– När jag flyger in till nya städer tittar jag alltid på antalet byggkranar för att se vad det är för aktivitet gällande samhällsbyggnad, berättar Åsa Bergman när vi slår oss ned i styrelserummet på översta plan i Swecohuset.
Genom de regnvåta fönstren ser man det som företagets konsulter arbetar med: samhällsplanering.
Vägen till styrelserummet har varit rak, men inte självklar för Åsa Bergman som växte upp i småländska Vetlanda.
– För mig har karriär inte varit att jag har planerat någonting själv. Det handlar mer om att jag har presterat och sedan har någon sett mig.
Pappan som var ingenjör inom samhällsbyggnad är en förebild, liksom mamman som fört över starka värderingar för rättvisa och människors lika värde.
Efter civilingenjörsexamen på KTH anställdes Åsa Bergman 1991 på arkitektbolaget FFNS som senare förvärvade VVB och blev Sweco.
TT: Du har berättat om chefer som sett och stöttat dig. Vilka är dina egna bästa ledaregenskaper?
– Jag är väldigt bra på att bygga starka team. Det spelar ingen roll om det är i samhällsbyggnadsprojekt eller i ledningsgruppen. Sitter man med ett problem eller en fundering behöver man människors olika perspektiv och kompetenser.
Rollen som kvinnlig företagsledare innebär att hon är en förebild för många. Något hon säger känns bra, men ansvarsfullt.
– Att vara en förebild handlar om att ta ansvar för och jobba med utveckling och förbättring och visa på möjligheter för unga tjejer att bli ingenjörer, göra karriär och bli företagsledare.
Som koncernchef brinner hon för att för att skapa en arbetsplats där mångfald, jämställdhet och olikheter får plats.
– Vid vägs ände måste man som företagsledare, styrelseledamot, ägare av ett företag på riktigt förstå att om man har en arbetsplats med både kvinnor och män och människor med olika bakgrund arbetar så tjänar man mer pengar, man växer bättre och man får till bättre lösningar.
0 Comments