Erfarenhet från att ha arbetat som ingenjör gör också att jag kan bidra med ett annat perspektiv i skolans värld.

Hej Sara! Du har pluggat kemiteknik vid Chalmers Tekniska Högskola. Hur var det och varför valde du den utbildningen?
Jag valde det för att jag tyckte att kemi var väldigt intressant samtidigt som jag hade lätt för att lära mig det. Självklart hade jag också en lärare som jag tyckte var väldigt bra! Det var min pappa som fick mig att välja just en ingenjörsutbildning (han är också ingenjör).

Chalmers var utmanande, spännande och intensivt! När jag tänker tillbaka så trivdes jag väldigt bra med att alltid veta vart jag var på väg. Det fanns ett tydligt mål, att klara nästa kurs! Jag och mina vänner hade också en otrolig gemenskap och spenderade väldigt mycket tid med varandra. Vi hjälpte och stöttade varandra.

Det är väldigt viktigt att lyssna på sin kropp och sina känslor och att kroppen och hjärnan behöver återhämtning för att kunna fungera på topp

En stor del av ditt liv har du spelat basket! Hur balanserade du idrotten med studierna
Det var svårt att hitta en balans mellan idrott och studier. Speciellt för mig som är en ambitiös människa och alltid vill göra mitt bästa i det jag tar mig för. Det var viktigt att vara fokuserad, prioritera och att planera sin tid. Det jag lärde mig mest av den perioden är att det är väldigt viktigt att lyssna på sin kropp och sina känslor och att kroppen och hjärnan behöver återhämtning för att kunna fungera på topp. Jag har som relativt ung fått testa mina gränser och att känna till hur man fungerar under press har jag nytta av i arbetslivet. Jag tror att jag är väl rustad för att hantera krav och stress eftersom jag känner till min kropps signaler.

Tidigare har du arbetat som miljöingenjör på Ringhals AB. Vad innebär det?
I min roll som miljöingenjör arbetade jag med kemikaliefrågor inom arbetsmiljö, kemikalielagstiftning och riskbedömningar. Jag jobbade med ledningssystem och kravuppfyllnad.

Nu går du Ledarskapsprogrammet hos Teach for Sweden. Berätta lite om detta, vad innebär det och vad händer när man är klar?
Det är ett tvåårigt ledarskapsprogram, där jag arbetar som lärare samtidigt som jag läser in en lärarexamen på distans och får samtidigt en ledarskapsutbildning.

När jag tänker tillbaka så trivdes jag väldigt bra med att alltid veta vart jag var på väg

Vad var det som fick dig att söka dit?
Jag fick nys om Teach for Swedens ledarskapsprogram och kände att det gav mig en bättre chans att testa på en karriär som lärare.
I ansökningsprocessen till Teach for Sweden var min motivering till varför jag valde att söka mig till Teach för Sweden följande:

”Jag drivs av att nå resultat och se förändring och utveckling. Jag tycker att det är fantastiskt att se när någon lär sig något nytt. Det är en härlig känsla att kunna väcka ett intresse och skapa ett engagemang. Jag vill bidra till att öka intresset för naturvetenskap och matematik för att jag vet att Sverige behöver fler duktiga ingenjörer.”

Hur ser du att du kan ha nytta av din bakgrund som civilingenjör i ett läraryrke?
Arbetslivserfarenheten är viktig för att det gör mig trygg i klassrummet. Att ha en civilingenjörsutbildning är bra för självförtroendet. Jag känner att jag vet att jag kan klara av tuffa utmaningar. Erfarenhet från att ha arbetat som ingenjör gör också att jag kan bidra med ett annat perspektiv i skolans värld, jag tänker främst på problemlösningsförmågan.

Finns det någon kvinnlig förebild i ditt liv?
Min mamma. Hon har alltid trott på mig och fått mig att göra bra val i livet.

Tack så mycket för din medverkan!

[Intervjun skapades den 7 mars , 2017]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *