Womengineers mål är att det 2030 ska utbildas lika många kvinnliga som manliga ingenjörer. Detta försöker vi uppnå genom att, bland annat, sprida kunskap om vad ingenjörer gör och hur livet som kvinnlig ingenjörsstudent är genom våra bloggar.
För mig tog det lång tid att inse vad det var jag ville. Under gymnasiet hade jag vaga tankar på journalistik eller något inom tv-branchen. Efter det läste jag några kurser på komvux och tänkte att jag skulle bli sjuksköterska. Det var faktiskt då, medan jag läste naturkunskap B, som jag insåg hur spännande naturkunskap var. I och med det började mitt sökande efter information om de olika ingenjörsprogrammen.
En av de första frågorna jag ställdes inför var om jag ville bli högskoleingenjör eller civilingenjör. Vad är skillnaden? Den mest aktuella skillnaden för någon som är på väg att söka in till utbildningen är kanske antal år. En civilingenjörsutbildning pågår i 5 år medan en högskoleingenjör läser i 3. Därefter skiljer sig ingångslönen en aning. Sveriges ingenjörer skriver att ingångslönen för en civilingenjör ska ligga på 30 800 medan en högskoleingenjör ligger på 29 000.
Okej, då vet ni det. Men sen då? Vad gör man som civilingenjör alternativt högskoleingenjör? Det är en fråga som inte är helt enkel att besvara då det finns så otroligt många olika inriktningar och blivande arbetsplatser! De flesta inriktningar kan läsas som antingen högskole- eller civilingenjör. Men generellt brukar man säga att högskoleingenjörer arbetar med dagens teknik medan civilingenjörer planerar framtidens. Högskoleingenjörer bygger medan civilingenjörer skapar ritningen. Ungefär så brukar det låta. Det var vad jag fick höra innan jag valde.
För mig blev det civilingenjör tillslut. Mest för att jag tyckte matten gick rätt och fysiken var rolig när jag läste mitt basår i Umeå. Idag är jag väldigt nöjd med det valet men det är svårt att veta hur det hade blivit om jag valt annorlunda. Hur du än väljer så är jag övertygad om att du har en spännande och lärorik tid framför dig!
Mia
1 Comment
Tove · January 10, 2015 at 8:58 am
Ja, helst skulle jag vilja arbete med både dagens och morgondagens teknik :)