Ni vet den där känslan… När alla runt kaffebordet pratar om senaste avsnittet av ett visst TV-program och du inte hade en aning om att programmet överhuvudtaget existerade. Eller när du under ett seminarium i skolan får frågan om ett kapitel i boken som du helt hade missat att du skulle ha läst. Oavsett vilket av exemplen ovan det gäller, känner man sig ganska utestängd.  För man har inget att komma med i diskussionen, inget att tillägga.

Det är nämligen så att kunskap är makt. Ju mer du vet, ju bättre påläst du är, desto mer har du att säga till om. Desto fler människor vill lyssna till din mening och desto större möjlighet har du att påverka.

power

Att kunskap är makt även vad gäller språk blir jag påmind om dagligen.

Ta en kurs jag läser, på tyska. Den har av någon anledning ändå engelsk titel, “Seminar in Finance & Accounting”, men ges alltså på tyska och handlar om att lösa case i samarbete med EY i München. Vi är indelade i små grupper med varsitt case och jag upptäckte ganska snart att jag är den enda icke-tyska studenten som deltar. Vilket i och för sig är väldigt intressant, för då får jag ju möjlighet att lära känna och samarbeta med tyskar. Men det betyder också att jag hamnar lite i underläge. Jag har ju av naturliga skäl mycket svårare att hänga med i samtalet och att uttrycka min mening. Och det kan vara inte så lite frustrerande ibland.

Ta då en annan kurs jag läser, den här på engelska. Varje föreläsning följs av ett litet arbete i grupp. Eftersom kursen ges på engelska lockar den naturligtvis till sig många utbytesstudenter. Och deras engelskkunsaper kan naturligtvis variera till en väldigt hög grad. För dem som är vana vid att använda engelskan som arbetsspråk är det inga problem. Men så finns det också de som inte är så vana därvid. De, som kan ha svårt att uttrycka sig muntligt. Även om dessa studenter säkert har massor med intressanta idéer och tankar att komma med, så saknar de helt enkelt förmågan att kommunicera dem. Och har därmed svårt att komma till tals.

apple

Som ett sista exempel tänkte jag nu ta upp fallet med att hålla en presentation.

Jag menar, jämför den gången du kommer dåligt förberedd till en presentation med den gången du är så säker på vad du ska förmedla att du fullkomligt äger showen. Vilken skillnad! När man inte bara lyckas göra ett lysande uppträdande, utan även kan ge svar på tal på alla kluriga frågor som kan tänkas komma efteråt. Det är ju en så häftig känsla! Och grunden för att lyckas är just:

  • 1. Förberedelse
  • 2. Kännedom om dina åhörare och din examinator

Vilka i grund och botten båda två består av kunskap.

Alltså, knowledge is power. Det är ju det jag säger. Så se nu till att nyttja det!

Johanna


1 Comment

Nǐ hǎo #2 · December 30, 2014 at 6:15 pm

[…] 2. Man kan få praktiskt tillämpning på en gång. Varje sak man lär sig kan man alltså snabbt se resultat av. Det är så roligt att kunna uttrycka sig och göra sig förstådd – en nyckel till kommunikation och förståelse. När man visar att man försöker anpassa sig till lokalbefolkningen genom att lära sig deras språk får man ofta bättre kontakt med varandra. Dessutom, som jag har sagt förut: knowledge is power. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *