För några dagar sedan skrev jag om mina bästa pluggtips. Ni som missat inlägget, eller bara vill fräscha upp minnet, kan läsa det genom att klicka här. Ett av tipsen handlade om att ta pauser med jämna mellanrum. Jag själv har tidigare haft svårt att komma på vad jag kan sysselsätta mig med under mina pauser, men har under den senaste tiden kommit på olika aktiviteter som jag gillar att sysselsätta mig med när jag pausar från studierna.

giphy

– Se ett avsnitt av en TV-serie: När jag är ute efter att ta lite kortare pluggpauser brukar jag sätta på ett avsnitt av min favoritserie Vänner. Det jag gillar med just den TV-serien är att avsnitten är lagom långa för en kortare paus (20 min) och det krävs absolut noll fokus från mig för att hänga med i avsnitten eftersom att jag har sett varje avsnitt typ 10 gånger.

– Ta en promenad: Oftast försöker jag pluggpausa i en kvart, tjugo minuter, men efter många timmars intensivt plugg börjar hjärnan tillslut kännas som bomull. Då kan det vara bra att ta en längre pluggpaus och om vädret är drägligt (dvs allt utom ösregn) brukar jag bege mig ut på en promenad i ungefär en timme. För att tankarna inte ska återgå till att handla om kursmaterialet under tiden jag promenerar (lätt hänt) brukar jag lyssna på en podd. Några av mina favoritpoddar som sätter igång tankeverksamheten på en lagom nivå är Fredagspodden, Alex & Sigge och Lillelördag.

db8ae1b822157fdf7699f066be998644

Powernappa: Du har säkert varit där någon gång. Trots litervis av kaffe (eller annan koffeinhaltig dryck) kan du inte behålla fokus. Du pendlar mellan att slöläsa i boken, kolla Instagramflödet och läsa dina favoritbloggar här på Womengineer. Hur härligt det än är att uppdatera sig om vad som pågår i omvärlden är det inte en särskilt effektiv studieteknik. Tyvärr. När jag har svårt att fokusera på något i mer än fem minuter beror det ofta på att jag är trött och den enda lösningen på det problemet är att unna sig en powernap. Jag brukar bädda ner mig i sängen och halvsova i drygt 20 minuter. Sen känner jag mig som en ny människa igen!

 


3 Comments

Johanna Öjeling · September 30, 2015 at 5:46 pm

Bra tips och mycket klokt :)

Hur du tar makten över din studiesituation och får tid för annat · October 7, 2015 at 3:53 pm

[…] är det dags att se till att åka till biblioteket, studera hemifrån eller ta igen sig och pausa för att få ny energi… för att inte tala om att kanske hinna laga mat? Avvägningen mellan […]

5 tips för att toppa tentaperioden – Womengineer · May 29, 2016 at 5:25 pm

[…] att samla energi och vila hjärnan för att sedan kunna plugga effektivt igen. Här finns tips på lite längre pauser och här kan du läsa om den spännande […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *