Att få vara med och påverka hur ny digital teknik kan användas för att främja miljö, jämställdhet och mänskliga rättigheter i framtiden är det som driver mig.
Hej Rebecka! Du har studerat Industriell Design på Luleå Tekniska Universitet, hur var det och hur kom det sig att du valde den utbildningen?
Rolig fråga, jag ska försöka svara kortfattat. Jag har alltid attraherats av utmaningar som att lösa problem, att förstå mänskliga beteenden och triggar på att få vara pionjär (dvs att få vara först att lära mig nya saker och områden). Utbildningen Industriell design ingenjör var helt nystartad när jag sökte och fokuserade på hela produktcykeln med tydligt fokus att produkter ska skapa mening för användaren. Med andra ord var det många element som tilltalade mig. Men ärligt, att se sammanhanget är lättare i efterhand. Mitt val var nog inte så medvetet vid tillfället
Vad var det bästa under din studietid?
Att jag exponerades för så många olika områden. Eftersom utbildningen i grund berörde produktutvecklingen och att jag sedan läste till ämnen som affärsutveckling, affärsjuridik och marknadsföring gav mig ett brett utgångsläge. Sen så var nog mitt första exjobb, ett designprojekt på Nya Zeeland, den mest spännande tiden.
Vad spännande med Nya Zeeland! Du gjorde ju också din masteruppsats där, berätta lite mer om den upplevelsen.
Först och främst, mitt råd till alla som funderar är; ta chansen och plugga utomlands. Man lär sig så otroligt mycket på det och växer även på ett personligt plan. Jag fick chansen tillsammans med en studiekamrat till ett utbyte med Massey University i Wellington. Projektet motsvarade 30 högskolepoäng och det resulterade i ett bidrag till LG Electronics designtävling. Vi skapade en sk ”domestic doctor” ett telemedicinskt verktyg för enklare analys, diagnostisering och kommunikation med sjukvården från hemmet.
Har du något tips till de som inte vet vad de ska göra efter gymnasiet?
Ja, plugga vidare! Och är man osäker så välj en utbildning som är bred men också innehåller moment eller ämnen du tycker är spännande. Dessutom, man behöver inte välja en traditionell utbildning eller linje. Det finns fördelar med att våga gå utanför ”the beaten track”. Lägg till en kurs eller två eller läs något helt nytt.
Vilken av alla fördomar om ingenjörs-studenter kan du slå hål på efter att du blev klar med din utbildning? Alla har inte overall… nej, skämt åsido, jag vet inte riktigt vilka fördomar som finns. Men jag kan säga att under min utbildning träffade jag människor med olika bakgrund, kulturer och livsmål. Det finns nog alla sorters människor på universitetet.
Först och främst, mitt råd till alla som funderar är; ta chansen och plugga utomlands. Man lär sig så otroligt mycket på det och växer även på ett personligt plan.
Idag arbetar du som Senior Advisor och Head of Operations för Ericsson ConsumerLab, hur fick du den rollen och vad är egentligen ConsumerLab?
Jag tjatade mig in på Ericsson. Det började med att jag läste en artikel i NyTeknik om hur Ericsson arbetar med konsumentinsikter och jag blev jätteintresserad. Så jag började ringa chefen som nämndes i artikeln tills jag fick tag på honom. Jag hade tur och de sökte externt efter en person till ConsumerLab och jag fick komma på intervju. Det hela ledde till att jag började som Market Researcher på avdelningen. Idag arbetar jag på senior nivå samt som Head of operations. Anledningen till att jag stannat så länge är nog för att vi har ett av de roligaste arbetet i världen. ConsumerLab jobbar på global nivå för att förstå människors behov och attityder kring Information- och Kommunikationsteknologi (ICT) och insikterna tar vi till vår produktutveckling, marknadskontor, till våra kunder med fler. Jag får arbeta med både konsument- och tekniktrender och kommunicera på scen, med press och media. Dessutom är Ericsson ett fantastiskt ställe att arbeta på med hänsyn till kultur, möjligheter och en global närvaro.
Nu är vi nyfikna! Finns det något om nästa års trender du kan avslöja för oss redan nu?
Ja, vi har precis gått i fält med kommande års trender. Jag vet ju inte riktigt vad som kommer att ge resultat men jag tror att flera av årets trender håller i sig.
För 2016 tog vi bland annat upp hur konsumenterna ser på Virtual Reality och Augmented reality (VR och AR). Och vi såg att shopping är ett intressant användningsområde för konsumenterna. Vilket är jättespännande, eftersom när VR och AR tar sig utanför spel och underhållningsbranschen och används för mer vardagliga syften som shopping och möten så kommer det få en stor effekt på hur vi lever våra liv. Kanske, när vi börjar göra mer vardagliga saker i VR, blir det inte så viktigt vad som är virtuellt eller fysiskt i framtiden. Precis som det inte är så viktigt att prata om vad som är online och offline idag. Tänk att vi haft uttryck som ”in real life” (IRL) för ett antal år sedan, men idag är ju allt samma verklighet. Kanske kommer vi snart se Virtual och Real Reality som bara Reality?
AR är dessutom väldigt aktuellt just nu, mycket tack vare Pokémon Go. För bara ett antal månader sedan var det få som testat AR eller ens visste vad AR var, och nu har vi miljoner människor som bemästrat tekniken i sina telefoner. För dem kommer det inte vara så långt borta att använda AR i en annan applikation. Det här är ett bra exempel på hur fort det faktiskt går för ny teknik att bli ”vardagsmat” idag.
Personligen attraheras jag av teknikområden som också kommer med en utmaning eller lite av en ”Dark Side”. Jag gillar det komplexa och tittar därför gärna på frågor inom Security och Privacy eller utvecklingen med Artificiell intelligens. Där följer jag både forskning och teknikutveckling på marknaden.
Jag tjatade mig in på Ericsson. Det började med att jag läste en artikel i NyTeknik om hur Ericsson arbetar med konsumentinsikter och jag blev jätteintresserad.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att jag får tillbringa tid med att försöka se in i framtiden, och sedan prata om vad jag ser!
Vad drömmer du om att göra i framtiden?
Mitt närmsta mål är att bredda det jag gör till att även prata industri och samhällstrender. Att få vara med och påverka hur ny digital teknik kan används för att främja miljö, jämställdhet och mänskliga rättigheter i vårt framtida samhälle är det som driver mig. Att få bidra än mer till en positiv utveckling skulle vara jätteroligt.
Till sist, har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram?
Annika Waern, professor vid Uppsala Universitet inom HCI. Hon har flera gånger inspirerat mig genom sitt arbete.
Nedan är ett TED talk som börjat få några år på nacken. Men det betydde mycket för mig och min uppfattning om framtidens utmaningar när det kom, och jag tror det är ganska relevant fortfarande idag.
[Intervjun skapades den 5 oktober, 2016]
0 Comments