Jag har så många goda minnen från studenttiden. Jag flyttade till en annan stad, fann vänner för livet och mötte människor som lärde mig mycket om livet.
Hej Kjzal! Du har pluggat maskinteknik vid Jönköpings tekniska högskola och tagit en master inom industriell teknik vid Uppsala universitet, wow! Har du alltid velat bli ingenjör?
Jag hade inte en tanke om att bli ingenjör, varken under gymnasietiden eller efter gymnasiet. Jag läste samhällsvetenskap och hade mina tankar lutade mot en utbildning åt det hållet. Det fanns ingen nära runt om mig som var ingenjör för att väcka det intresset. Jag slarvade även med matematiken på gymnasiet vilket gav mig ett lågt självförtroende om att klara mig i något som har med matematik att göra. Men när jag tog studenten och fortsatte jobba heltid insåg jag tydligt vad jag helst inte ville att min arbetsdag skulle bestå av och kunde begränsa mycket tydligare mot vad jag helst hade velat ha i min framtida yrkesroll- vilket var mångsidighet. Dock var det svårt för mig att söka mig fram. Jag kände ständigt pressen av att jag måste välja något jag ”brinner” för samtidigt som jag visste att mina intressen sprider sig åt olika håll. Jag minns än idag vad en studievägledare sa till mig som ändrade mitt tänk. Hon sa ”…du behöver inte välja en utbildning där alla dina intressen faller på plats. Du kan välja att studera mot en riktning och ha annat som din hobby vid sidan om…”.
När jag tog studenten och fortsatte jobba heltid insåg jag tydligt vad jag helst inte ville att min arbetsdag skulle bestå av och kunde begränsa mycket tydligare mot vad jag helst hade velat ha i min framtida yrkesroll- vilket var mångsidighet.
Sedan liten har jag haft intresse för andra kulturer och nationaliteter eftersom jag är uppväxt i ett multikulturellt område. Så möjlighet till en internationell karriär var självklart. Det var även viktigt för mig att det fanns goda förutsättningar för att höja sin lön och rotera i sin roll. Efter en hel del sökande på internet bestämde jag att söka mig in på en teknisk bastermin för att läsa till fysik, matematik och kemi som behövdes för att vara behörig till en maskinteknisk utbildning som reflektera den mångsidighet jag sökte efter i min framtida yrkesroll. Efter mina tre år fortsatte jag med huvudområdet industriell teknik i en internationell klass med studier på engelska.
Studierna var ingen enkel väg för mig som börja med lågt självförtroende i studierna på grund av olika anledningar. Det krävde många sena nätter och ett tydligt slutmål om att jag ville lyckas för att gå igenom den tuffa tiden och slutligen bli självsäker på att jag var duktigare än vad jag trodde.
Vilket är ditt bästa studentminne?
Mina studentminnen är så många goda minnen. Det var den tid jag flyttade hemifrån till en annan stad, fann vänner för livet och mötte människor som lärde mig ett och annat om livet. De bästa stunderna var i studentkorridoren där man ständigt träffa på människor från olika kulturer, sjöng till karaoke med bedövande toner, matlagning för 5+, ett simpelt häng i vardagsrummet med pyjamas på och konversationer om allt mellan himmel och jord eller oväntat besök av vänner som bodde tvärs över gatan på studentområdet.
Berätta om din roll på Womengineer! Varför valde du att engagera dig och vad innebär din roll som projektledare?
Som projektledare innebär det att jag är ansvarig för att stötta projektgruppen i respektive ansvarsområde och förmedlar vidare styrelsens uttalanden för att tjejerna i gruppen ska arbeta mot den vision Womengineer har. Konkret innebär detta att planera in konferens, möten, vårda relationerna inom projektgruppen, skapa förutsättningar för att det innehåll som postas på våra kanaler ska inspirera och informera samt koordinera och följa upp gruppens arbete.
Mitt val av att engagera mig lutar sig mot bristen på förebilder som jag och många andra runt om mig upplevt i tidigare ålder. Därför såg jag en möjlighet att bli en källa till att nå ut om att organisationer som Womengineer finns till denna målgrupp. Att leda projektgruppen till att skapa innehåll som även når ut till de som inte har förebilder, för de som känner att de inte hör till, att kunna identifiera sig med olika nationaliteter och bakgrunder i det innehåll vi skapar.
Idag är du färdig ingenjör och jobbar som processutvecklingsingenjör på Scania som konsult via Alten Sweden. Vad innebär det?
Idag är jag ansvarig för att utveckla de logistiska processerna i ett projekt mellan Scania och det tyska bolaget Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg (MAN). Jag är även ansvarig för att koordinera och beräkna på transportkostnader som ligger till grund om en viss artikel ska köpas in och transporteras från en viss leverantör.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa är att vara ansvarig för att leda de logistiska processerna framåt, samarbete med internationella kontakter och auktoritet att föra in förändringar och se de förbättringar mitt arbete resulterar i. Jag har även kollegor runt om mig som är otroligt hjälpsamma och kompletterar mitt arbete med sin kompetens och kunskap som får mig att förstå helheten bättre och därav möjlighet att förbättra processerna på olika håll.
Vad skulle du vilja säga till dig själv som femtonåring?
Det är OK att inte veta vad du vill göra och ta inte emot allt negativt du
får höra. Se människors input som en möjlig vägledning eller som en viss
osäkerhet hos dem själva de vill sprida vidare till de människor som är mer
självsäkra.
Var inte orolig över att du är ”för gammal” att börja studera om du tar ett
eller flera sabbatsår. Om du känner att du behöver göra annat efter studenten
är det OK, se bara till att dra nytta av den tiden. Jag rekommenderar att du
jobbar för att förstå arbetslivet bättre och vad du mår både bra och mindre bra
av för att avgöra vart du vill. Många av
mina klasskamrater som börja studera direkt efter gymnasiet var otroligt
omotiverade och hamnade efter i studierna.
Mitt val av att engagera mig lutar sig mot bristen på förebilder som jag och många andra runt om mig upplevt i tidigare ålder. Därför såg jag en möjlighet att bli en källa till att nå ut om att organisationer som Womengineer finns till denna målgrupp.
Vad vill du göra i framtiden?
Jag vill jobba utomlands och idag lutar mina tankar mot någonstans i Asien men jag vet inte exakt vart det första klivet ska vara. Helst vill jag arbeta i ett land som erbjuder mig mer än en ny arbetskultur men även en möjlighet att stärka min kreativitet genom att bl.a. uppleva alternativa tekniska lösningar som används för att underlätta vardagen.
Har du någon kvinnlig förebild som du vill lyfta fram?
Idag inspireras jag mycket av Ishtar Touailat. Hon har en bakgrund och väg till hennes framgång som reflekterar en ärlighet om de motgångar hon upplevt som jag känner saknas hos många. Jag uppskattar människor som banar ut den väg de skapat för att sedan leda andra och hjälpa dem uppnå sin fulla potential. Hennes värderingar och agerande reflekterar mångfald och inkludering vilket är väldigt viktigt för mig.
Har du någon bok, podd, youtubeklipp eller dylikt som du vill dela med dig av?
Jag rekommenderar många att se filmen Hidden Figures. Det är en sann historia baserad på tre kvinnor som ändrade riktningen i deras liv och stod mot alla odds.
Kjzal har precis lämnat sin roll som projektledare för Womengineer.
Tack Kjzal för allt ditt engagemang!
[Intervjun skapades den 7 maj 2019]
0 Comments