Jag satt där klockan elva på kvällen, en timme innan ansökan stängde och klickade i lite utbildningar som jag tyckte lät spännande.

Hej Beata! Du är intervjuansvarig i Womengineer, vad innebär det?
Som intervjuansvarig har jag hand om intervjuer med kvinnliga ingenjörer (och ibland studenter) som är till för att inspirera fler tjejer att söka sig till tekniska utbildningar. Genom att visa på hur bred en teknisk utbildning är och alla de olika jobben som finns efteråt tror vi att vi kan locka fler tjejer att söka sig till olika tekniska utbildningar. Så det jag gör är att jag kontaktar kvinnliga ingenjörer som jag tycker är inspirerande eller som andra har tipsat mig om, intervjuar dem och därefter publicerar jag intervjuerna på Womengineers hemsida.

Varför valde du att engagera dig i Womengineer?
Ska jag vara helt ärlig så visste jag inte vad Womengineer var förrrän jag läste om Dajana (den tidigare projektledaren) och Womengineer i Osqledaren tror jag det var. Jag gick in på Womengineers hemsida och såg att de hade sökt medlemmar till projektguppen, men att ansökan tyvärr redan hade gått ut. Jag chansade och kontaktade Dajana ändå och frågade om det fanns något jag skulle kunde hjälpa till med. De behövde någon som kunde ha hand om intervjuerna och det blev jag! Jag tyckte att Womengineer verkade som ett så himla bra iniativ då jag själv innan jag började plugga inte visste hur bred en ingenjörsutbildning faktiskt var samt att jag såg bristen av tjejer på KTH när jag började där.

När jag gick trean på gymnasiet sa jag att jag aldrig skulle läsa något mer med matte och fysik i mitt liv

Har du alltid velat bli ingenjör?
Absolut inte! Min pappa och min bror är båda civilingenjörer, men själv hade jag inga planer på att gå samma väg som dem. När jag gick trean på gymnasiet sa jag att jag aldrig skulle läsa något mer med matte och fysik i mitt liv och var inne på att bli allt från stridspilot till sjökapten. Det här var alltså på våren i trean, tre månader senare flyttade jag till Stockholm och började läsa till civilingenjör.. Det blir inte alltid som man har tänkt sig har jag lärt mig!

Hur kom det sig att du började plugga Design och produktframtagningKTH?
Åh, det här tycker jag är en rolig historia! Som sagt så ville jag i trean på gymnasiet inte läsa något som hade med matte och fysik att göra och hade planer på att ta ett sabbatsår och resa jorden runt. Dock så hade mamma tvingat mig att söka lite utbildningar så jag skulle få en uppfattning om vad jag kunde göra senare i livet. Jag satt där klockan elva på kvällen, en timme innan ansökan stängde och klickade i lite utbildningar som jag tyckte lät spännande. Jag var intresserad av design och när jag såg namnet Design och Produktframtagning tänkte jag att det lät väl kul. I juli när vi fick svar så var jag 15e reserv till den utbildningen och insåg att jag kanske hade en chans att komma in, men var fortfarande helt inställd på att jag skulle resa och inte plugga. Sen så kom svaret i augusti att jag hade fått en plats! Då jag inte riktigt hade fått ihop några pengar den sommaren att resa för och inte hade några andra planer tänkte jag att ”Ja varför inte testa?”. En vecka innan utbildningen startade bestämde jag mig för att flytta till Stockholm med inställningen att det bara var att hoppa av och flytta hem om det inte passade mig. Redan efter några veckor kände jag att det att det var helt rätt och att utbildningen passade mig perfekt! Jag tror att det är viktigt att inte vara rädd att börja på en utbildning även om man inte är helt säker. Det är absolut inget misslyckande att hoppa av om det inte passar en!

En vecka innan utbildningen startade bestämde jag mig för att flytta till Stockholm med inställningen att det bara var att hoppa av och flytta hem om det inte passade mig

Berätta om ditt bästa studentminne!
Oj, det finns så många! Jag har varit engagerad i THS Armada (KTHs arbetsmarknadsdagar) och Jämställdhetsveckan, vilket har varit så himla roligt och jag har lärt känna så många nya fantastiska människor. Sen så minns jag väldigt mycket vår skidresa till Val d’Isere i ettan. Vi var 6 tjejer som åkte tillsammans och det var allt från skratt till gråt.

Nu kommer du snart lämna över intervjuansvaret då du ska ta ett uppehåll från dina studier. Vad ska du göra då?
Ja, det känns lite vemodigt! Jag behöver verkligen ett sabbatsår, eftersom jag inte tog något efter studenten känner jag att kroppen börjar bli lite trött och ett ledig kommer göra mig gott. Sen kommer problemet vad jag ska göra på mitt år! Jag har så mycket jag vill göra och kommer inte hinna med att göra allt tyvärr. Just nu ser i alla fall ut som att jag kommer segla över atlanten om jag hittar en båt och besättning att segla med. Därefter vill jag resa runt i Sydamerika och kanske Australien.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Det är så himla svårt att veta tycker jag. Det finns så mycket jag vill göra här också! Jag tror i alla fall att jag kommer gå ifrån design-spåret och läsa min master inom mekatronik. Sen är drömmen om att jobba inom medicinsk teknik med handikapphjälpmedel, livsuppehållande system, simulatorer osv. Det hade varit riktigt häftigt!

Har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram?
Då jag har seglat massa i mitt liv, tycker jag att kvinnorna som seglade SCA båten i Volvo Ocean Race är så himla balla och inspirerande! De var det första kvinnliga teamet på ett decennium att delta i Volvo Ocean Race och det krävs verkligen mod, styrka och pannben för att klara av en sådan sak!

Till sist, har du något youtube-klipp du vill dela med dig av?
Här kommer en video på power-kvinnorna i Team SCA, de är så tuffa!

[Intervjun skapades den 21 juni, 2016]


2 Comments

Marie · June 22, 2016 at 4:32 pm

Så himla fin intervju! Du är grym, Beata!

Johanna Öjeling · June 26, 2016 at 6:44 pm

Instämmer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *