När jag gick i gymnasiet var ordet hasch förknippat med något olagligt som det bakades brownies på i amerikanska filmer. Först fyra år senare kom jag i kontakt med datastrukturen hashtabell som är en välkänt koncept i programmeringsvärlden.

De 33 gymnasieelever som förra helgen samlades i Linköping för Programmeringsolympiaden har potentiellt sett 4 års försprång gentemot mig då de blev introducerade till både hashtabeller och andra spännande programmeringskoncept som uppstart inför tävlingen.

Cover

Programmeringsolympiaden är en gymnasietävling i problemlösning med hjälp av programmering öppen för alla Sveriges gymnasieelever. Det är den svenska uttagningen till International Olympiad in Informatics (IOI).

Spotify var sponsor för eventet, jag och min partner in crime Anton var på plats för att dela ut T-shirtar och snacka med deltagarna. I mina hängselbyxor och 159 cm känner jag mig väldigt hemma bland gymnasieelever och hade en fantastiskt trevlig dag.

sos

Med hjälp av Linköpings Universitet samt några riktiga eldsjälar inom programmering kunde finalen för första gången anordnas på plats, tidigare har alla tävlingsmoment skett online. Jag tror det är otroligt viktigt att man får träffa människor med liknande intressen relativt tidigt för att bli motiverad och utbyta erfarenheter. Tanken på att dessa unga stjärnor kan komma att bygga nästa Facebook eller Google är otroligt häftig. En stor eloge till Fredrik Heinz, Oskar Werkelin Ahlin och LiTHEkod som arrangerade detta. Sverige behöver fler som brinner lika mycket för det här som ni gör.

boy

Vill så klart även nämna att det var en tjej som kom på fjärde plats i årets tävling, bästa placering hittills för en tjej sen tävlingen startade 1989. Totalt 4/33 deltagare var tjejer. Som jag skrev på Twitter, 4 är bättre än 0 men långt i från okej. Kom igen nu tjejer, vi kan också!

Tree

Oavsett så hoppas jag att alla dessa smarta deltagare hoppar på tåget, skaffar sig en kick ass utbildning och sen kör om mig skitsnabbt om några år. Med eller utan hashtabeller!

Foton av Anton Petersson, Spotify Street Team


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *