Med hårt jobb och bra pluggkompisar så kommer man klara sig utan problem.

Hej Emma! Varför började du läsa DatateknikKTH?
Jag visste att jag ville läsa en civilingenjörsutbildning, men inte vilken inriktning. Det jag också visste var att jag ville läsa mycket matte och att jag inte ville läsa kemi eller biologi. Jag stod och velade mellan Maskinteknik och Datateknik men valde till slut data på ren chans på grund av mängden matte. Min inställning var att om jag inte trivs så får jag byta, och att programmering borde vara något jag kunde lära mig (det fanns inga krav på förhandskunskap).

Att jag hamnade på KTH var av flera anledningar. Jag ansåg att det var en bra skola och min pappa hade gått där tidigare. Det låg söderut (i förhållande till Östersund), min pappa jobbade mycket i Stockholm så jag hade möjlighet att träffa honom ofta, samt att resorna hem till Östersund inte blev heldagsprojekt (som de hade blivit om jag hade valt Lund istället).

Jag har också alltid gillat att “hålla så många dörrar öppna som möjligt” och med en civilingengörsexamen så fick jag intrycket av att jag kunde jobba med i princip vad som helst sedan.

Har det alltid varit självklart för att dig att bli civilingenjör?
Nej, under gymnasiet var jag helt inställd på att läsa juridik. Efter studenten så insåg jag att mina styrkor och mitt intresse låg mer åt det tekniska/matematiska hållet och då kändes civilingenjör som det självklara valet. Jag har också alltid gillat att “hålla så många dörrar öppna som möjligt” och med en civilingengörsexamen så fick jag intrycket av att jag kunde jobba med i princip vad som helst sedan. Ytterligare en orsak till att jag inte valde juridiken var att det då hade krävts att jag läste upp en del gymnasiebetyg och det var jag inte alls sugen på att göra.

Om du skulle se tillbaka på din tid som student, skulle du gjort något annorlunda idag?
Egentligen inte, jag hade kanske fokuserat lite mer på skolan under de första två åren. I övrigt skulle jag nog gjort om det på samma sätt.

Varför tycker du att fler tjejer borde söka till tekniska högskolor?
För att man har ett intresse för de utbildningar som erbjuds på de tekniska högskolorna. Jag tror det är svårt att tvinga sig igenom 5 år på högskola om man inte har något intresse för det man läser (oavsett vad det är). Och för att det inte är så svårt som det kan verka, det var nog det jag var mest rädd för. Att jag inte skulle vara smart nog, men med hårt jobb och bra pluggkompisar så kommer man att klara sig utan problem!

Idag arbetar du som IT-konsultCapgemini, vad gör du då?
Jag jobbar som PMO (project management office) och projektledare på Skatteverket. Jag har varit som konsult på Skatteverket sedan jag började på Capgemini och trivs jättebra med det.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att jag har möjlighet att utmana mig själv och växa i min roll. Jag får också möjlighet att lära känna två organisationer parallellt, Capgemini och kundens. Jag har två uppsättningar av kollegor.

Jag kommer kunna fortsätta växa och få större ansvar, jag ser också ljust på IT-branschen i stort vilket kommer vara gynnsamt.

En annan väldigt bra sak med mitt jobb är att jag själv kan styra väldigt mycket över min tid, jag har möjlighet till flextid, arbete hemifrån och att ta semester i stort sett när jag vill – allt under eget ansvar!

Hur tror du din framtid ser ut?
Jag ser ljust på min framtid! Jag kommer kunna fortsätta växa och få större ansvar, jag ser också ljust på IT-branschen i stort vilket kommer vara gynnsamt.

Vilken av alla fördomar om ingenjörs-studenter kan du slå hål på efter att du blev klar med din utbildning?
Jag vet inte riktigt vilka fördomar man har om ingenjörsstudenter idag. Det jag kan säga är att min erfarenhet är att majoriteten av alla ingenjörsstudenter är ödmjuka och hjälpsamma och varken mer eller mindre nördig än någon annan grupp människor.

Till sist, har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram?
Jag har många förbilder bland de kvinnor som jag jobbar med dagligen. Det är kvinnor som har kommit olika långt i sina karriärer och jobbat inom IT i allt från 2-20 år. Jag gillar att jag möter dem dagligen och att jag då kan få små “puffar” av inspiration och stöd löpande.

Tack för din medverkan och lycka till!

[Intervjun skapades den 12 februari, 2016]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *