Här har vi samlat all information du behöver för att kunna söka till en ingenjörsutbildning. Sidan rör information om behörighet, betyg, antagning och vad som är bra att tänka på innan terminen startar.
Behörighet
För att söka in till en ingenjörslinje behöver du först och främst ha behörighet. Denna får du genom att läsa alla nödvändiga ämnen på gymnasiet, eller läsa in de i efterhand på Komvux eller genom ett tekniskt basår. Många av de tekniska högskolorna erbjuder ett tekniskt basår.
De flesta ingenjörsutbildningar kräver Matematik 4, Fysik 1, Fysik 2 och Kemi 1, vilka du även kan få genom att läsa tekniskt basår. För att kunna läsa tekniskt basår behöver du ha läst Matematik 2a, 2b eller 2c.
Betyg
Antagningspoängen för att komma in på ett ingenjörsprogram varierar mycket mellan olika utbildningar och skolor, men även från år till år. Generellt sett så har de nischade tekniska högskolorna högre antagningspoäng. Tänk på att man hamnar i en egen urvalsgrupp om man läser tekniskt basår, vilket ofta ger en garanterad plats på någon av utbildningarna på samma skola. Ofta kan man också byta skola efter tre år om man är sugen på att läsa en master någon annanstans.
På antagning.se ansöker du!
När du väl har bestämt dig för vilken utbildning och skola du är intresserad av så är det dags att söka. Precis som andra högskole- och universitetsutbildningar så söker du på antagning.se.
Viktiga datum för året finns samlade här, och när du väl har kommit in, glöm inte att tacka ja till din plats!
Detta händer sen!
Kommit in på ingenjörslinjen? Grattis! Nu börjar några av de bästa åren i ditt liv. Kanske flyttar du långt hemifrån, får din första egna lya, eller så känner du ingen annan som ska börja plugga. Oroa dig inte! Här kommer några tips på vägen;
- Ställ dig i bostadskö så fort som möjligt. På vissa ställen, speciellt i storstäder, kan det vara lite knepigt att få bostad.
- Undersök vad kåren gör och vilka aktiviteter de erbjuder. Oftast så finns det mycket för nya studenter.
- Kolla upp vad du behöver för studentlitteratur
- Sök CSN
Glöm inte att ha kul! Att kugga en tenta är inte hela världen – det händer alla. Njut av din studietid och gör det i din egen takt!