Idag har vi en gästkrönika här på Womengineer! Jennie Lindehoff jobbar inom marknadsföring och hade själv inte fått sitt jobb om det inte vore för nätverkande. Här berättar hon om sina erfarenheter och tips kring hur nätverkan kan öka dina chanser att få jobb.

Hur nätverkan fungerar

Tanken med nätverkan är att du skapar ett kontaktnät med människor och företag som i framtiden kommer att ge många arbetsmöjligheter. Ett nätverk kan enkelt byggas upp och du har fler kontakter än du kanske först tror. Lista dina vänner, familj, före detta kollegor/arbetsgivare, personer du studerat med och även lektorer. Bara genom dessa människor har du ett nätverk väl värt att upprätthålla för potentiella jobbtillfällen.

Varför ska jag nätverka?

Det handlar inte om vad du vet utan vilka du känner. Tyvärr är dagens samhälle uppbyggt efter detta påstående. Hur mycket vi än vill förneka det och det kan kännas jobbigt då de flesta av oss idag behöver läsa på Universitetsnivå för att kunna ha en chans till ett bra jobb så är det sant. Självklart måste du läsa och lära i skola för att kunna få den kunskap som en viss arbetsroll kräver men för att få ett jobb som många andra också eftersträvar hjälper dina kontakter en lång bit av vägen.

Att nätverka kan kännas onödigt och komplicerat men ju mer tid du ägnar dig åt det, desto bättre kommer du att bli. Se möjligheterna i att träffa nya människor, bara för att de för tillfället inte kan erbjuda vad du är ute efter betyder det inte att de inte är värda att hålla kontakt med. Längre fram i din karriär kan de vara behjälpliga och har du tur känner de personer inom den nisch eller företag som du vill arbeta för.

Nätverka

 

Hur ska jag nätverka?

Som nybörjare är ett bra sätt för nätverkan att medverka på mässor. Det finns olika mässor som hålls varje år inom olika industrier och de är ofta gratis att gå på. Det finns även mässor för de som är nyutexaminerade och inte riktigt vet vad de vill jobba med. Vad alla mässor har gemensamt är att de vill att folk ska träffas och skapa kontakter, att personer ska utveckla ett nätverka och skapa möjligheter inom sin karriär.

Det vanligaste sättet på mässor och andra evenemang är att man delar ut visitkort till varandra. Det är ett snabbt och smidigt sätt att ge ut sin information på. Vad som är viktigt att tänka på är att ens visitkort sticker ut från mängden. Det är hundratals personer som går på mässor och du kommer i kontakt med personer som du tror dig komma ihåg efteråt men efter alla intryck som getts under tillställningen kan det vara svårt att komma ihåg vem som gav vilket visitkort och är alla i samma bransch är det mest naturliga att välja det kort som är mer än bara ett kort.

Övertänk inte designen, ibland kan det ge motsatt effekt. De mest framgångsrika visitkort är oftast de som är som är simpla men också väl planerade. Se till att det viktigaste, så som namn och hur man kan komma i kontakt, finns med. Inkludera även något som drar till sig uppmärksamhet, till exempel ett motto eller liknande. Välj gärna en annan from än vanligt rektangulärt kort och varför inte också utnyttja baksidan med till exempel en karta om var man hittar dig eller ditt företag. En bra idé, om plats ges, kan vara att istället för en logga inkludera ett foto på dig själv. På så sätt kommer personen som läser visitkortet enklare komma ihåg dig från er konversation.

Visitkort (2)

 

Att ha ett visitkort nära till hands räcker tyvärr inte. Du måste även vara beredd på att prata med människor och få en anledning till att ge ut ditt kort. Det kan ibland kännas jobbigt att prata med främmande människor och det är lätt hänt att du inte kommer på något att säga. För att undvika konstlade ögonblick och vet du i förväg att du ska på mässa, förbered några frågor du skulle kunna tänkas ställa och vill ha svar på. Undvik att fråga om jobb direkt, det ger inget bra första intryck men visa att du är nyfiken och var ärlig. Känner du dig inte bekväm, gå ändå. När du väl är där kommer det att kännas bättre och eftersom du troligtvis inte kommer att få ett jobb efter första mötet är det en bra början att skaffa erfarenhet och ge inspiration till samtalsämnen inför nästa mässa.  Ja, tro inte att ett första möte kommer att ge ett jobb, du måste som tidigare nämnt ägna nätverkan tid.

Internets fördelar

I dagen samhälle blir Internet alltmer populärt och för unga är det en språngbräda ut i arbetslivet. De flesta är familjära inom bloggsfären och de sociala medierna.

Att blogga har under senaste åren blommat upp och blivit väldigt populärt, i alla åldrar. Idag finns det bloggar inom alla slags nischer, både män och kvinnor, unga som gamla har en blogg. För vissa är det ett sätt att få skriva av sig, en portal där vänner och familj kan läsa om ens vardag, men för andra är bloggen ett sätt att nå ut till nya människor, skapa kontakter och förhoppningsvis på så sätt starta en gynnsam karriär. Det är ett bra sätt att göra sig hörd och är du van att skriva längre och relevanta artiklar för en typ av industri kan bloggen användas som portfolio.

Förutom bloggande är sociala medier också ett bra sätt att skapa kontakter genom. Det finns exempel på personer som har fått jobb genom att ha uppmärksammat sig själva, på Facebook och även Twitter, att de är i behov av ett jobb. Eftersom Facebook och Twitter gärna blir väldigt personliga och många vänner läser och kommenterar kan LinkedIn vara ett alternativ där endast jobbrelaterade ämnen tas upp. På så sätt kan du undvika pinsamma eller besvärliga lägen och istället ägna tid åt att knyta kontakter med personer som kan vara behjälpliga inom din karriär.

Sociala medier

 

Var aktiv inom ditt nätverkande. Du vet aldrig vad som händer i framtiden men om du håller ögonen öppna kan det mest oväntade men också bästa ske. Något som vi vet om framtiden är att nätverkan är stort och kommer att bli allt viktigare framöver – se till att hänga med du också!

Jennie Lindehoff


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *