I framtiden vill jag skriva fler böcker för barn och inspirera fler unga att tro på sig själva och sina drömmar.

Hej Andrea! Du har studerat en civilingenjörsutbildning på LTH, hur var det och vad var det som fick dig att välja den utbildningen?
Hej! Jag började på civilingenjör i nanoteknik − superspännande. Tänk dig träslöjd men du bygger med atomer istället för brädor. Utbildningen var inte rätt för just mig – men på universitetet är det okej att byta inriktning om man vill. Kunskap om energisystem förbättrar vår miljö och det är så coolt att vi kan få elektricitet bara genom att plugga in kontakten i väggen tycker jag! Därför bytte jag till civilingenjörsprogrammet Ekosystemteknik vid LTH med inriktning Energisystem.

Under det näst sista året åkte jag även som utbytesstudent till Danmarks Tekniska Högskola eftersom de är världsbäst på energiområdet. Det var så spännande att bo i Köpenhamn ett år och att samarbeta med studenter från hela världen som ville arbeta med energi och hållbarhet i framtiden.

Det är viktigt att komma ihåg att en ingenjörsutbildning kan ge dig kunskaper som kan göra att du kan förändra saker i världen till det bättre. Detta har motiverat mig väldigt mycket.

Du har ju hunnit med en hel del under din studietid, bland annat varit Projektledare för Flickor på Teknis! Berätta lite mer om det initiativet och om din roll inom organisationen.
Projektet drivs av Lunds Tekniska Högskola för att rekrytera fler tjejer till ingenjörsutbildningarna. 120 gymnasietjejer får komma och hälsa på under tre dagar. Vi välkomnar med aktiviteter – både tekniska, studieinspirerande och sociala. Att studera är så mycket mer än att bara plugga hela tiden.

Min roll var att samordna och leda arbetet med projektet år 2013. Vi var en projektgrupp på fem personer och jag hade primärt ansvar för organisation, samarbeten, industrikontakter och ekonomi.

Vad var det bästa under din studietid i Lund?
Att jag träffat hundratals av nya människor som jag både haft kul med och kunnat lära mig saker av.

Det är viktigt att komma ihåg att en ingenjörsutbildning kan ge dig kunskaper som kan göra att du kan förändra saker i världen till det bättre. Detta har motiverat mig väldigt mycket.

Har du något tips till de som inte vet vad de ska göra efter gymnasiet?
Själv åkte jag till Costa Rica, arbetade med att ta hand om barn och lärde mig tala spanska. Att under en längre period leva tillsammans med människor i en annan kultur och ta del av helt andra tankar om livet förändrade mitt sätt att se på många saker. Det vill jag gärna tipsa om till andra.

Annars är mitt tips att alltid göra aktiva val i livet. Motsatsen vore att bara låta saker ske och att låta andra bestämma åt dig – det vill säga att göra passiva val. Få istället saker att hända själv och ta dina egna beslut. Testa på och byt sen bana om du inte trivs!

Idag arbetar du som social entreprenör med barnboksprojektet Inga Ingenjör, ett väldigt viktigt initiativ, som du bland annat pratat om på Almedalen! Vem är Inga Ingenjör och vad var det som fick dig att börja jobba med projektet?
Sommaren 2013 insåg jag att jag önskade förmedla en känsla till alla lågstadiebarn i landet. Känslan av att teknik är kul och att ingenjörsyrket är en möjlighet oavsett bakgrund. Och det var då jag och Malin Yngvesson skapade barnbokskaraktären Inga Ingenjör. Vi ville ta hjälp av sagans kraft. Den första boken om Inga Ingenjör publicerades i augusti 2015. Den heter Inga och Leo löser allt.

Boken är viktig. Idag rekryterar de tekniktunga ingenjörsutbildningarna få tjejer och ingenjörsstuderande har ofta föräldrar som också är akademiker. Men teknik kan vara kul – oavsett vem man är eller var man kommer ifrån. Och nu finns Inga Ingenjör för att introducera detta till barn 5-9 år.

När man blir stor kan man gärna bli t.ex. frisör, kock, polis eller doktor lika väl som ingenjör. Men för att få idéen om att ingenjörsyrket är ett alternativ måste man först veta att det finns! Inga Ingenjör hjälper även till med detta på ett lekfullt sätt.

Det var så spännande att bo i Köpenhamn ett år och att samarbeta med studenter från hela världen som ville arbeta med energi och hållbarhet i framtiden.

Var hittar du all din drivkraft och inspiration?
Jag vill göra världen bättre. Under barndomen hörde, läste och såg jag många orättvisor och känslan lever kvar inom mig att jag vill göra något åt dem. Ingen kan göra allt men alla kan verkligen göra något. Och ja: det är möjligt att göra världen bättre – steg för steg helt enkelt. Därför är jag driven i alla dessa projekt och försöker göra världen lite bättre varje dag.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
Skriva fler böcker för barn och inspirera fler unga att tro på sig själva och sina drömmar. Målet är även att Inga Ingenjör (som riktar sig till 5-9 år) ska bli lika känd som Pettson och Findus.

I karriären kommer jag även att arbeta med teknik och affärer för att förbättra för människor och vår miljö i andra kontexter.

Till sist, har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram?
En kvinnlig förebild som jag skulle vilja lyfta fram är min chef på Vattenhallen Science center Monica Almqvist. Hon började plugga elektroteknik i Lund för hon ville gärna förbättra för miljön genom att bygga solkraftverk. Hon är idag universitetslektor i Biomedicinsk teknik och instiftade kursen där LTH-studenter fått åka till Kolmårdens djurpark och lära sig om ultraljud och delfiner.

År 2009 startade hon Vattenhallen Science center och nu är det 42 000 besökare om året som får ta del av inspirationen där via kul experiment, elektronik och programmerings-verktyg. Dessutom har hon skapat en naturlig mötesplats för studenter, människor i allmänhet och barn i synnerhet. Det är en fantastisk plattform för att vi som pluggar ska bli bättre på att förklara tekniska saker för de som inte kan lika mycket (än).

[Intervjun skapades den 16 oktober, 2016. Foto: Hanna Moritz]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *