En förlegad bild av teknikintresse och att det krävs för att bli ingenjör kan bidra till att kvinnor och icke-binära väljer en annan bana. Kan vi få fler att inse att en ingenjör är en kreativ problemlösare som jobbar med människor och teknik för att förbättra världen kommer det troligen leda till att fler väljer att bli ingenjörer, säger Madelen Porserud på CoGig.

CoGig, Pepp och stiftelsen Womengineer presenterar idag resultatet från en undersökning som kartlagt teknikintresset bland kvinnor och icke-binära. Syftet med rapporten är att förstå hur de ser på teknik, vad som lockar eller avskräcker dem från ingenjörsyrket, samt vilka personlighetsdrag som bidrar till att trivas i rollen som ingenjör.

Totalt deltog 453 personer i undersökningen, däribland 294 blivande och nuvarande ingenjörer. En analys av svaren visade att teknikintresse inte nödvändigtvis är en avgörande faktor för att bli ingenjör. En av sex yrkesverksamma ingenjörer anger att de inte anser sig vara teknikintresserade – något som utmanar den rådande uppfattningen att ingenjörsyrket och teknikintresse är oskiljaktiga.

Rapporten lyfter fram de personlighetsdrag som oftast förknippas med en ingenjörsprofil: kreativitet, problemlösning, och viljan att förbättra världen. Det visar sig att dessa egenskaper är vanliga även hos personer som valt andra yrkesvägar, vilket tyder på att många fler skulle kunna trivas i ingenjörsrollen än vad som idag söker sig till yrket.

“Det finns en diskrepans mellan självbild och lämplighet hos kvinnor och icke-binära vad gäller ingenjörsyrket,” säger representanter för CoGig, Pepp och Womengineer. “Vår förhoppning är att den här rapporten ska bidra till att förändra förlegade bilder av ingenjören och öppna upp yrket för fler.”

För att inspirera framtidens ingenjörer lyfts berättelser från tre kvinnliga ingenjörer som delar sina resor till yrket fram i rapporten. Deras vittnesmål visar att det finns många vägar till att bli ingenjör och att mångfald i bakgrund och personlighet är en styrka för teknikbranschen.

“Genom att belysa dessa frågor hoppas vi kunna bidra till en mer jämställd och inkluderande tekniksektor, där alla som har potentialen och intresset får chansen att lyckas,” säger rapportens författare.

Om CoGig, Pepp och Womengineer: CoGig, Pepp och stiftelsen Womengineer arbetar för att öka mångfalden inom tekniksektorn och inspirera fler kvinnor och icke-binära att välja tekniska utbildningar och karriärer. Genom gemensamma initiativ, nätverk och utbildningsinsatser strävar organisationerna efter en mer inkluderande framtid inom tekniken.

Läs rapporten här!

Kontakt: 

Stiftelsen Womengineer, Marie Ideström, e-post: marie@womengineer.org

CoGig, Madelen Porserud, e-post: madelen.porserud@cogig.se 

 Pepp, Julia Malmsten, e-post: julia.malmsten@blipepp.nu


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *