Att studierna på gymnasiet är vitt skilda från studierna på högskola (eller närmare bestämt KTH) är inte tomma ord… Eftersom man inte har någon personlig kontakt med föreläsarna/lärarna och det är lätt att det kommuniceras fel information. När är egentligen den där övningen, var ska man gå på sitt seminarie, vilka uppgifter ska jag räkna till nästa tillfälle. Den högre arbetsbördan i sig gör det ännu svårare att hålla isär kurserna och veta hur man bäst prioriterar. Det gäller helt enkelt att kunna ha många bollar i luften, och jobba med god framförhållning. Så, jag tänkte dela med mig av några knep som många kan ta lärdom av!

 

1. iStudiez Pro

Den här appen har jag använt sedan gymnasiet och som med de flesta programmen så blir den bara snyggare och mer användarvänlig efter varje uppdatering. Här lägger jag in mina kurser för varje period, skriver på direkten in påminnelser för viktiga datum (läs: anmälan till tenta, KS osv.) och börjar så småningom fylla på med to-do:s. Ett plus är att appen även finns för iPhone och iPad så alla iPrylar pratar fint och glatt med varandra – effektivt är ordet. Hit importerar jag mitt schema från KTH (då via iCal, lite trögt men men) och jag får därmed snabbt en överblick över hur min vecka kommer att se ut. En rolig sak är att den räknar ner minuterna tills en pågående föreläsning slutar. Alltid lika lockande att räkna med på fredageftermiddagarna…

Screen Shot 2015-04-12 at 18.14.23

Den här veckan är det inte mycket schemalagt – skönt!

Screen Shot 2015-04-12 at 17.53.17

Samlad to-do list som man kan filtrera efter kurs, prioritering eller datum – fiffigt!

 

2. Dropbox

Här sparar jag allt. ALLT! Efter att ha varit med om missöden tar jag inga mer chanser. Nu har jag laddat ner programvaran på datorn och jobbar ur den, dvs. inget muckande med att flytta filer hela tiden. Plus som sagt att alla prylar pratar med varandra. Nu på senare tid har jag även upptäckt att man kan dela mappar/dokument med varandra. För mig som fortfarande har svårigheter med t.ex. Googles molntjänster är detta ett ypperligt alternativ. Jag och min labbpartner i nummen delar till exempel en mapp för vårar projekt, så att vi på ett snabbt och smart sätt kan dela med oss av kodstycken och beräkningar. Det bästa är nog ändå att tjänsten är gratis…

Screen Shot 2015-04-12 at 18.21.16

Supersmidigt är det!!

 

3. Sublime

När jag började på KTH hade jag aldrig skrivit kod tidigare och det hela var ett smärre mysterium för mig. Hur gör man egentligen? Min tjejkompis tipsade mig om det här programmet som man helt enkelt använder för att skriva koden (inte köra!!). Det smarta är att man kan ställa in den på en massa olika språk, och att den har en form av auto-correct vilket många andra program saknar. Det är så himla tråkigt att felsöka i timmar för att sedan inse att man skrev funktion istället för function. 

Screen Shot 2015-04-12 at 18.28.34

En projektuppgift i Python

 

4. Jobba aktivt för att hålla dig uppdaterad!

Det är inte svårare än vad du gör det…

– Håll ett öga på mailinkorgen. Har du en separat mail för skolan så kan man ofta vidarebefordra den till sin vanliga, så att den kommer in som all vanlig mail i telefonen etc. Jag har även en separat mapp för allting KTH-relaterat så att det inte försvinner mellan allt annat viktigt haha.

– Klicka in på kurswebben var eller varannan dag.

– Håll ett öga på klassens Facebook-grupp eller liknande om det finns.

Kort sagt, man måste konstant jobba på att upprätthålla organiserade studier men när man väl har nått en struktur så krävs det relativt lite arbete för att upprätthålla den – och då kan man lägga så mycket tid på annat roligt. Nu har jag strukturerat upp den kommande veckan efter ett välbehövligt påsklov. Snart är det dags för middag, kvällspromenad och tidigt ner i säng!!!


2 Comments

Gör din framtid en tjänst: SÖK INGENJÖR! · April 14, 2015 at 12:27 pm

[…] det, om jag klarar det så kommer du att klara det. Visst är det som Jessika säger (—>här) att det ar en annan nivå på universitetet men samtidigt börjar alla från samma plattform. […]

Dont let self-doubt be a roadblock for your dreams – VÅGA · October 7, 2015 at 2:27 pm

[…] Jessika, från juridikstudent till teknisk fysik lyckas hon att kombinera livsnjut och vardagslyx med tunga studier (gärna dubbla och på olika universitet). Samtidigt förenklar hon alla konstiga begrepp som hör till universiteten och delar med sig av vilka verktyg som förenklar studierna. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *