Ta med din bakgrund och ditt sätt att tänka in i ingenjörsutbildningen.

Hej Lisa! Varför valde du att utbilda dig till civilingenjör?
Jag drivs av att få utveckla och vara med och påverka. Att ingenjörer står bakom både stora innovationer och beslut, det lockade mig in i yrket.

Vilken av Womengineers personas tycker du att du som ungdom mest liknade?
Det var svårt. Inte klockrent lik någon, men blir nog ändå Nörden Nora.

Vad var det som lockade dig till just medieteknik?
När jag gick på gymnasiet fick jag höra talas om en utbildning med fokus på medicinsk visualisering. Jag bestämde mig i samma stund och därefter fanns inga tvivel om vad mitt nästa steg skulle bli. Ingen av mina föräldrar har studerat vidare på universitetet, men mamma jobbar inom medicin och pappa inom teknik. Att studera något som kan ses som en kombination av deras intressen skapade nog på ett sätt en trygghet. Framförallt var det känslan av att kunna kombinera intresset för teknik med att utveckla något meningsfullt som lockade.

Berätta om din bästa kurs som du läst under din utbildning!
Jag skulle vilja lyfta fram kurserna inom både VR och AI. Jag fascineras fortfarande av vad som kan göras inom områdena och ännu häftigare var det då, för mer än tio år sedan. Jag upplever att det i många fall finns ett stort avstånd mellan den spännande forskning som sker på universiteten och den som görs och tillämpas på många företag. Jag hoppas på mer samarbeten mellan universitet och företag framöver. Ska jag jobba till 75, eller vad det nu kan tänkas bli, så bör det väl finnas utrymme att läsa fler kurser innan pension.

En dag är jag hos Volkswagen i Tyskland för att förhandla om vad som ska utvecklas i vilket bolag, nästa dag på kontoret för att arbeta med vårt mentorprogram för nyanlända på svensk arbetsmarknad.

Idag är du ordförande för Akademikerföreningen. Spännande! Vad innebär den rollen?
Den innebär att jag leder en organisation med drygt 2300 medlemmar, som syftar till att ge dessa medlemmar inflytande att förbättra sin arbetssituation. Genom rollen är jag även invald i Scanias och Volkswagen Truck & Bus bolagsstyrelse. På min agenda finns både ett strategiskt och ett operativt arbete. En dag är jag hos Volkswagen i Tyskland för att förhandla om vad som ska utvecklas i vilket bolag, nästa dag på kontoret för att arbeta med vårt mentorprogram för nyanlända på svensk arbetsmarknad. Omväxlingen och meningsfullheten i det här jobbet gör det till det bästa jag haft.

Var hämtar du energi?
Hos familj, vänner och kollegor. I min roll är det inte helt ovanligt att det blir intensiva diskussioner och förhandlingar. Oftast professionellt och konstruktivt, men ibland ganska tufft. I den fackliga rollen möter jag dessutom personer under väldigt svåra perioder i deras karriär eller privatliv. Energin jag får när jag lyckas stötta och förbättra i en sådan situation ger mig otroligt mycket energi.

Vad har du för tips till en tjej som tvekar om att plugga till ingenjör?
Det handlar inte om att vara stöpt i en till synes traditionell ingenjörsform. Ta med din bakgrund och ditt sätt att tänka in i ingenjörsutbildningen. Ibland kan ingenjörsrollen upplevas som snäv och många förebilder upplevs likna varandra, men det är dina unika drag som kommer vara din framgång. Att vara ingenjör handlar om att skapa något nytt. När jag tittar på de jag studerade ihop med så är vi spridda över flera branscher och jobbar med vitt skilda frågor. Möjligheterna är enorma.

Jag trodde först att jag inte passade i chefsrollen och det tog tid innan jag identifierade varför jag vantrivdes.

Vill du berätta om en utmaning som du stött på under din studietid eller karriär? Hur handskades du med den?
När jag var relativt ny chef gick jag igenom en av mina tuffare perioder i karriären. Jag hade en chef som jag inte delade värderingar med. De delar av i mitt ledarskap som jag själv var stolt över fick jag ingen uppskattning för. Andra prestationer, som jag kände mig mer kluven inför, berömdes som framgångsfaktorer. Jag trodde först att jag inte passade i chefsrollen och det tog tid innan jag identifierade varför jag vantrivdes. Det är så lätt att lockas till att göra det som ger en direkt klapp på axeln, istället för det som blir bra långsiktigt. Något som jag fortfarande måste påminna mig om ibland.

Jag har förståelse för att det finns spontana rädslor mot förändring, men förändring måste det bli.

Vad har du för drömmar om framtiden?
Jag drömmer om jämställdhet, ökad mångfald och inkludering. Jag har förståelse för att det finns spontana rädslor mot förändring, men förändring måste det bli. Därför behöver frågan komma upp på agendan – så att alla får chans att berätta vad de upplever, lyssna på hur andra upplever det och gemensamt diskutera vad som behöver förändras. Inte enbart politiker och styrelseledamöter, utan även gemene kollega och familjer hemma vid köksbordet. Nu är det ju svårt att bestämma vad någon ska prata om vid köksbordet, men vad som pratas om mellan kollegor på arbetstid, det har företagen relativt stort inflytande över och ansvar för.

Du har gjort ett inspirerande avsnitt av Ingenjörspodden. Har du någon podcast, bok, youtubeklipp, film eller dylikt som inspirerar dig och som du vill dela med dig av?
Som småbarnsförälder så vill jag tipsa om boken The Most Magnificent Thing av Ashley Spires. Finns även på YouTube. Ett annat tips är Godnattsagor för Rebelltjejer av Elena Favilli och Francesca Cavallo. Titeln är lite missledande, detta är en bok som med fördel läses för både killar och tjejer.

Tack Lisa för din medverkan!

[Intervjun skapades den 15 januari 2018]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *