Saga Fors
Saga Fors träffade jag (Marie) när jag deltog på årets enda fysiska IGEday som ägde rum utomhus, nämligen det hos FLIR i Täby. Tursamt nog en fin dag i mars. Hon demonstrerade hur FLIRs värmekameror kan filma hur utandningsluften passerar genom en ansiktsmask. Grym lärdom som jag tänker att jag ska ta med mig till diskussionerna om ansiktsmaskens vara eller icke-vara i dessa tider. Värsta coola kameran! Några veckor senare stämmer jag träff med henne igen och vi möts på Google Meet.
Saga gjorde uppenbarligen ett bra jobb för flera kommentarer från deltagare efter IGEday handlade om hur häftigt de tyckte det var att få se hur en ansiktsmask fungerar. “Det roligaste på IGEday var att träffa nya människor och att se hur luften vi andas ut såg ut i värmekameran”, skrev en deltagare.
På FLIR arbetar Saga som projektledare och ansvarar därmed för just den kameran som hon använde på IGEday. Hennes uppgift är att ta in kundernas feedback om produkten och se till att genomföra förbättringar. Hon är också projektledare för olika optikmoduler som används i flera av FLIRs kameror. Ursprungligen är hon från Helsingborg, men bosatt i Stockholm dit hon flyttade i samband med ingenjörsstudierna på KTH.
Programmet hon valde blev Design och produktframtagning och med en master inom Integrerad Produktdesign och Innovation, och efter examen 2019 blev FLIR hennes första arbetsplats. Men någon tydlig dröm vad hon skulle bli när hon blev stor har hon aldrig haft. Logiskt tänkande och matte, men även kreativt skapande som teater och musik, har däremot alltid känts lätt och kul. När det några år tidigare var dags att välja gymnasieprogram hemma i Helsingborg hittade hon ett program som var naturlinjen med inriktning på räddningstjänst. “Jag ville väva in något större syfte i studierna”, förklarar hon.
“På gymnasiet ska jag komma på vad jag ska göra när jag blir stor, tänkte jag. Men insikten kom aldrig. Så jag drog utomlands istället.” Resan tog henne runt hela jorden och bland annat jobbade hon på ett surfcamp i Australien. Många personer runt omkring henne hade flera tankar om vad Saga borde bli. En mellanstadielärare “visste” att hon skulle bli författare, en annan lärare tyckte sjuksköterska och en tredje trodde på pilot. Men inget kändes rätt.
“Jag är en bra lagspelare och gillar att samarbeta, att vara kreativ och tycker om logiskt tänkande, men jag kunde inte sätta ihop de delarna till ett tydligt yrke”, berättar hon. I väntan på att den där poletten skulle trilla ner sökte hon sig till KTH för att hålla dörrarna öppna och ändå fortsätta med sådant som hon tyckte om. Hon flyttade upp till Stockholm och gjorde sig redo för det nya kapitlet. När hon kuggade första tentan insåg hon att det här skulle kräva en satsning, och samtidigt blev hon sporrad av att vilja klara det. Samarbeta med klasskompisar, ta fram produkter och lösa problem – och det var ju precis det där kreativa som hon sökte. Längs vägen insåg hon att projektledarrollen passade henne väl. Det breda i rollen innebär också att alla möjliga branscher och produkter plötsligt blev tänkbara alternativ.
På FLIR beskriver Saga att det finns otroligt mycket kunskap. “Det märks att vi är världsledande på det vi gör”, är hennes spontana svar på frågan hur FLIR är som arbetsplats. Hon fortsätter att berätta om kombinationen av högteknologi, högt tempo och mycket ansvar för den som visar framfötterna. “Det är faktiskt en ära att få komma direkt från skolan och ges så mycket möjligheter tidigt i arbetslivet”, medger hon. Som projektledare får hon dessutom nöjet att jobba med andra som är experter på sina områden och då får hon lära sig något nytt varje dag. “Jag behöver inte känna att jag själv ska ha alla svaren, men om jag har en idé på en lösning kan det räcka för att tillsammans med kollegorna lösa det tillsammans”, säger hon och berättar hur roligt och lärorikt hon tycker det är.
Efter bara några månader in i arbetet fick Saga driva ett projekt för att ta fram ett nytt objektiv. “Det var coolt att få ta fram någonting från noll. Det fanns inte från början och sen efter ett år var det ute marknaden för kunden att köpa. Det gjorde mig väldigt stolt”, säger hon när jag undrar över det stoltaste ögonblicket. När vi blickar framåt erkänner hon att polletten fortfarande inte har trillat ner som säger vad hon ska bli när hon blir stor. “Men jag har hittat ett lugn i det nu, för jag har kommit på vad jag tycker är roligt att jobba med. Jag får bara fortsätta känna in vad som känns kul och utvecklande. Just nu tycker jag innovation och produktutveckling är jättekul så det ska jag fortsätta med”, förklarar hon och utstrålar just det där lugnet ända över till mig på andra sidan linjen. “Man behöver inte hitta en person som man ska bli, det räcker att fokusera på det man tycker om och ta det därifrån”, avslutar hon. “Det är den stora fördelen med att läsa till ingenjör. Utgå från vad du tycker är intressant så kan du jobba med en massa olika saker utifrån det” blir Sagas sista slutsats och ett grymt tips till dig som läser den här intervjun.
0 Comments