[one_half padding=”0 15px 0 0″]I tisdags var det den internationella kvinnodagen och passande nog så hölls då också den årliga konferensen Women in Tech (WIT) här i Stockholm. Det var ett stort tryck när biljetterna släpptes och alla tusen platser var slut efter bara 10 minuter! Med andra ord ett bevis på att det finns så många fler kvinnor i den här branschen än man kanske först tänker sig och även att det finns ett starkt nätverk bland oss och en mentalitet av att peppa och hjälpa varandra, vilket jag tycker är fantastiskt!

Women in Tech konferens 2016

Bildkälla: WITsthlm2016

Tanken med eventet är att ge inspiration, att lyfta kvinnliga förebilder och ge möjlighet för nätverkande. Alla tre bitarna är verkligen viktiga och event som det här är någonting som ger mig personligen mycket energi. Att träffa och inspireras av andra som man både kan se upp till och identifiera sig med är otroligt viktigt för att inte sänka eller blockera sig själv. Jag har exempelvis många duktiga och häftiga kollegor nu under mitt exjobb, men det kan vara svårt att se sig själv i en liknande position när de har en alltför annorlunda bakgrund eller är en väldigt annorlunda typ av person.

På förmiddagen var det besök på ett antal olika företag och själv var jag hos iZettle som jag fick ett väldigt bra intryck av. Under eftermiddagen var det föreläsningar och paneldebatter och exempelvis var Womengineers före detta projektledare Dajana Vlajic med i en av panelerna med titeln ”Attracting Girls and Women to Technology”. Andra föreläsningar jag tyckte var extra intressanta var ”Behind the Scenes: Technologies that Will Change the World” som gav lite mer insyn i hur det är att arbeta inom två olika teknikområden, nämligen spelutveckling och språkteknologi, där det sistnämnda ligger mig extra varmt om hjärtat då det är vad jag skriver mitt exjobb inom. I slutet av konferensen kunde man välja mellan ett par olika workshops, bland annat en om att designa en hemsida, organiserad av Tjejer kodar (som för övrigt är en grym organisation för alla som vill lära sig koda på ett lite roligare sätt). Slutligen på kvällen var det mingel hos King, men tyvärr hade jag själv inte möjlighet att gå dit.
[/one_half]

[one_half_last padding=”0 0px 0 15px”]
Under konferensen träffade jag dessutom ett par representanter från två andra fantastiska organisationer som jag skulle vilja passa på att tipsa om. Nämligen Pepp, ett mentorskapsprogram som vill inspirera och informera om vad tekniska studier egentligen innebär, och SheSays, ett mentorskapsprogram för kvinnor som är verksamma inom reklam, teknik och andra kreativa branscher.

Trots att jag tycker att event som det här är både roliga och viktiga så måste jag ändå säga att jag också tycker att det är lite sorgligt att det ska behövas ett specifikt kvinnoevent för att lyfta fram alla de här häftiga kvinnorna som vi fick se på scen i tisdags. Det finns en annan konferens som heter Sthlm Tech Fest, som har fått mycket kritik över bristen på kvinnliga talare och Paulina M. Söderlund (som var en av värdarna för WIT i år) har i ett blogginlägg diskuterat just den här problematiken.

Med detta i åtanke beskrev värdarna för konferensen att de strävade efter att klara bechdeltestet för tech-konferenser. Ett godkänt bechdeltest avser vanligtvis att det i en film ska finnas (1) minst två kvinnliga karaktärer, som (2) pratar med varandra om (3) någonting annat än män. Ett bechdeltest för konferenser har på liknanade sätt definierats av Monica Rogati som (1) två kvinnor som pratar (2) i samma panel (3) om någonting annat än kvinnor i teknikbranschen.

Någonting jag personligen hade tyckt om är dock om det gavs ännu mer ljus till de kvinnor som faktiskt har rent tekniska yrken snarare än blandade positioner inom teknikbranschen. Det är förstås brist på kvinnor inom båda grupperna och jag kan tänka mig att det är enklare att exempelvis hitta drivna entreprenörer som både vill prata och som kan hålla ett tal som är intressant för en bredare massa, än om man frågar personer som har nischat in sig inom ett specifikt teknikområde. Dock upplever jag själv en stor brist på tekniska förebilder och jag anser att det är de som verkligen behöver lyftas fram!

Women in Tech konferens 2016

Bildkälla: WITsthlm2016

[/one_half_last]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *