Cecilia Borg

Published by Marie Ideström on

Om någon säger att man inte är tillräckligt bra under utbildningen så ska man bara strunta i det. Det finns idioter i alla läger.

Cecilia Borg

Hej Cecilia! Du studerade DatateknikKTH  Var det alltid självklart att du skulle studera till ingenjör?
Jag har alltid spelat tv-spel och varit fascinerad av datorer. I gymnasiet på mitten av 90-talet tog jag de programmeringskurser som fanns, men jag visste inte vad en ingenjör gjorde. En kompis förklarade att dataingenjör skulle passa mig perfekt, mycket matte och mycket programmering. Det blev perfekt!

Berätta om ditt roligaste studentminne!  
När vi tillbringade en vecka av jullovet i datorsalarna för att göra brädspelet “Settlers of Catan” i Java. Jag och min labbkompis satt hela nätterna, åt godis och försökte få till alla vinklar av spelet, vilket var klurigt på den tiden när Java var nytt och det var svårt att kommunicera mellan processer. Det var inte vackert, men vi var stolta! Det var en härlig känsla under studietiden, alla hade sina dippar när kurserna kändes omöjliga, men vi satt i samma båt och hjälptes åt att förklara och sen åkte vi hem och tittade på video och åt pasta.

Du arbetar som produktägare på King. Kan du berätta lite mer om vad det går ut på?
Det är lite olika om man ansvarar för ett spel eller ett teknikområde, men se till att man gör det viktigaste först och att teamet inte förirrar sig ner i detaljer. Man börjar med att göra en prototyp av vad man vill åstadkomma och ser att det funkar, sen lägger man på varje funktion. Jag ska också se till att vi vet vad vi ska göra om ett halvår eller ett år. Det är en halv miljard användare som spelar våra spel varje månad och 1,7 miljarder spel varje dag, så det är en rolig teknisk utmaning att se till att det blir rätt med koppling till Facebook eller att man hamnar på rätt nivå på våra spel. Det är många datorer som ska fungera ihop och leverera rätt data.

Hur ser en vanlig dag ut för dig? 
Mitt ena team arbetar enligt en process-metod som heter Kanban, vi har morgonmöten vid 9 där hela teamet samlas kring en whiteboard och allt vi ska göra finns skrivet på postit-lappar. Varje person berättar kort för resten av teamet vad man gjorde igår och vad man ska göra under dagen. Då kan man också se om någon behöver hjälp. Jag ser till att det hela tiden finns saker att göra och att vi gör det viktigaste först.
Sen tillbringar jag mycket tid i möten där jag försöker träffa dem som behöver saker från oss, våra interna “kunder”. Jag ska försöka förstå vad de behöver och vad de har för problem. Jag försöker också se till att teamet har allt de behöver för att kunna jobba. Vi har många olika utvecklarkontor i Europa och världen, så jag gör presentationer och träffar många över video-samtal.

Du blev utsedd till Sveriges 43e mäktigaste IT-kvinna av Computer Sweden 2014, hur kändes det?  
Jag har jobbat med att utveckla Java-plattformen som har 9 miljoner utvecklare och som finns installerat på flera miljarder grejer. Det har varit 12 roliga år och jag har känt att jag har kunnat göra skillnad från lilla landet Sverige. Det var väldigt roligt att bli uppmärksammad bland så många kompetenta kvinnor.

Vad är det som driver dig?
Jag vill kunna göra skillnad och mitt intresse för teknik kombinerat med ett ledarskapsintresse som jag utvecklat i scoutrörelsen har gett mig utrymme för att kunna göra stor skillnad i teknikorganisationer. Det handlar inte bara om teknik, utan också hur man skapar bra organisationer och att använda tekniken. Att göra detta är supersvårt och som ingenjör är det roligt att lösa svåra problem.

Har du några tips till tjejer som vill läsa till ingenjör?
Om någon säger att man inte är tillräckligt bra under utbildningen så ska man bara strunta i det. Det finns idioter i alla läger. Programmering och ingenjörsskap är bara att lära sig och öva så kan man det tillslut. Har man intresset och tycker att det är roligt ska man göra det. Tro inte att saker är för svåra att lära sig, ingenjörsutbildningen är till för att lära sig. Vissa verkar tro att man måste ha utvecklat sen barnsben i en källare för att vara värdig att läsa datateknik och det stämmer inte.

Till sist, har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram?
På 50-talet var i princip alla programmerare kvinnor, det känns nästan konstigt att tänka sig när det nu är så många manliga programmerare, men visar att det bara är kulturellt och inte ett biologiskt fenomen. Länk till: Women’s eNews

Tack för din medverkan och lycka till!

[Intervjun skapades den 23 mars, 2015]


2 Comments

En resa från datorsalarna på KTH till en av Sveriges duktigaste IT-kvinnor · March 24, 2015 at 9:54 am

[…] Du har säkert spelat Candy Crush, Farm Heroes Saga, Diamond Digger eller kanske allihopa? Men har du någon gång funderat på vilka som ligger bakom de beroende framkallande mobilspelen? En av de som vet hur det är att jobba på det svenska spelföretaget King, grundaren av de spelen som du sitter varje ledig minut och spelar, är dataingenjören Cecilia Borg. […]

Medier och teknik? Hur går det ihop? - Womengineer · February 9, 2016 at 9:42 am

[…] och syns för användaren) till interaktionsdesign och att förbättra användarupplevelsen till produktägarskap. Det finns också en del som specialiserar sig inom visualisering, datorgrafik och spel även om […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *