Förra veckan hölls en av universitets roligaste fester i Linköping – cykelfesten! Tillsammans med en vän får du en kväll med en trerättersmiddag på tre olika platser med två nya okända par vid varje rätt. En av rätterna serveras av en själv medan resten lagas av andra okända par. För varje rätt får en alltså en ny adress att cykla till och två nya okända par att avnjuta en rätt tillsammans med. Slutligen sammanstrålar alla som deltagit på en och samma nattklubb. Så kul!
Så vad har det här med matematik att göra? I årets cykelfest var det 273 par som deltog, vilket innebär totalt 1104 (!!!) cykelsträckor mellan alla rätter. Hur ska alla par slippa att cykla fram och tillbaka, kors och tvärs över hela Linköping? Jo med hjälp av matematik och optimering!
Optimeringslära är en typ av matematik som beskriver olika metoder för hur ett optimalt värde kan fås genom en funktion med vissa restriktioner. I cykelfestens fall: Hur får varje par kortast möjliga cykelsträcka mellan varje maträtt samt träffar nya okända par? För festen hade det därför ställts upp en matematisk modell för att uppfylla just detta.
Denna typ av matematik är något som en får lära sig som student på exempelvis civilingenjör industriell ekonomi och som används på riktigt för att analysera och lösa beslutsproblem som uppkommer inom teknik, ekonomi, medicin, etc. Så om matematik i grundskolan eller gymnasiet kan kännas hopplöst, abstrakt eller helt och hållet onödigt. Typ så här:
Det är det inte! För utan matematik skulle ju universitets roligaste fest aldrig kunna bli av! Och såklart många andra saker i vår vardag.
2 Comments
Greta · May 14, 2016 at 11:08 pm
Shit vad kul grej!
Sju anledningar att böra plugga till ingenjör – Womengineer · March 27, 2017 at 7:47 am
[…] skönt kravlöst break från krävande studier. Vad innebär studentliv då? Läs mer om det här, där jag beskriver en rolig fest eller här, där jag skriver om Linköping som blev årets studentstad förra […]