Sommarpratare väcker alltid känslor. Inte bara själva programmet i sig utan även vilka som tillfrågas att hålla i programmet. Det har varit diskussioner kring allt från sommarpratarnas hudfärg, politiska hemvist till deras hemstad (ofta Stockholm). Själv tänker jag ge mig in i leken, men från ett helt annat håll. Som kvinnlig ingenjörsstudent.

Jag har redan tipsat om de kvinnliga ingenjörer som finns bland SR:s sommarpratare. Av alla de har på nätet hittade jag bara tre (inte fanns det alltför många fler manliga). Jag är besviken på att det finns så få ingenjörer. Förstå mig rätt. Jag fullkomligt njöt av att lyssna på Jessica Gedins sommarprat om böcker. Jag blev berörd in i märgen av Elise Lindqvists mod och öde. Jag fascinerades av Carolina Neuraths envishet. Men det går inte att komma undan att de allra, allra flesta av SR:s sommarpratare jobbar inom kultur. Och även om kulturen har en viktig del i samhället då den kan få oss att skratta, gråta, rysa eller allt på samma gång, så är den inte hela vårt samhälle. Dessutom blir jag först förbannad när jag läser om hur de väljs ut. De diskuterar namn “över en bit mat och ett glas vin”. Sedan lugnar jag mig. Antagligen ligger det mer arbete än så bakom det hela. Det är nog svårt att få till en bra, intressant lista som hela svenska folket vill lyssna på. Men jag kan inte låta bli att undra vilka som sitter med i den där gruppen som bestämmer sommarpratare… är det bara folk som jobbar på SR är det kanske inte så konstigt att kulturen får en överrepresentation? Fast det förstås. Det kan vara så att de strävar efter att få med kända namn (det säljer) och kändisar tillhör ju ofta kultursektorn.

I alla fall. Jag har bestämt mig för att ta fram en egen önskelista för sommarpratare. Bara för att få lite mer jämvikt i det hela. Självklart är jag helt färgad av att jag skriver på womengineer som vill lyfta fram kvinnliga förebilder inom ingenjörsyrket. Samt att jag utbildar mig i Uppsala och är miljöintresserad. (Alltså är jag inte bättre än Sveriges radio som främst lyfter fram en massa kulturarbetare, om någon skulle fundera). Katarina tipsade mig om ett namn eller två i listan nedan :)

Här kommer den, utan inbördes ordning:

1. Åsa Christiander, civilingenjör i kemi med inriktning på miljöskyddsteknik. Åsa är ansvarig för innovationsprocessen på ASSA ABLOY. Och, här kommer tvisten, det företaget kom in på Forbes lista över den 100 mest innovation företagen 2013. Jag misstänker att Åsa kan ha ett och annat att säga om det. Förutom att hon i sitt jobb arbetar med både strategi, konceptutveckling, pilotprojekt, m.m.

2. Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet, civilingenjör i teknisk fysik. När hon började var hon förresten Sveriges yngsta professor i ett teknikämne. Så som jag har förstått det finns det fler intressanta saker hon kan dela med sig av. T.ex. framtagande av Upsalite (ett tidigare “omöjligt” ämne) eller tillverkning av algbatterier. Ett sommarprat med henne ser jag fram emot. (För övrigt fick hon en guldmedalj av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin för forskning inom nanoteknologi och entreprenörskap i fysik och medicin).

3. Jenny Larsson, VD för Geab, Gotlands energi. Hon är civilingenjör i miljö- och vattenteknik (mitt program, heja!) och kan nog säga en sak eller två om det där som vi är så beroende av idag… elektricitet.

4. Helena Danielsson, professor i biokemi vid Uppsala universitet och vicerektor för TEKNAT-fakulteten vid samma lärosäte. Dessutom civilingenjör i kemi. Hon har fått UTN:s pedagogiska pris vilket inte är att underskatta. Hon kan kanske säga något om den svåra balansen mellan undervisning och forskning? (Samma sak gäller för övrigt för Maja Elmgren, universitetslektor i kemi, som, tillsammans med Tekniska-naturvetenskapliga fakultetens universitetspedagogiska råd, TUR, varit väldigt drivande för att höja undervisningsstatusen på TEKNAT och varit en inspiration för övriga högskolor i Sverige. Även Maja har fått fina priser från UTN).

5. Stina Gustafsson, civilingenjör i teknisk fysik med inriktning med inriktning mot industriell ekologi, jobbar med klimatpolitik på miljödepartementet och mycket av det handlar om just EU:s klimatpolitik. Aktuellt med tanke på branden i Sala, kanske? (Om det nu skulle hänga ihop med den globala uppvärmningen.)

6. Sara Magnusson, civilingenjör i industriell ekonomi och grundare av Experimentfabriken. Hon har redan pratat om vad vi gör för fel när vi försöker locka fler barn till de naturvetenskapliga ämnena i ingenjörspodden. Men ge henne ett sommarprogram, för sjutton!

7. Leila Khammari, ingenjör med kunskap inom både automationsteknik och mekatronik. Hon har tilldelats Skövdecentrets pris för kvinnligt entreprenörskap. Dessutom är hon VD för Lichron teknik och Lichrons teknikgymnasium. Jag vill ha lite tips av henne om ledarskap.

8. Sofie Lindblom, aka Sofster, womengineerbloggare och civilingenjörsstudent i medieteknik. Ska jag vara ärlig vet jag inte så mycket mer om henne än att hon blev årets IT-tjej 2014, att hon jobbat (jobbar nu?) i New York för Spotify och att hon skriver jäkla bra texter. Typ den här och den här.

9. Anna Linusson, VD för Svenskt vatten och civilingenjör från Chalmers. Svenskt vatten företräder vattentjänstföretagen i Sverige. Undrar om hon kan säga något om hur viktig vattenfrågan är och hur dricksvattensituationen ser ut i Sverige idag? Eller hennes väg till VD på Svenskt vatten?

10. Den idag 101-åriga Ulla Cyrus-Zetterström, textiltekniker från Chalmers. Ska jag vara ärlig vet jag inte om hon har en ingenjörsexamen. Men med hennes livshistoria struntar jag i det. Hon har skrivit böcker, konstruerat en egen vävstol och arbetat med textilvetenskapliga forskningsprojekt.

11. Caroline Walerud. Vet inte vad hon fick ut examen i (om hon tog?), men pluggade naturvetenskapliga ämnen på Cambridge. VD & grundare av Volumental. Blev dessutom  Årets supertalang 2013. Ge mig ett sommarprat om drivkraft och motivation, tack.

12. Johanna Björklund, civilingenjör och sedermera doktor i datavetenskap. Executive Vice President på Codemill, ett arbeta som hon kombinerar med forskning på universitetet. Ett perfekt tillfälle att prata om skillnaderna mellan akademi och näringsliv.

13. Allan Rodhe. Ja, jag vet. Här har jag försökt lyfta fram kvinnliga ingenjörer (endast en av tio yrkesverksamma ingenjörer med en gymnasieingenjörsutbildning är kvinnor) och kan jag inte låta bli att lägga fram det här namnet. Jag vet inte ens vad han har för bakgrund (ingenjör eller inte?). Varför kan jag då inte skippa namnet? Jo, Allan Rodhe är seniorprofessor i hydrologi vid Uppsala universitet. Hydrologi är ett ämne som ligger mig nära, som civilingenjörsstudent i miljö- och vattenteknik. Och efter en väldigt snabb koll (tänk googling) kom jag fram till att det inte finns en enda sommarpratare som behandlar ämnet hydrologi. (De flesta naturvetenskapliga sommarpratare är inom fysik och kemi). Och vem ska jag då föreslå i ämnet hydrologi om inte den mest kunniga i ämnet som jag träffat på under min utbildning? Dessutom är han en väldigt bra lärare och fick årets pedagogiska pris (2011) av Uppsala universitet inom ämnena matematik, naturvetenskap och teknik. Om han skulle hålla ett lika bra sommarprat som han håller föreläsningar tror jag att det skulle bli jäkligt bra. Och tar han fram sin gitarr och sjunger blir det ännu bättre.

Har du några fler tips? Kommentera gärna!

Skärmavbild 2014-08-11 kl. 09.25.38

Vad säger ni, visst passar jag bra i en blomsterkrans? Kanske så pass bra att jag skulle skriva upp mig själv på listan ovan ? :) Jag kan prata om överrepresentationen av kulturmänniskor hos sommarpratare!

/Tove


7 Comments

Cissi · August 16, 2014 at 5:16 pm

Mer Tove i radion!!

Christina · August 16, 2014 at 5:55 pm

Vore coolt att ordna typ en podserie i sommarpratsstil med dessa! Kanske nåt för womengineer? :)

Cissi · August 16, 2014 at 10:06 pm

Åh ja! En podserie! Det röstar även jag för.

Tove · August 18, 2014 at 4:20 am

Ja, en podradio vore ju en dröm! Får fundera på saken :)

Ingenjör? Vem? Jag? · August 26, 2014 at 4:39 am

[…] är att lyfta fram kvinnliga förebilder inom ingenjörsyrket. (Läs till exempel mitt inlägg om sommarpratare eller Katarinas inlägg om Melanne Verveer). För det här är viktigt. Läs till exempel vad ECN […]

Maila SR förslag på Sommarpratare! · April 16, 2015 at 2:49 pm

[…] ni min önskelista på sommarpratare som jag skrev i augusti? Jag passade ju samtidigt på att klaga lite på att SR […]

En avklarad sommarpratare- check! · June 5, 2015 at 2:53 pm

[…] ni ihåg min gamla önskelista på sommarpratare? Och hur jag sedan skrev ett mail till SR och skickade med mina […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *