Jag hoppas att jag kan hjälpa fler kvinnor att hitta det roliga inom problemlösning och programmering.

Hej Vanja! Hur kom det sig att du började läsa Teknisk MatematikLTH?
Efter gymnasiet så tog det fyra år för mig att komma på vad jag ville läsa. Jag har alltid gillat matte men inte de andra naturämnena. Så när jag fick reda på att det fanns en civilingenjörsutbildning inom teknisk matematik tänkte jag direkt att det var det jag ville läsa, även om jag inte hade någon aning om vad för slags jobb det skulle kunna leda till.

Vad var det bästa med att plugga i Lund?
Jag kommer ju ifrån Lund från början så det var på ett sätt inte så spännande för mig att plugga i just Lund. Men efter tag på utbildningen lärde jag känna en massa nytt folk från andra städer så då var det jätteroligt såklart.

Berätta om ditt bästa studentminne!
Det måste ha varit när jag gjorde mitt utbytesår i Melbourne i Australien. En presentation av min iPhone-app på en kurs i skolan ledde till ett jobb som iOS-utvecklare på en startup och jag blev kvar i Melbourne ett år till. Där träffade jag ju dessutom min nya zeeländska sambo som nu pratar svenska och bor med mig i Malmö.

Du har varit med och grundat Pink Programming, berätta mer om vad det är för något!
Det hela började egentligen när jag jobbade som apputvecklare i Australien. Det fanns så lite kvinnor i branschen och då var det ganska nytt med mobilutveckling. Jag kände att jag skulle vilja dela med mig av min kunskap till andra kvinnor, gärna på ett läger. Sedan blev det inte mycket med av den tanken förrän i somras när jag var ledig i två månader innan jag skulle börja mitt nya jobb.

Jag kände att jag skulle vilja dela med mig av min kunskap till andra kvinnor, gärna på ett läger.

Jag nämnde då idén om ett programmeringsläger till en gammal kursare till mig, Tone Pedersen, som numera jobbar som utvecklare på Volvo. Tone nappade direkt och tillsammans vågade vi chansa på att minst tio tjejer skulle vilja åka på läger med oss på Österlen i fyra dagar. Programmeringslägret visade sig bli en stor succé och blev snabbt fullt. Då det fanns så stort intresse, så ville vi bygga vidare på det. Så nu anordnar vi även söndagsprogrammering i Stockholm, Göteborg och Malmö. På våra event är alla kvinnor och transpersoner välkomna, oavsett ålder och tidigare erfarenhet. Vi vill erbjuda en plats där kvinnor kan känna sig hemma och ha roligt tillsammans samtidigt som de lär sig att programmera. Du kan läsa mer om mig och Pink Programming på vår nya blogg pinkprogramming.wordpress.com .

Varför behövs det fler kvinnliga programmerare?
Oavsett vilken bransch det gäller så anser jag att det fungerar bäst med en blandning av olika människor, både i ålder, kön, bakgrund och personlighet. Då kan gruppen tillsammans åstadkomma mycket mer än om alla tänkte likadant. Dessutom så är det synd att det är så mycket kompetens som går till spillo. När jag jobbade som Övningsledare i programmering på LTH så träffade jag så många duktiga tjejer, men tyvärr valde många av dem att gå en annan väg. Jag hoppas att jag kan hjälpa fler kvinnor att hitta det roliga inom problemlösning och programmering.

Just nu jobbar du som IT-Konsult på HiQ, som bl.a. ligger bakom Swish. Vad gör du då?
Just nu så jobbar jag med apputveckling i cross-platformen Xamarin, som innebär att vi har en kodbas både för iOS och android. Jag jobbar både med front-end, dvs det som visas på skärmen i appen och back-end, som är den delen som behandlar datan innan den visas för användaren.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det roligaste med att vara konsult är alla möjligheterna och variationen i jobbet. Jag har jobbat både med sökalgoritmer i stora datahanteringssystem och teknisk design inom e-handelssystem och nu med apputveckling. HiQ är en väldigt platt organisation där jag själv har möjlighet att påverka vilket företag jag blir uthyrd till och vad jag jobbar med.

Men om man tycker om problemlösning så gillar man nog ingenjörsyrket.

Nämn minst en sak varför alla borde vilja bli ingenjörer!
Oj, jag vet inte om precis alla borde vilja bli ingenjörer, vi behöver ju även några som kan ta hand om oss när vi blir sjuka, kan lära våra barn läsa och skriva osv. Men om man tycker om problemlösning så gillar man nog ingenjörsyrket. Det är otroligt brett och man kan jobba med alltifrån programmering och IT (som jag gör) till biologi och biokemi eller finans. Det bästa är nog att prata med folk och få en bild av vad som verkar roligt och sedan testa om det passar en.

Till sist, har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram?
Ja jag har flera faktiskt. När jag sommarjobbade på mjukvaruföretaget Qlik i Lund så hade jag en riktigt bra chef, Karin Olsson. Förutom att hon var en väldigt duktig chef och härlig människa så tvekade hon aldrig på att jag skulle klara av en svår uppgift och därför trodde jag också på det själv. Det betydde mycket för mig i början av min karriär.

Sedan ser jag ju upp till både Tone Pedersen som startade Pink Programming med mig, och Vibeke Tengroth som vi har värvat till Pink Programming. Tone jobbar som utvecklare av motorer på Volvo lastvagnar. Hon är lite galen och är en bra motpol till mig med mitt kontrollbehov, vi kompletterar varandra. Vibeke är också fantastisk att jobba med. Hon inspirerar mig då hon är frilansade utvecklare som lärt sig allting på egen hand och helt själv har utvecklat köp- och säljsajten Kvartera.se.

Tack för din medverkan och lycka till!

[Intervjun skapades den 8 november, 2015]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *