Nu är nästan alla Sveriges niondeklassare i full fart med att välja gymnasium och linje inför hösten 2014. I många fall ska det väljas skola, linje och inriktning. Hur ska man veta vad man vill göra i framtiden när man är 16 år? Vad är viktigt och vad är inte? Mycket att ta ställning till! Titta på när Sofie var med i Nyhetsmorgon i TV4 och pratade gymnasieval.

Där jag växte upp, i trygga lilla Sollefteå, fanns det bara en gymnasieskola att välja på, där fanns dock alla möjliga linjer som behövdes, men samlade under ett tak. För mig stod valet mellan Naturvetenskap och att flytta till Sandö och gå på Räddningsgymnasiet. Det blev efter många om och men Natur hemma i Sollefteå, då jag framförallt inte var riktigt redo att “flyga ut” och att jag ville fortsätta med fotbollen, nu som specialidrott på gymnasiet. Det var nog ett klokt val, Sandö hade säkert uppbringat en hel massa mer äventyr men jag hade framförallt en grym matte- och fysiklärare på gymnasiet i Sollefteå som är en del i att jag sitter i Umeå och fortsätter räkna (DU ÄR GRYM SVEMPA!).

vägskälFörutom all ångest som jag kommer ihåg från när man stod inför vad som då kändes som världens största beslut, kommer jag speciellt ihåg när jag var på besök på Naturvetenskapliga programmet i Sollefteå för att få en uppfattning om vad det var för slags linje. Vi var en grupp elever som fick träffa en naturkunskapslärare, han berättade om ditten och datten, men visade framförallt sitt akvarium som han hade i nån skrubb bland alla klassrum. Tänk er en skock livrädda elever, en lite halvrolig lärare och ett stort akvarium med fiskar i en vad jag minns som en liten skrubb. Han stoppar ned handen och fiskar upp en stackars fisk med bara fingrarna, SLÅR IHJÄL FISKEN mot bänken, och viftar med den framför ögonen på oss. Det stänker förmodligen lite akvariumvatten på oss, och han säger något i stil med;
– “Det här är vad naturvetenskap handlar om.”

Tack och bock. Vet faktiskt inte varför jag kryssade (ja, då ansökte man på papper med penna.) i Naturvetenskap efter detta. Kanske viljan att förändra eller rädslan att få höra en Samhällslärare göra någon liknande liknelse. Vet inte. Men, om du är niondeklassare och hälsar på gymnasium, eller om du är äldre och besöker något Universitet, eller vad som helst i livet, kom ihåg att det du ser är inte alltid det du får.

Sitter du i valet och kvalet, varför inte prova på att vara ingenjör för en dag? Det kanske är precis vad du vill förbereda dig på gymnasiet? Spana in IGEday och ansök om att få vara ingenjör för en dag. Det hade jag gjort om jag var 16 år igen!

 


1 Comment

Ett gymnasieval går inte alltid som en dans · February 3, 2014 at 4:13 pm

[…] vi väl är inne på temat gymnasieval tänkte jag fortsätta med att berätta hur jag tänkte. För mig var dans mitt stora intresse […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *