Det är helg och vissa av er har den säkert redan fullbokad. Andra kanske ser fram emot lite välbehövliga, oplanerade dagar? Om ni har lite tid över har jag satt ihop lite tips på vad ni kan göra. Både internetvänliga, bokvänliga och öronvänliga alternativ finns liksom utomhus- och inomhusaktiviteter.

1. Elise Andrew driver facebooksidan I fucking love science. Hon skriver om allt från biologi till fysik till ren matematik. Till varför vetenskapen kan rädda världen. Eller att man nu har lyckats göra en tre hårstrån bred reproduktion av en tavla!

Ska du följa en facebooksida så ska du följa den. Gå in och läs.

Skärmavbild 2014-07-08 kl. 20.00.14

Coolt, eller hur?

2.    Being a female software engineer är otroligt rolig angående hur det är att vara tjej i ett mansdominerat yrke. Och samtidigt är det sorgligt. (Hon har tyvärr slutat posta, men jag har ägnat lite tid åt att gå igenom sidan och skratta högt).

3. Buzzylikes har satt ihop en lista med saker som kvinnor har uppfunnit. Bläddra igenom den. Visste du att Stephanie Kwolek uppfann supermaterialet kevlar eller att Grace Murray Hopper kom på ett sätt att överföra talspråk till datorkod? Nu vet du! Och snart vet du andra snaskiga fakta som du kan kasta ur dig på puben en ljummen sommarkväll.

4. Om du annars har tid över föreslår jag att du lyssnar på några sommarpratare samtidigt som du tar en promenad.

Dessa vet jag är bra:

  • Christina Lampe-Önnerud är en sån där driven entreprenörskvinna som man inte kan låta bli att inspireras av (Apropå en fråga som jag fick av P4 Uppland igår och som jag skäms över att jag inte kunde svara på. Nu kommer jag ju inte ihåg om hon är ingenjör eller inte…)
  • Fysikern Bodil Jönsson pratar om kunskapsamhälle vs muskelsamhälle. Väldigt intressant.

Och ett jag inte lyssnat på, men misstänker är underhållande:

  • Lena Olving, civilingenjören i maskinteknik, pratar om karriär, livsval, jämställdhet och makt.

5. Hannah tipsade om Ingenjörspodden som levererar 12 minutersavsnitt. Där berättar 30 ingenjörer om vad de gör. Bra grej, tycker jag!

6. En bok som jag inte har läst men som verkar ha fått väldigt blandad kritik (riktigt bra eller riktigt dålig) är Jungfrustenen. Boken handlar om studenten Ida som, utan att veta varför, börjar jagas av både polis och mystiska sällskap. Allt bottnar i en sten som Carl von Linnés lärjunge hittade. Här blandas vetenskap med ren fantasi. Jag hoppas att den är bra! Gillar själva utgångspunkten, i alla fall.

7. Placera dig framför datorn och gå in på SVTPlay för att titta på serien Universum. Den handlar om varför tiden inte går baklänges och hur universum egentligen fungerar. Spännande!

8. Om du bor eller har vägarna förbi Stockholm kan du ta en titt på utställningen Kvinnors uppfinningar på Tekniska museet. Den borde ju ha potential att vara riktigt bra.

9. Strunta i alla (i och för sig bra) tipsen ovan. Sätt på dig din bästa sommarklänning. Gå till stranden, titta ut över vattnet och lyssna på Be Okay med Oh honey.

Skärmavbild 2014-07-14 kl. 21.15.58

10. Kasta dig på planet till Skellefteå, umgås med din familj och ta ledigt från sommarjobbet några dagar nästa vecka. (Hint: Det är det jag ska göra nu).

Har ni fler tips? Kommentera gärna :)

Ha en superduperunderbar helg!

/ Tove


8 Comments

Hannah · July 19, 2014 at 8:00 am

Underbar lista!

Johanna · July 19, 2014 at 9:13 am

Oj oj, så många bra tips! Sätter som bokmärke för framtida bruk!

lisa · July 20, 2014 at 8:55 pm

Vilka bra tips! Såg precis universumserien! Spännande!

womengineer · July 22, 2014 at 6:24 am

Vad bra! Tack :) Den är en av mina “Att följa”-serie i sommar.

womengineer · July 22, 2014 at 6:26 am

Tackar :) Hoppas du får användning för den! /Tove

womengineer · July 22, 2014 at 6:26 am

Tack, Hannah! /Tove

Sommarpratare- Min önskelista · August 16, 2014 at 4:56 pm

[…] har redan tipsat om de kvinnliga ingenjörer som finns bland SR:s sommarpratare. Av alla de har på nätet hittade jag bara tre (inte fanns det alltför många fler manliga). Jag […]

Välkommen hit, välkommen hem, del 1 · August 19, 2014 at 5:10 am

[…] Somriga hälsningar från en solskyddsfaktordoftande, för tillfället Skellefteåturistande,Tove […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *