Att studera på högskolan eller universitetet innebär ett stort ansvar för sin egen studiesituation.

 

Så lyder den… en replik som i många olika former kastas i ditt ansiktet när du funderar på hur plugget ska gå, hur csn skall räcka till och hur du ska kombinera alla dina intressen med dina studier när boktraven bara växer och växer och växer… Ibland vill en bara lägga sig på marken och slå med nävarna i golvet eller gömma sig under täcket.

När en inte är schemalagd på labb eller föreläsning är det upp till en själv att förvalta sin tid rätt. Antingen är det dags att se till att åka till biblioteket, studera hemifrån eller ta igen sig och pausa för att få ny energi… för att inte tala om att kanske hinna laga mat? Avvägningen mellan lagom nivå på fritid och studier kan för många vara svårt att få ihop, särskilt när en som student alltid har känslan att en kan göra mer, plugga mer, skriva mer, förbereda sig mer.  Det kan även gå fort att halka efter i studierna och att ligga steget före kan ibland vara skillnaden mellan att förstå vad en föreläsare pratar om eller att sitta som ett frågetecken en hel lektion. Men hur tusan gör en det då!?

Frihet under ansvar kräver både disciplin och planering, men kan om du planerar klokt ge dig många möjligheter. Givetvis kräver studierna ansvar, men friheten ger också en utväg om planen spricker, möjlighet att reducera din stress om det blir för mycket.

Jag tänker ofta på hur jag bygger min egen tid vid högskolan, det är min studietid och mitt liv. Jag väljer själv när jag vill gå upp i tentamen, hur jag vill studera och när jag vill vara ledig. det vill säga om jag tar första tentamen eller istället planerar in en omtenta för att jag inte är tillräckligt förberedd eller inte kan vid det första tillfället av någon anledning är det ok. Jag väljer själv om jag vill vara ledig mitt i veckan om jag inte är schemalagd och åka på en utflykt för att sen ta en dag under helgen som arbetsdag. Att kunna plugga när det regnar och åka på utflykt när solen strålar är en förmån som studenter har, och förvaltar du din tid rätt kommer du se att du tar makten över din tid och ditt liv.

Här är några av de knep jag använder för att inte tappa kontrollen på studierna, inte få stress-peak i tentaperiod, och samtidigt veta att jag kan ta en dag off när det bara behövs.

  1. Ställ alarm. Även om jag inte är schemalagd försöker jag hålla på mina tider, jag är ingen morgonmänniska, men jag uppskattar att dagen blir lång för då får jag mycket gjort, både plugg och fritidsaktiviteter. Att ställa larm i veckorna ger mig fasta rutiner och känslan av en arbetsvecka. Just nu är jag inne i en period när jag inte alls känner att det blir effektivt att läsa hemifrån, så då tar jag mig iväg till biblioteket. Men ett knep jag har i perioder när jag läser hemifrån är att gå ut på en power walk efter frukosten, då känns det mentalt som jag går till jobbet och kan när jag kommer hem igen sätta på kaffet och komma igång! Givetvis är detta inte en regel utan undantag, ibland behöver en sovmorgon och ibland är en långfrukost precis det som en behöver för att hitta kraft.
  1. Kalendern är min bästa vän. Oavsett om du rockar en “old school” kalender som jag, eller om du har en online är det bästa sättet att få överblick. Jag använder olika färger, bilder, markeringar, var kreativ! I intensiva perioder använder jag en färg för fritid och en färg för jobb/skola. Lyser kalendern i färg vet jag att det är en vecka som kanske måste kompenseras med studier en annan vecka. Jag skriver in allt; möten, träningar, resor, tankar, funderingar och idéer. För att klara en tuff vecka sätter jag in inspirations-qoutes på post-it lappar på de tuffa veckorna och boostar mig när jag ser att dagarna är långa. Bli vän med din planering!
  1. Ge och ta! Om jag tar en dag off från plugget får jag se till att få de timmarna vid ett annat tillfälle. Jag får aldrig glömma att jag läser på heltid och att de då skall motsvara en full arbetsvecka. Jag kan inte ta ledigt en dag om jag inte vet när jag sen kompenserar upp för den dagen! Det bästa av allt är att kunna vara flexibel och spontan, och de är utflykter mitt i veckan som gör att jag älskar att vara student. Men för att hålla stressen på avstånd, skriv in i kalendern när du kör ifatt de du tappat!
Onsdag sista september... såklart jag drar och dyker! Solen sken, vattnet var klart och jag var inte schemalagd --> en av de friheter jag har som student

Onsdag sista september… såklart vi drar och dyker! Solen sken, vattnet var så klart och vackert och jag var inte schemalagd –> en av de friheter jag har som student!

  1. 100% fokus på rätt saker. Eftersom jag pendlar till Borås för att gå på mina föreläsningar är det extra viktigt för mig att jag använder tiden i skolan på bästa vis, det skulle vara konstigt för mig att åka till skolan för att sitta och slösurfa på nätet hela föreläsningen. Jag ser också att när jag väl sitter med böckerna är det fullt fokus på böckerna. Om jag bara hinner sitta en halvdag ibland då ska jag banne mig lära mig maximalt den halvdagen. På samma sätt är det viktigt att jag när jag vilar och inte läser fokuserar på vila, om jag går med oro i magen eller stress för att jag borde läsa får jag inte den avslappning jag behöver för att orka nästa gång jag sätter mig med plugget. Har du svårt att inte gå in på facebook, spärra facebook, har du svårt att inte fippla med mobilen på föreläsningen stäng av mobilen. Du ska se vad mycket du får gjort om du ger 100% fokus på det du vill fokusera på. Gör det du ”borde göra” till det du ”måste göra” och du får saker gjort! Sen vila på max!
  1. Hitta din motivation/inspiration. Inspiration är en färskvara, alla kurser är inte lika inspirerande som du tänkt dig, och vissa kurser känns som om de inte hör hemma på ditt program. Vad ska jag kunna det här för? Jag behöver ofta svar på varför jag läser något för att motivera mig. Men ibland får en bara bita ihop och köra på och tillförlita sig på att svaret varför kommer framöver. Kanske först när du sitter där om 10år på din arbetsplats och funderar på ett problem kommer du inse att du fått användning av just den här kunskapen. Håll sikte på dina drömmar, sök inspiration som gör att du orkar arbeta vidare och se inspiration som ett av dina behov precis som mat, sömn och träning.
  1. Vi är alla olika. Att studera är intensivt, roligt och krävande och hur just du fungerar i din studiesituation är något som en lär sig med tiden. Att hitta rätt studieteknik är inte något som kommer över en natt, det kräver tid och arbete. Inspireras av andras metoder att lära sig och plugga men känn inte press om andra pluggar på andra sätt. Det som funkar för en funkar inte för en annan och huvudsaken är att du formulerar ditt liv som du vill.

/lisa


6 Comments

Greta · October 7, 2015 at 5:40 pm

Wow! Shit vilken bra text!! Jättebra skrivet och så sant! Kram!

Kajsa Bårman · October 8, 2015 at 8:56 am

Oh bra inlagg!!!! Sa bra tips for att ta vara pa flexibiliteten utan att tappa kontrollen pa studierna :)

liskor · October 8, 2015 at 2:41 pm

Åhh tack girls!

Emelie · October 8, 2015 at 6:42 pm

Verkligen sant!!! Bra skrivet ;-)

Så mycket mer än bara studier · October 13, 2015 at 9:40 am

[…] verkligen överkomligt om en bara vill. Och visst det är sena kvällar med plugg ibland, men med god planering finns det tid över till annat. Kan tilläggas att jag varken är ett matematiskt geni eller en […]

PRESSMEDDELANDE: Womengineer söker ny projektledare - tar du över stafettpinnen? - Womengineer · November 3, 2015 at 9:20 am

[…] från student till yrkesverksamhet. Vi bloggar om hur studier går ihop med intressen, och hur man hanterar studierna om dessa inte gör det. Men vill även visa dig om vad som händer efter studierna, något som över 80 ingenjörer kan […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *