Snart skriver jag min sista tenta i det så kallade ’grundblocket’, de första tre åren på LTH. Totalt har jag då läst 28 kurser varav jag ska berätta om de tre som jag har tyckt varit roligast! Så här kommer de tre bästa kurser av tre år teknisk fysik.
År 1: Java kursen
Det var min första programmeringskurs någonsin och den gjorde att jag började använda min dator för annat än bara online shopping och YouTube. I början var jag lite rädd för denna kurs, just eftersom jag aldrig hade programmerat förut. Jag bestämde mig för att se det som att lära sig vilket annat talat språk som helst och att inte vara allt för nervös. De kan väl inte ge en kurs som man måste ha så mycket förkunskap inför redan i det första året?! Att få min dator att göra saker som jag sagt åt den att göra kändes riktigt kul. Kursen har verkligen väckt mitt intresse för programmering och har fått mig att inse att man kan starta from scratch och ändå vara väldigt bra på något!
År 2: reglerteknik
Att förklara exakt vad reglerteknik precis är tycker jag är ganska svårt. Det mest illustrerande exempel jag kan komma på är hur värmeelementet i ditt hem lyckas få rummet att vara en viss temperatur och hålla den. Det krävs en termometer som kontinuerligt mäter temperaturen i rummet och som jämför den uppmätta temperaturen med den önskade temperaturen som man har valt. Om de två temperaturerna avviker för mycket från varandra ska det skickas en signal till elementet att antingen öka eller sänka intensiteten. I reglerteknikkursen lär man sig att räkna på och evaluera sådana system. Det är mycket som kan gå fel och oftast handlar det om att hitta rätt balans så att ditt system inte spårar ur helt (tänk t.ex. att det blir 35 grader i rummet). Har du förresten läst dikten jag har skrivit om denna kurs? Du hittar den HÄR.
År 3: Finita element metod
Finita element metod är en kombination av matematik, hållfasthetslära och programmering. Som vår föreläsare sa till oss på första föreläsningen: ”Det ni kommer lära er på den kursen skulle någon faktiskt vilja betala er för att göra.” Det lät ju väldigt coolt! Kursen gick för det mesta ut på att med hjälp av teori om hur man numeriskt löser partiella differentialekvationer jobba med en stor projektuppgift. Vi hade fått geometrin till en liten kamera gjord av glas och titan som sitter på NASAs Mars rovern Perseverance och vår uppgift var att räkna ut hur de stora temperaturskillnader mellan dag och natt påverkar strukturen. För att göra det krävs det fysikalisk kunskap om hur material beter sig under stress, hur man kan dela upp sin geometri i ett rimligt antal mindre delar som gör att man kan generera en lösning för varje element (därav namnet finit elementmetod ) och olika funktioner i MATLAB som är användbara när man programmerar.
Har du blivit nyfiken till att veta mer om de här kurser? Jag har länkat till varje kurs respektive kurswebsida här:
1 Comment
Emelie · May 27, 2021 at 11:01 am
Så bra skrivet Roos! Jag blev väldigt sugen på att plugga igen och blir så inspirerad av detta. :-)