“Ständigt står vi inför val: gymnasieval, högskoleval, masterval. Ständigt hamnar vi i tillfälligheter där vi får träffa nya människor eller testa nya saker. Att ta tillfälligheten kan öppna nya vägar, nya dörrar och helt nya möjligheter”
[one_half][/one_half]
[one_half padding=”0 20px 0 0px”]
Det var inte en tillfällighet att jag valde en teknisk utbildning, inte heller var intresset för kemi eller matematik. Av en slump hörde jag ordet Materialdesign och efter ett besök på öppet hus fick jag lära mig att man med enkla metoder och tillsatser kan designa material som kan få helt skilda egenskaper. Efter det visste jag precis vad jag ville göra: nämligen att bli världsbäst på att designa avancerade material. Sen ifrågasatte jag mig själv tusen gånger tills jag tillslut insåg att det är ju precis det här jag vill!
Jag var på mitt seminarium av kandidatexamensarbetet när jag fick frågan om jag skulle kunna tänka mig att skriva ett gästinlägg. Tre års studier, och jag höll precis i min presentation där jag pratade om modellering. Under arbetets gång fick jag chansen att fördjupa mig inom ett specifikt ämne: stelning av metalliska material. Nu kanske du undrar om man verkligen kan skriva ett helt arbete om något sådan, men låt mig berätta att det handlar om en otrolig fastransformation där atomerna i det smälta materialet skapar fantastiska kristallstrukturer! Här kan man dedikera hela sitt liv om man vill.
Intresset för modellering uppkom när jag året innan läste en spännande kurs som behandlade just detta ämne. Då fick vi även besök av två personer från företaget vars datorprogram vi använder i kursen. Sista föreläsningen frågade jag om ett sommarjobb och fick möjligheten att skicka in mitt cv, något som därefter gav mig min första riktiga inblick inom materialbranschen och specifikt inom modellering. Ständigt står vi inför val: gymnasieval, högskoleval, masterval. Ständigt hamnar vi i tillfälligheter där vi får träffa nya människor eller testa nya saker. Att ta tillfälligheten kan öppna nya vägar, nya dörrar och helt nya möjligheter.
[/one_half]
[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
Men hur hittar man sin nisch? För varje år som går börjar det bli mer klart vad det är jag vill rikta in mig mot och lära mig mer om. Jag frågade en förläsare en gång hur det kom sig att han jobbar med just magnetiska nano-partiklar, efter en lång paus sa han ett ord … tillfälligheter. När jag frågade min handledare om hur det kom sig att hon forskar inom 3D-printing så sa hon samma sak. På samma sätt är ju båda dessa Materialdesign.
Intresset ändras och byggs på hela tiden. Var nyfiken, ställ frågor och våga ta tillfället i akt. Fråga efter det där sommarjobbet som du så gärna vill ha. Välj det program och de kurser som låter roligast. Ibland kan det löna sig att vara spontan. Som att söka en sommarkurs i februari och sedan helt plötsligt få chansen att tillbringa två veckor i Paris. Som att utmana sig själv och ta jobbet som labbassistent, våga testa och med det lära sig mer om sig själv.
Man utvecklas under utbildning så otroligt mycket och plötsligt står man där tre år senare och håller i en presentation där man faktiskt är experten i rummet. Efter sommaren påbörjas ett nytt kapitel när jag börjar ett masterprogram inom Nanoteknik, där jag med den absolut högsta förstoringen kommer att lära mig mer om hur materialen är uppbyggda. Troligtvis blir det en eller två terminer utomlands, en hel del tillfälligheter och mycket spontanitet. Men vad vore livet, om man inte ryckte på axlarna och utmanade sig själv?
……………………………………………………………………………………………………………
Souzan Hammadi
Studerar Civilingenjörsprogrammet i Materialdesign
Kungliga Tekniska Högskolan, KTH
[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
[/one_half_last]
0 Comments