Caroline Farberger
Att sticka ut ur mängden, det är något som Caroline Farberger gör på många olika sätt. Inte bara för sin dubbelexamen i elektroteknik och ekonomi, utan även för sin publika öppenhet angående en djup personlig transition. Hon föddes nämligen som kille och har alltså studerat och sedan jobbat en stor del av sitt arbetsliv som man. Om denna process och hur hon kom fram till insikten att hon identifierar sig som kvinna har hon skrivit boken Jag, Caroline.
När hon berättar om sin tid på Chalmers, pratar hon om den ojämna könsfördelningen på hennes program: 90% killar och 10% tjejer. Hon märkte att tjejerna valde att anpassa sig till att smälta in i den mansdominerade omgivningen, någonting som hon också har märkt på arbetsplatserna hon har jobbat på. Som ett exempel på det nämner hon klädstilen; tjejer som kom i samma blåjeans och luvan som killarna bar, för att inte sticka ut för mycket. Själv var hon inte heller en i mängden på Chalmers med sitt intresse för ekonomi och drömmen om att bli chef i framtiden.
Caroline pluggade samtidigt till civilingenjör och civilekonom. Det första utifrån ett intresse för elektronik som hon har haft sedan barnsben och det andra som ett taktiskt val för att sedan kunna följa karriärvägen hon drömde om. ”När jag började på Chalmers fanns det egentligen bara tre stora arbetsgivare: Ericsson, Televerket som heter Telia nuförtiden och ASEA som sedan blev ABB. Allt eftersom åren gick på Chalmers kände jag att jag inte ville hamna på de företagen och bli en ingenjör som självkonstruerade, utan jag ville komma vidare i chefskarriären. Det betydde att jag behövde skilja mig från mängden. Därför läste jag civilekonomprogrammet parallellt med elektroteknik” berättar hon.
Nyfikenheten till elektronik ledde Caroline till Chalmers. Hon ville hela tiden få svar på hur saker och ting fungerade: radioapparat, teveapparat, mobiltelefoni. Men hon berättar också att hon vet att unga människor är väldigt påverkade av vad de tror förväntas av dem eller vad de ”borde” göra. ”Låt dig styras av din nyfikenhet och låt dig inte avskräckas ifrån den. Leta i dig själv, vad har du för lust? Vad är din passion? Har du passion för juridik, ja då är det klart du ska läsa det men har du passion för naturvetenskap, go for it!” Hon pekar också ut att det är viktigt med kvinnliga och icke-binära förebilder som kan visa nyttan av att ha gått genom en civilingenjörsexamen. ”Ibland är det ju till och med lite taktiskt att välja en studieinriktning där man är minoritet i kön. Man kommer kanske ha något bättre möjlighet på arbetsmarknaden. Arbetsgivare är väldigt pressade att rekrytera jämställt vilket betyder att en kvinnlig civilingenjör har, allt annat lika, något bättre möjlighet.” menar hon.
Idag jobbar Caroline som VD på ICA Försäkring AB. Hon befinner sig alltså i chefsrollen som hon redan såg framför sig på universitetet. Hur använder hon kunskapen hon utvecklade på Chalmers i sin ledande position? ”Det mest givande från ingenjörsutbildningen har varit ett problemlösande tankesätt och en faktabaserad approach”, berättar hon. ”När man läser kurser inom till exempel elektronik, mekanik eller matte lär man sig att bryta ner ett problem i små delar och att lösa en del i taget. Det är ett väldigt effektivt och strukturerat angreppssätt när man står inför ett problem eller en situation som ska lösas i arbetslivet”. Det är just det här tankesättet och den här problemlösningsförmågan som Caroline berättar om som ger ingenjörsutbildningar sin stora bredd. Vågar man visa upp sina kunskaper och drömma stort, då hamnar man på rätt ställe och Caroline är ett praktexempel på det!
Tack Caroline för att vi fick intervjua dig!
Vill du veta mer om Caroline tipsar vi dig om att lyssna på hennes Sommar och Vinter i P1. Dem hittar du här!
0 Comments