En ingenjörsutbildning visar att man har både intellekt, driv och uthållighet, egenskaper som alltid värdesätts.

Har du alltid vetat att du ska bli ingenjör?
Absolut inte, jag visste inte alls vad jag ville ”bli” när jag gick ut gymnasiet. Jag var faktiskt så osäker att jag gjorde ett personlighetstest, som hjälpte mig att styra bort från områden som jag definitivt inte passade in på.

Vad var det som lockade dig till att plugga datateknik på LTH?
Jag kunde verkligen ingenting om datateknik men det var ett väldigt tydligt framtidsområde. Tekniskt var det en brytningstid när ”data” började användas av bolag på olika sätt för att utveckla och förbättra verksamheten. Det var inte datatekniken i sig som var intressant för mig utan vad man skulle kunna använda den till. Dessutom trodde jag att det skulle vara lätt att få intressanta jobb efter en examen.

Jag kunde verkligen ingenting om datateknik men det var ett väldigt tydligt framtidsområde.

Du var inte bara den första kvinnliga ingenjören att examineras på LTH, du har även studerat på annat håll. Berätta lite om din akademiska resa!
Jag är naturligt nyfiken och vill gärna ”bara” veta hur saker hänger samman. Efter att ha arbetat flera år på olika jobb som ingenjör, fanns det så mycket jag ville förstå om hur man driver affärs-sidan av ett bolag, att det kändes som ett naturligt steg att utbilda sig med en MBA. Tack vare stipendier fick jag tillbringa ett tufft men lärorikt år på IMD i Schweiz. Det gav vänner för livet från väldigt varierande bakgrunder, och att stångas med dem och stöta och blöta problem från olika infallsvinklar var otroligt utvecklande. Senare kompletterade jag även mina tidigare utbildningar med en Master i Miljöledning vid Stockholms Universitet. Varför? Miljöfrågan är en av vår tids stora utmaningar och otroligt viktig, och jag ville rikta in mig på det området.

En ingenjörsutbildning är alltid en form av grundläggande kvalitetsstämpel

Vad är ditt tips till någon som tvekar på att välja en ingenjörsutbildning?
En ingenjörsutbildning, särskilt en civilingenjörsutbildning, är alltid en form av grundläggande kvalitetsstämpel. Den visar att man har både intellekt, driv och uthållighet, egenskaper som alltid värdesätts.
MEN… det viktigaste man får med sig från en ingenjörsutbildning, går inte riktigt att kvantifiera, men kan illustreras med följande exempel:
Civilingenjörer kan alltid bli Civilekonomer om de vill, men sällan tvärtom.
Själv tror jag att en del av förklaringen kan hittas i det som händer i hjärnan när man ”tvingas” igenom mötet med bl.a. svår matematik och fysik. Det verkar forma en robust analys- och problemlösningsförmåga som enkelt kan ställas om till nya områden.

Du är grundare av WINPAP, berätta lite om företaget!
WINPAP växte fram när jag insåg hur många affärsideér som jag haft inom mig och jag inte haft tid att utveckla när jag har haft ett vanligt jobb. Här kan jag kombinera min kreativa förmåga med min bredd genom att utveckla och ”prototypa” verksamhetsideer som jag sen säljer in till rätt bolag eller organisation. Mina kunder behöver aldrig hitta mig eftersom jag hittar dem.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Jag tvingas hela tiden lära mig något nytt, måste gräva mig till botten med nya problem, och hela tiden byta perspektiv.

Vill du berätta om en utmaning som du stött på under din studietid eller karriär? Hur handskades du med den?
En ingenjörsutbildning bjuder på många utmaningar, det är klart att det är tufft för man måste gå igenom processen att lära sig saker man inte redan kan och den processen kräver tid och arbete. De flesta av oss har med jämna mellanrum trott att vi är den enda som inte fattat något, missat tentor och så även jag. Från tiden på LTH minns bland annat en programmeringstenta som blev en pinsam och fullständig katastrof. Bäst jag satt på tentan fick jag en ingivelse om något paradigmskifte om hur kompilatorer egentligen borde byggas och skrev hela tentan i enlighet med denna ”nya och brilljanta” idé. Glömde tyvärr i processen bort något fullständigt grundläggande, och min lärare var inte imponerad. Sens moral, misstag gör man oftast när man är trött, så sov ordentligt inför en tenta. Jag har haft många andra missar på vägen till examen men lösningen blev alltid att bryta ihop lite, resa sig igen och arbeta, be om hjälp (för det behöver vi alla med jämna mellanrum) och sen komma ihåg att själv hjälpa någon annan när det är du som fattar. För så kommer det bli!

Jag har haft många andra missar på vägen till examen men lösningen blev alltid att bryta ihop lite, resa sig igen och arbeta, be om hjälp och sen komma ihåg att själv hjälpa någon annan när det är du som fattar.

Vad gillar du att göra på din fritid?
Jag tränar karate, dansar salsa, och målar tavlor när jag fastnat och måste lösa ett problem. Försöker även att lära mig vindsurfa, fast det nog hade varit smartare att börja när man var lite yngre… Men skam den som ger sig, så i sommar är målet att klara en ”helitack”.

Vad inspireras du av?
Jag inspirerats av människor som tänker själva men även av de som orkar bita i och vara uthålliga. En ganska ny inspirationskälla när saker inte går som jag vill, är ett litet afrikanskt djur som heter honey badger: Liten, sanslöst orädd, stark och ger sig aldrig, sån vill jag också vara. Googla det så får ni se!

Till sist, har du någon bok, podd, youtubeklipp eller dylikt som du vill dela med dig av?
Läs boken We are our brains skriven av Dick Swaab!

Tack Winnie för din medverkan!

[Intervjun skapades den 17 april 2018]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *