi ser även att många av de deltagande företagen delar information om IGEday på LinkedIn. Där ser vi även en stor delning av inlägg bland de egna anställda, vilket vi vet är riktigt bra för att nå just dem som kanske “känner någon som känner någon” som representerar vår målgrupp. Tack till alla er som delar!
Genom att kontakta föreningslivet tror vi att vi kan nå deltagare som är stärkta av en annan gemenskap (utanför skolans väggar) där man kan ha ett annat självförtroende att testa på något nytt. Den som känner sig ensam om att tycka om teknik i skolan, kanske umgås med likasinnade i idrottens värld.
Hur ser vi då på print som marknadsföringsmetod mot denna målgrupp? Jodå! De spenderar ju tid, om än betydligt mindre nu, i skolans miljö så av den anledningen har vi skapat ett pressrum på vår sajt där man kan skriva ut färdiga posters att hänga upp på skolor, på idrottsföreningar anslagstavlor eller lägga upp på skolorna intranät. Det senare får förstås en större betydelse nu när undervisningen sker på distans.
Ett sista sätt för oss att nå målgruppen är genom besök på skolor och universitet. Den här metoden är dock, av förståeliga skäl, inte möjlig så länge som pandemin råder utan har ersatts av digitala motsvarigheter. Men när det blir aktuellt igen ser vi fram emot att komma ut och föreläsa igen. När vi gör det berättar vi om våra liv, varför vi blev ingenjörer och varför IGEday är ett bra sätt att informera och inspirera nästa generation att bli ingenjörer.
Vi som driver Womengineer och arbetar med IGEday söker såklart alltid efter tips. Kontakta oss om du tror att du kan hjälpa oss!
0 Comments