Maria Hjorth

Published by Roos Bottema on

När Maria var yngre ville hon bli läkare, kirurg till och med. Många känner kanske igen sig själv i det eftersom det är ett yrke som är allmänt känt och man förstår vad det innebär. Att bli ingenjör? Det var inte något som hon hade tänkt på alls. Förrän tvåan i gymnasiet. Under den tiden började hon fundera mer konkret på studierna efter gymnasiet och gick på en hel del mässor för att få information om olika universitet. Då hände det att hon råkade fastna på KTH. Katalogen med alla olika ingenjörslinjer tog hon med sig hem och  ett frö var planterat! När hon väl satte sig och läste igenom katalogen hittade hon medieteknik och sedan dess var läkarlinjen off the table.

Vad var det som tilltalade henne i medieteknik? ”Tvärvetenskapligheten! Teknik i fokus men i kombination med människan. Jag tyckte att det samspelet verkade superintressant” menar Maria. Som exempel berättar hon om hur man kan tillverka skärmar på så sätt att de är anpassade till människans öga – inte för intensivt ljus men heller inte för svagt, bra upplösning osv.

Som nämnt ovan började Maria inte plugga direkt efter gymnasiet utan hon tog ett sabbatsår. Hon berättar att hon var ganska skoltrött och kände ett behov av att göra något helt annat än att jobba med hjärnan. ”Efter att ha jobbat mycket nattskift och rest en del var jag redo att börja plugga igen. Sabbatsåret har varit väldigt bra för mig”. Med den nyfunna motivationen började hon sitt studentliv – och vilket liv det var.

När Maria får frågan vad det bästa var med att plugga medieteknik är det första hon nämner studentlivet och engagemanget på KTH. Alltså allt runtomkring plugget. ”Balansen mellan tufft och hårt plugg men också det roliga och galna man gjorde som student passade mig mycket bra.” Men studentengagemang och plugg räckte inte för Maria, hon hade också ett extrajobb på Nox, ett konsultbolag. Hennes uppdrag var att lära ut programmering till barn på Nox Academy, vilket hon tyckte var jätteskoj.

Under femte året på KTH skriver man sitt examens arbete och när det var dags för Maria landade hon i att det verkade väldigt intressant att utvärdera inlärning hos barn på Nox. Hon gjorde alltså sitt extrajobb till sitt ex(tra)jobb. När hon väl hade sin examen in the pocket fick hon chansen att jobba heltid på Nox: hon blev projektledare för Nox Academy.

Det som förvånade Maria mest med att gå från studentlivet till arbetslivet var att människorna hon arbetar med har helt olika kompetenser. ”När man pluggar umgås man mycket med folk som kan exakt samma sak som en själv: man har läst samma kurser, skrivit samma tentor. Så man tänker inte på sina egna kunskaper som speciella eller unika på något sätt. Det blev som en aha-upplevelse när jag insåg att inte alla på mitt jobb kunde det jag kunde och vice versa.

Om Maria skulle behöva beskriva hur en typisk arbetsdag ser ut för henne, måste hon tänka en stund. I och med att hon idag är IT-ansvarig på Nox, fortfarande driver Nox Academy och är med i initiativet GoTech där hon håller i föreläsningar för företag, är ingen dag lik den andra för henne. ”Mina dagar innehåller många möten, föreläsningar, kontakt med kunder. Men också lite plugg ibland! Jag måste hålla mig uppdaterad om de nya trenderna inom t.ex. AI eller annat inom tech-branschen. Bara att man har pluggat klart betyder inte att man inte kommer att lära sig nya saker hela tiden.

En sak är väldigt tydligt när man pratar med Maria om hennes jobb: hon är på helt rätt plats på Nox. Det må har varit slumpen som ledde henne att hitta till KTH, men det är hennes driv, talang och passion som gör att hon trivs i sitt arbete! 


Roos Bottema

Ingenjör, vad gör egentligen en sådan? Vad innebär det att utbilda sig till ingenjör och vem börjar plugga till det? Roos läser till ingenjör i Lund och skriver bloggen "On the Road med Roos" här på Womengineer.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *