I morse ringde klockan kvart i sju och efter att jag dragit mig en kvart, gick jag upp och satte mig vid datorn. Jag kollade mejl och facebook och fastnade i en rolig artikel om Dinosaurier, så kallad Dinovember, innan jag insåg att klockan blivit halv åtta och att jag varken duschat eller ätit frukost. I bästa simultankapacitets-anda kokar jag gröt på spisen samtidigt som jag torkar håret. Väl vid cykeln sätter jag på mig mössor och vantar och ryggsäck och tillslut kommer jag till skolan en minut innan vi börjar. Det där med att lyckas vara i god tid innan föreläsningarna höll bara de första månaderna på universitetet….

Dagen börjar med kärnfysik i två timmar och både föreläsaren och anteckningarna är på engelska. Föreläsningen är inte så värst interaktiv utan föreläsaren skriver på svarta tavlan och vi skriver av och efter 45 minuter är det rast och då ges vi möjlighet att tänka igenom vad som har sagts. Kärnfysik handlar i huvudsak om reaktioner inne i atomkärnan och vi går igenom vad som händer om de krockar med varandra och försöker förstå vad sönderfall betyder.

Klockan tio har vi hål i två timmar och vi sätter oss i en grupp bestående av tio personer och räknar uppgifter. Ofta blir det en uppdelning mellan olika bord beroende på vilket ämne man behöver jobba med. Vissa av oss skrev labbrapport medan andra räknade inlupp (inlämningsuppgift på studentslang). Ganska ofta glider folk in i roliga youtube-klipp, läser Margdalena Ribbing eller härleder onödiga relationer på svarta tavlor, men sammanlagt gick det ganska bra för oss ändå.

svarta tavlan

Kvart i tolv värmer vi matlådan för att slippa den värsta mikrokön och under lunchen fortsätter många att räkna, medan en del passar på att ta det lugnt och prata om vad de gjort under helgen.

Klockan kvart över ett börjar eftermiddagens föreläsning, den här gången i Marknadsanalys där vi går igenom syftet med marknadsföring och diskuterar om sociala medier i huvudsak är en marknadskanal eller en kanal för marknadsföring. De första 45 minutrarna består av en föreläsning i ämnet och sedan följer gruppdiskussioner följande timme. De sista två timmarna avslutades med en gästföreläsare och klockan fem är skoldagen slut.

femKlockan fem ger sig de flesta av oss hemåt i cykelkaravan, medan jag åkte ner till stan i en timme. Klockan sex började nämligen en Ledarskapsutbildning som SIV anordnade, ett kvinnligt nätverk för ingenjörer i Uppsala.

Under kvällen bjöds det på fika och en fängslande historia om ledarskap där vi fick möjlighet att själva reflektera hur vi skulle gjort i samma situation. Vi gick också igenom vilka olika ledare som finns och kopplade det till ledarskapsteorier och verkliga exempel.

Vid nio på kvällen begav jag mig hemåt, trött och glad och full med funderingar om både ledarskap och kärnfysik. Väl hemma dricker jag en kopp te och pratar med min sambo om dagen som varit. Jag packar skolväskan till morgondagen innan jag går och lägger mig och under natten drömmer jag om kvarkar som försöker sätta upp en marknadsföringsplan som exjobb. Och tillslut faller jag i djup sömn.

kvarkar

/ Hannah


4 Comments

Sofster · November 25, 2013 at 8:57 pm

“läser Margdalena Ribbing” var dagens överraskning! Haha

Jasmine · November 25, 2013 at 9:35 pm

Uppskattar inlägget! Kul att få läsa lite mer om hur en vanlig dag på universitet egentligen är :) Ska börja nästa år och har ingen aning om hur det kommer bli så tycker detta är jätteintressant!

Hannah · November 26, 2013 at 4:03 pm

Hej! Kul att du uppskattade inlägget! Håll utkik här på hemsidan för vi kommer publicera ett inlägg varje dag den här veckan som berättar om hur en vanlig dag på universitet kan se ut. / Hannah

A ”normal” Friday · November 30, 2013 at 12:05 am

[…] a little series chronically a “normal” week. If you haven’t already seen the posts for Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday—here’s your chance (they’re in Swedish, so if you […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *