Hållbara tips för hur du ska skippa sockret/dra ner på sockret/få ett hälsosamt förhållande till socker. Du kanske inte har några som helst problem att bemästra ditt sötsug. GOOD FOR YOU då kan du sluta läsa. Men, är du en sockerråtta precis som jag? Här kommer en serie med strategier för att bemästra sötsuget i dagens tre delar, morgonen, dagen och kvällen.
Varför ska vi bota sötsuget? För mig är det beroendeframkallande, ju mer jag äter desto mer vill jag ha. Det finns ju alla registrerade biverkningar som kommer av socker, bland annat sömnsvårigheter, dålig hy, humörsvängningar, trötthet, dåliga tänder osv. Sen finns det personliga anledningar som att spara pengar, hålla stabilare fokus under dagen, gå ner i vikt/hålla vikten, friska organ, bättre humör mm.
Bla bla bla detta har vi läst 100 gånger förut. Ytterligare 100 gånger har vi sagt att ”från och med imorgon: godislöfte!” . Godislöftet håller allt mellan 2-10 dagar och sen trillar vi tillbaka. Det handlar om att hitta en balans.
Innan vi drar igång, tänk på detta: Oftast är vi sötsugna för att vi är törstiga eller för att vi har tråkigt. För mig är det lättast att fall dit när jag inte är ”nöjd”. Det vill säga när jag ätit något som jag inte tyckte smakade gott. Därför är det viktigt att jag får hela kombon, lite socker + bra näringsvärde + god smak + håller mig mätt + inte allt för dyrt.
Del 1: Starta redan från morgonen – du måste grunda en balanserad dag med en stabil frulle: Äter du en bra frukost har du större sannolikhet att vinna över sötsuget och du kommer att vara mer motståndskraftig för frestelsen under resten av dagen.
Skippa helt: “sylten” (med det menar jag sylt som knappt innehåller bär, men massor med socker och tillsatser), köpesbrödet, sockermuslin, sockeryoghurten eller den där risgrynsgröten på tub!
Vad är då en bra frukost?
För att förtydliga och vara mer konkret, här kommer tips på en bra frukost i olika former som kan förnöja just dig!
GRÖT FRUKOST: Gröt finns ju i så många olika former. Havregrysngröt, bovetegröt, quinoagröt. Jag kör havre! 1 dl, 1 min i micron så är det klärt! Gröt är rätt tråkigt och för att jag ska känna mig nöjd och belåten (det ska smaka gott och se gott ut) toppar jag med kiwi/banan/bär. Samt frön eller nötter för att få lite tuggmotstånd. Jag använder solroskärnor och linfrön. Vill du ha lite krämigare gröt kan du sätta på en klick kvarg/keso.
YOGHURTFRUKOST: Naturell yoghurt och müsli. Äter du müsli? Försök göra din egen (billigt) för att slippa allt tillsatt socker som oftast är tillsatt i en vanlig. Eller kör på pauluns (kanske inte budgetens bästa vän). Skippa för all del allt som liknar START (då kan du lika gärna äta en Marabouchoklad till frukost). Naturell yoghurt kan ju ha en tendens att smaka surt, därför blandar jag i lite blåbär/hallon som jag tinat samt ringlar lite honung över. MUMS!
Smoothies: Har du lite tid är detta hur bra som helst. Blanda din favorit frukt/bär/grönsaker med valfri typ av mjölk/kvar/yoghurt/fil. Släng in allt i en bunke, kör med mixerstav och ta med dig den på väg till skolan. Sätter du i ett ägg får du i dig mer proteiner och konsistensen blir härligt fluffig. Sätter du i 1 dl havregryn håller du dig mätt längre! Sätter du i 1 skopa proteinpulver kan du få lite extra go smak och än en gång en mer proteinrik frukost!
PANNKAKSFRUKOST: Bananpankakor, att detta kan vara nyttigt och smaka så fruktansvärt gott känns nästan overkligt. Det tar lite längre tid och är kanske mer en frukost för sovmornar/helger. 1 portion: Mosa ½ banan, blanda i 2 ägg rör om, blanda i ½ dl havregryn och ca 1msk mjölk (jag har mandel eller sojamjölk) och stek detta som pannkakor. Toppa som vanligt med bär/frön/jordnötssmör och kvarg! Dessa kan också göras med proteinpulver, byt ut havregrynen mot en skopa proteinpulver för att få dom lite ”sötare”.
BRÖDFRUKOST: För dig som älskar bröd! Gör dina egna scones. Även detta är en sån frukost som tar lite längre tid att göra. Fantastiskt på söndagmorgonar!
Här kommer ett recept på Elins Scones som smakar som digistivekex! :
4 dl gryn (havregryn, eller rågflingor eller rågmjöl eller en blanding, jag kör bara havregryn).
2 tsk bakpulver
0.75-1dl olivolja
ca 2 dl vätska. Vatten/mjölk/fil/yoghurt eller kvarg.
En nypa salt.
Blanda allt till bollar (ca 3 st) och grädda i ugnen 225 grader 10 minuter. Servera med keso, en skiva kalkonpålägg (eller om du gärna vill ha ost) och toppa med paprika eller gurka. MUMS!
Jag har också recept på ett morotsbröd som är supergott och enkelt. Hojta till så lägger jag upp det också.
Hoppas du fick bra frukosttips för hela veckan som gjort dig ”nöjd” och gett dig en stabil start på dagen. Vi tycker ofta att socker kan sätta en skarpare guldkant på livet och skapa en bättre ”mysstämning” när man bjuder över vännerna på brunch eller när man ska äta frukost tillsammans. Jag vill bara visa att det alltid finns ett bättre val, ett substitut. Alltså hemmagjorda socker&vetefria scones istället för skogaholms limpa, bär istället för sylt, hemmagjord granola istället för START osv. Tänk inte att äta nyttigt skulle förstöra den goda stämningen.
I del 2 tar vi tag i sötsuget som gärna dyker upp på eftermiddagen. Du vet när energin från lunchen har dalat, hjärnan är lite trött och du vill så gärna ha en kick så att du kan fortsätta till hela dagen ut (efter lunchen, eftermiddagsmötet/lektionen-söt-suget kan vi kalla det för =)).
/Ellen
3 Comments
Rebecca · January 28, 2015 at 7:58 pm
Mycket bra tips! Tack! :)
Johanna · January 30, 2015 at 8:09 am
Jag ska definitivt försöka piffa upp min gröt lite oftare! Och ser fram emot det där receptet på morotsbröd :)
Healthy on a budget – bli kvitt sötsuget del 2 av 3 · February 2, 2015 at 11:14 am
[…] Hållbara tips för hur du ska skippa sockret/dra ner på sockret/få ett hälsosamt förhållande till socker. Du kanske inte har några som helst problem att bemästra ditt sötsug. GOOD FOR YOU då kan du sluta läsa. Men, är du en sockerråtta precis som jag? Här kommer en serie med strategier för att bemästra sötsuget i dagens tre delar, morgonen, dagen och kvällen. Du kanske läste mitt förra inlägg om hur du ska hantera morgonen för att vara mer motståndskraftig för resten av dagen —-> klicka här […]