Linda Östman

Published by Emelie Emanuelsson on

I denna intervju ska vi få möta en person som gjort det vi alla drömt om – forskat på rymden. Hon heter Linda Östman och arbetar idag som IT-konsult på Cygni. Innan hon började där doktorerade hon inom astronomi på Stockholms Universitet, och innan dess läste hon teknisk fysik på KTH. Häng med!

Hej Linda, vad gör du en dag som denna?
Sedan drygt 8 år tillbaka arbetar jag som IT-konsult på Cygni. Ett fantastiskt företag som har blivit valt till Europas bästa arbetsplats flera år i rad. Det är ett arbete som jag trivs väldigt bra med eftersom jag gillar problemlösning. Det har även den stora fördelen att man aldrig kan bli fullärd utan att det alltid finns nya roliga områden att lära sig mer om.

Du är civilingenjör i Teknisk Fysik och har en PhD från Stockholms Universitet i Fysik. Berätta mer!
Jag började läsa teknisk fysik på KTH direkt efter gymnasiet. Jag lärde mig otroligt mycket och inte bara rena matematik- och fysikkunskaper. Den viktigaste lärdomen från den tiden var nog snarare att lära sig att lösa problem och att hantera utmaningar. Det är många av kurserna som jag läste på den tiden vars innehåll jag aldrig har haft direkt användning av efteråt, men de har ändå hjälpt till att forma hur jag löser problem idag.

Under grundutbildningen på KTH läste jag min första programmeringskurs. Jag måste erkänna att det inte var kärlek vid första ögonkastet. Jag blev bortskrämd av det faktum att många av mina klasskamrater redan hade kodat i flera år medan jag skrev mina första rader kod. Det var egentligen först när jag började att doktorera som jag fick upp ögonen för hur kul det var att programmera.

Om det var roligt att plugga till civilingenjör så var det ännu roligare att doktorera, dels fick jag fokusera på det ämne som jag tyckte var mest spännande, astrofysik, och dessutom fick jag mycket frihet att själv diktera mitt arbete vilket har hjälpt mig när jag idag arbetar på distans. 

Finns det något i din uppväxt som gjorde dig extra motiverad att lära dig mer om fysik?
Jag har alltid varit väldigt nyfiken och det var nyfikenheten som ledde mig in på att plugga fysik.

Foto: Unsplash, Roman Mager

Tvekade du någonsin på ditt val av utbildning?
Innan jag gjorde mitt val till universitetet funderade jag på olika alternativ, men när jag väl hade läst på om Teknisk fysik kände jag att det var rätt utbildning för mig. Det lockade mig att den var mer teoretisk än andra ingenjörsutbildningar.

Dessutom blev jag taggad av att höra från gamla KTH-studenter att det var den svåraste utbildningen. Eftersom jag inte visste vad jag ville jobba med efter utbildningen så ville jag ha en utbildning som skulle öppna för många möjligheter och det tycker jag också att den har gjort.

Att jag sedan skulle börja doktorera var inget som jag hade planerat. Jag gjorde mitt examensarbete på Insitutionen för Astronomi på Stockholms universitet och tyckte att det var jätteroligt. När jag sedan blev erbjuden en doktorandtjänst på fysikinstitutionen tackade jag ja på stående fot eftersom jag tyckte att det var så kul med forskning.

Foto: Unsplash, Calwaen Liew

Din avhandling handlade om exploderande stjärnor. Vad betyder egentligen det?
Det genomgående temat för min avhandling var att undersöka hur vi kan lära oss mer om universums expansion. Ett av de instrument som används för detta är just stjärnor som exploderar. Det är inte alla stjärnor som slutar sina liv i explosioner utan endast de tyngsta stjärnorna. En av anledningarna till att exploderande stjärnor, eller supernovor som de kallas, används för att undersöka universum är att de är väldigt ljusstarka så att de kan ses på stora avstånd.

Foto: Unsplash, Mathew Schwartz

Vad är det bästa med astronomi?
Astronomi är ett otroligt spännande ämne som alla kan relatera till. Vem har inte blickat upp mot stjärnorna och förundrats över hur stort universum är? Eftersom astronomi är lockade för så många är det en väldigt bra inkörsport när det gäller att få unga intresserade av fysik och teknik.

Vem är din förebild idag?
Jag har ingen förebild. Jag tycker det är imponerande med människor som trotsar sina rädslor för att göra vad som de brinner för.

Vem var din förebild när du var 15 år?
Jag har aldrig haft någon speciell förebild men när jag var 15 år såg jag upp till författare eftersom jag älskade att läsa. 

Sista frågan, kan du tipsa om någon bra serie eller film för den som älskar fysik?
Oj, det var en svår fråga. Jag måste erkänna att jag nu för tiden inte tittar på speciellt många dokumentärer. När man har arbetat en hel dag tycker jag det är skönt att slappna av och rensa hjärnan framför en bra fiktiv film eller TV-serie.

Tack Linda!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *