Efter den här vårterminen kommer jag få addera en så cool sak till min saker-jag-har-byggt-lista. Egentligen visste jag inte ens att jag hade en sån lista… Just nu består den mest av någon trött smörkniv jag täljde i träslöjden. MEN den här terminen kommer jag att bygga en sån här:
En solfångare! Den tar vara på värmen från solen för att värma upp vatten i te x bostadshus. En energilösning som inte generar några koldioxidutsläpp. En typiskt smart ingenjörslösning. Jag pluggar ju industriell ekonomi och då kanske ni undrar vad en solfångare har med just industriell ekonomi att göra…
Bild lånad härifrån, där finns också mer information om programmet Civilingenjör Industriell Ekonomi.
Såhär ser fördelningen av kurser ut på industriell ekonomi. Kandidatarbetet som en genomför under vårterminen i trean genomförs inom ens tekniska inriktning. Jag har valt energi som teknisk profil pga intresse för hur en kan kombinera hållbarhet och ekonomi.
Jag drömmer inte om att bygga fler solfångare i framtiden, men det är absolut en av alla de vägar en kan ta som ingenjör. Det som däremot är superkul är att få tillämpa min uppövade problemlösningsförmåga och de “verktyg” som jag har fått hittills på min utbildning till att få göra något konkret. Genom att jag har läst kurser inom matematik, projektledning och termodynamik kan jag tillsammans med fem andra studenter planera, produktutveckla och bygga ihop en solfångare utan att från början ha någon kunskap om produkten. Att ha den kunskapen som ingenjör tycker jag är så coolt. Och såklart att jag får en imponerande saker-jag-har-byggt-lista då.
Ifall du också vill kunna briljera med coola saker du byggt, få kunskap till att ta dig an avancerade projekt eller gillar att vara kreativ och lösa svåra problem: sök en ingenjörsutbildning på antagning.se fram till den 15 april. (Och låt inte det där med coola saker du byggt att avskräcka dig! Det finns såklart andra tekniska inriktningar som innebär att du aldrig behöver gå i närheten av en skrämmande verkstad.)
0 Comments