“Allt löser sig till det bästa ändå!”

Hej Eva! Berätta lite mer om dig själv, vem du är och vad du tycker om att göra.
En glad prick med ofta nära till skratt. Drömmer i hemlighet om att skriva en bok en vacker dag, och att få fler tjejer att bli intresserade av teknik och framförallt IT. Sen tycker jag att det vore rätt sjysst om världen blev lite mer jämställd också, jobbar på den delen men det verkar ju gå sådär med den saken. Tycker att musik kan vara en av de bästa sakerna som finns på denna planet vilket jag lägger alldeles för mycket pengar på genom festivaler och konserter, men det är det lätt värt. Ägnar mig gärna åt träning, läsa böcker, och göra fynd i olika second handbutiker och gillar även utforska nya delar av världen, och ett rökigt dansgolv på en technoklubb en sen lördagsnatt tackar jag väl inte nej till heller direkt.

När du stod inför valet om vad du skulle efter gymnasiet, hur gick dina tankar då?
När jag gick i gymnasiet var jag helt inställd på att jag skulle bli läkare då jag jobbade extra inom äldrevården på den tiden. Samtidigt var jag enda tjejen (eller så var vi kanske 2) på webbdesignskursen som jag tyckte var superrolig och hade valt till som ett extraval, så teknikintresset fanns nog omedvetet i bakgrunden. Men KTH fanns egentligen aldrig i tankarna förrän jag skulle söka till högskolan och då tog jag bioteknik som förstahandsval efter läkarlinjen. Sen satt jag sista kvällen och funderade på vad jag ville göra och helt plötsligt hade jag Medieteknik som förstahandsval efter alla läkarlinjer. Så jag halkade verkligen in på ett bananskal på utbildningen då jag inte kom in på läkarlinjen för att jag inte hade högsta betyg i alla ämnen. Sen när det började närma sig startdatum för KTH så fick jag lite ångest men min pappa tyckte att jag i alla fall kunde pröva att gå på KTH en vecka, och sen hoppa av om det inte var min grej. Jag klev in på campus en vacker sommardag i augusti och sen kom jag inte ut förrän fem år senare (okej, 5,5 år om man ska vara petig) med en civilingenjörsexamen…

Vad var din största upplevelse under studietiden?
Svårt att välja en faktiskt, har rätt många att välja mellan vilket är fantastiskt roligt. Det jag kommer ihåg såhär i efterhand är kanske inte de sena trötta nätterna med massor av plugg utan mer alla roliga stunder man hade med kompisarna, samt utlandsterminen i Singapore och exjobbet om e-hälsa i Tanzania är något jag kommer ha med mig i framtiden. Men ett roligt minne är får Tanzania när jag, och Sara som jag skrev exjobbet med och vår professor Magoma suttit på en buss mellan två byar i säkert sex timmar. Ingen aircondition, väldigt trångt och det var en härlig blandning av svett, ananaser i hela bussen och extremt gropiga vägar, samt en jäkligt irriterande pinne som envisades med att vara i vägen under en alldeles för långt tid av resan.

Vi kliver av bussen, jag lätt trött och yr i huvudet…

Vi kliver av bussen, jag lätt trött och yr i huvudet. Ställer ner packningen och börjar fundera på åt vilken riktning vi ska gå för att hitta ett hotell att bo på. Ser bussen dra iväg från parkeringen ut från byn och mot Serengeti och savannen igen, vi räknar väskorna och inser att tygpåsen med alla våra enkäter med exjobbsresultaten ligger kvar i bussen på väg mot okända marker i Serengeti i ungefär 100 kilometer i timmen med endast ett dammoln bakom sig. Och hade vi fyllt i dem i datorn? Såklart inte. Då var jag inte så jäkla cool kan jag säga. Tur var att vår professor var med som sa “pole pole” vilket betyder lugn på Swahili slarvigt översatt. Vi gick till bussbolaget, ringde några samtal och två timmar senare kom våra enkäter levererade till hotellet. Den känslan och lättnaden kommer nog aldrig upplevas igen (hoppas jag för mitt hjärtas och psykes skull). I dagsläget för jag över ALLT digitalt så snabbt som möjligt.

Under dina studier var du engagerad i lite olika saker, skulle du kunna berätta lite mer om Destination London, samt när du var studentambassadör för KTH?
Jag har alltid gillat att resa och ha alltid tyckt att det är roligt att se nya platser och ställen och funderade under mina två första år på KTH hur det skulle kunna vara att jobba utomlands. Mitt tredje år slutade jag att fundera och sökte till Destination London (numera Project Destination) för att ta reda på det. Det var kanske det roligaste projektet jag gjorde på KTH. Vi anordnade en mässa med fokus på utlandsjobb, hade lunchföreläsningar och anordnade en pub under en fotbollsmatch på kåren. Har aldrig sett puben på kåren så välfylld någonsin, och jag har nog aldrig varit så svettig någonsin när jag serverat öl, men himla roligt hade vi! För pengarna åkte vi sen till London och träffade företag och pratade om karriär utomlands- och karriärmöjligheter i London. Jag upptäckte att de var många till min stora lycka och att det dessutom inte verkade omöjligt att röra sig utanför Sveriges gränser om jag velat det efter KTH tiden.

Jobbet som studentambassadör var det en vän och fellow medietekniker som pushade mig att söka för han trodde jag skulle passa till jobbet, han hade nog snappat upp att jag gillar att prata… Som studentambassadör åkte jag Sverige runt med mina fina kollegor (andra studenter från olika program på KTH) och pratade om KTH på mässor, olika högstadie- och gymnasieskolor och höll föreläsningar och workshops. Vi hade öppet hus på KTH, ställde ut på SACO mässan, gjorde en sommarturné i Sverige och jag hade även en av KTH bloggarna under tre år. Eftersom jag gillade att plugga på KTH och gillar att prata inför folk så var det ett perfekt jobb under studietiden. Det roligaste var nog när folk kom fram till en på tentapubar och på campus och sa att de börjat på KTH efter att ha träffat mig någonstans när jag varit ute och rest i Sverige eller läst om det på bloggen! Då kände jag att jag gjorde en skillnad och det var roligt att folk bestämt sig för att börja på KTH efter att ha lyssnat på min historia.

Just nu jobbar du som IT konsult på Tieto, hur ser en vanlig dag ut på jobbet? 
Ingen dag är den andra lik! Tur är väl det för jag blir snabbt uttråkad om jobbet inte varierar. Sitter jag i ett kunduppdrag är det stor fokus på kunden och det projektet som jag projektledare just då. Då handlar det mycket om att få de interna resurserna att jobba ihop samt att hålla en tät kommunikation med kund för att leverera projektet med bästa resultat med allt var det innebär från att hålla deadlines till budget och föreslå bästa lösningen till kund. I min andra roll jag har handlar det mycket om att flytta vår position på marknaden gentemot kunder och konkurrenter genom olika aktiviteter, senaste saken jag gjorde innan semestern var att hålla i Almedalen för min gruppering med allt vad det innebar från att hålla i seminarier och planera aktiviteterna för de dagarna. Vad jag gör om två månader har jag dock ingen aning om vilket är charmen med konsultyrket och även de rollerna jag har just nu.

Hur fick du det jobbet?
Jag fortsätter på samma spår som när jag hamnade på KTH. Ytterst slumpartat faktiskt. När jag började femman på KTH hade jag inte gjort något på Armada (KTHs arbetsmarknadsdagar) så jag gick med som företagsvärd och det året var Tieto huvudsponsorer av mässan så jag lärde mig ganska mycket om Tieto under den hösten. Sen gick jag och pratade med företagsrepresentanterna under mässan samt det årets traineer och tyckte att alla var så himla trevliga att jag började överväga att skicka in en ansökan, då jag faktiskt såg Tieto som ett företag jag kunde se mig själv arbeta på, utan att veta så mycket mer än att de var IT konsulter. Jag visste att konsultyrket och ett traineeprogram intresserade mig men visste inte riktigt om det var IT jag ville hålla på med. Men jag skickade i alla fall in en ansökan då retail, logistics & services verkade vara ett spännande område där det händer mycket inom digitalisering, fick gå på intervju, assesement-dag och sen fick jag kontraktet nerskickat till mitt hostel i Tanzania där jag gjorde exjobbet. Var tvungen att skicka hem det med DHL till kontoret i Stockholm för jag var så nervös att det skulle försvinna i posten på väg hem.

Om du mötte dig själv (igen) när du var 15 år – vad skulle du sagt till dig själv då?
Ha kul och sluta tänka så himla mycket! Allt löser sig till det bästa ändå! Jag tänkte nog alldeles för mycket när jag var yngre, tror inte något blev som jag tänkt mig i slutändan så att såhär i efterhand hade jag ju kunnat lägga den tiden på något vettigare.

Vad gör dig lycklig?
Resor, vänner och musik. Det finns inget bättre än att ta ett gäng vänner under armen, dra iväg på en festival någonstans i Sverige och stå under en stjärnklar himmel runt tolvslaget och lyssna på en grym artist, och sen veta att man har hela natten av äventyr framför sig. Sånt gör mig lycklig!

Till sist, har du något youtube-klipp du vill dela med dig av?
Det här måste vara typ Youtubes äldsta klipp men jag tycker att den är lika hysteriskt rolig ändå.

Tack för din medverkan och lycka till med din fortsatta karriär!

[Intervjun skapades den 30 Augusti, 2015]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *