Det är någonting alla har gjort. Man börjar med det redan under grundskolan. Vissa älskar det, andra hatar det. Själv är jag sådär mitt emellan. När vetskapen om att kursen går ut på att arbeta i projekt och examinationen är en rapport med tillhörande redovisning känns det alltid roligt. Yes, jag slipper en tenta! Sedan är det dags för det första kritiska steget: Att bilda gruppen. På något naivt sätt kan man tro att alla som aktivt valt att söka in på universitetet är där för att de ville lära sig. Men nej, så är det inte. Om man har friheten att bilda grupper själva så har jag ett gott råd: Kommunicera! Fundera ut vart din ambitionsnivå ligger och ta sedan reda på var resten av kursdeltagarna vill uppnå. Det är onödigt att kombinera personer som vill ha toppbetyg med personer bara vill klara kursen. Blir ni indelade grupper är det smartaste ni kan göra att träffas så fort som möjligt. Under den första träffen bör ni gå igenom vilka ambitionsnivåer som finns i gruppen (så slipper ni bli besvikna när Bengt inte alls vill skriva om inledningen för 5:e gången, bara för att den ska bli så bra som möjligt) och därefter strukturera upp grunden för ert arbete. Förslagsvis bestämmer man när gruppen ska ses, boka in möte och arbetsträffar redan under första träffen. I mitt senaste projekt bestämde vi väldigt tidigt att vi skulle ha ett uppstartsmöte varje måndag och ett avstämningsmöte varje fredag.

Efter hela den här nu-drar-vi-igång-projektet-grejen finns det 1000 saker till som kan gå fel. Men med hjälp av tydlig kommunikation (sms-grupp, dropbox, googel drive, facebook mm), lite planering och en släng av hårt arbetet brukar det gå bra. Och skulle ni hamna i ett sådant läge där man bara vill sätta sig ner och gråta för att arbetsbelastningen känns för stor och problemen man är tilldelade är alldeles för svåra att lösa så finns det bara en sak att göra. Boka in ett möte med gruppen på närmaste studentpubb och ta en öl. Sedan löser sig resten med ännu tydligare kommunikation och en del hårt arbete.

Med tydlig kommunikation kan man få de flesta grupper att fungera

Med tydlig kommunikation kan man få de flesta grupper att fungera

Mia


2 Comments

Tove · August 29, 2014 at 4:15 am

Ja, kommunicera är verkligen nyckeln till ett bra samarbete! Att välja orden rätt (inte bara någorlunda rätt så att det blir “men det var ju underförstått att…”) är svårt, men bra.

Ingenjörens verktygslåda: Att arbeta i grupp · November 11, 2014 at 8:13 am

[…] Det är någonting vi som bloggar här på Womengieer har skrivit om förut, bland annat här och här. Det handlar till stor del om att kunna kommunicera med varandra. Det handlar om att […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *