You must climb before you can enjoy the view “
[one_half][/one_half]
[one_half padding=”0 20px 0 0px”]
”När jag gick på gymnasiet hade jag ett brinnande intresse för nationalekonomi, framförallt ekonomiska teorier. Jag trodde att det var min största och enda passion. Det var svårt att veta att det fanns något annat; det var svårt att inse det just där och då. Jag hade det tufft på gymnasiet, det var inte alls som jag trodde att det skulle vara. Äldre studenter jag hade pratat med beskrev det som den bästa tiden i deras liv och att det var stunden då man verkligen fann sig själv. Jag väntade ständigt i tre år på att den känslan skulle infinna sig men väntade förgäves. Gymnasiet var helt enkelt inte min tid.
Jag har alltid varit en väldigt kreativ och ambitiös person som älskar utmaningar. Jag tvivlar sällan på min egna förmåga och tror inte att någonting är för stort för att uppnå. Att ha en optimistisk inställning till livet har hjälpt mig något enormt. Att inte lyckas första gången har inte varit ett misslyckande för mig utan en lärdom till nästa gång.
Vad jag har kommit till insikt med under senare år är att ens egna välmående alltid måste stå i centrum. Vad mår jag bra av? Jag mår bra av att få ständig utmaning och utveckling. Jag mår bra av att brainstorma tokiga idéer och försöka komma på sätt att utveckla dessa tokiga idéer. Tyvärr har jag inte alla verktyg idag. Men det är därför jag läser till ingenjör; jag vill ha verktygen för att kunna skapa och verkställa. Att läsa en ingenjörsutbildning hjälper mig ett steg längre på vägen att nå mina drömmar.
Eftersom jag läste ekonomi på gymnasiet fick jag läsa ett basår innan jag kunde påbörja min ingenjörsutbildning. Att läsa basåret var intensivt men också väldigt roligt eftersom vi läste mycket matte. Efter basåret påbörjade jag en utbildning på Stockholms universitet: Ekonomi och IT, som började med en termin fylld av data- och systemvetenskap. Data- och systemvetenskap var något jag aldrig tidigare hade pluggat och något jag egentligen aldrig tidigare hade funderat på att plugga, men så blev det. Och vad glad jag är idag att jag vågade prova på något helt främmande. Efter ett halvår av data- och systemvetenskap insåg jag att jag inte satsade tillräckligt stort. Jag ville ta det ett steg längre och läsa ingenjör. Lyckligtvis fanns det en utbildning som började på våren: ingenjör i teknik och ekonomi. En utbildning som inte hade kunnat passa mig bättre. En termin ekonomi och resten datateknik.
[/one_half]
[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
Idag läser jag ekonomi och det vi har inriktat oss på under våren har varit mycket kalkyler, marknadsföring, finansiering och entreprenörskap. Vi har fått skriva en affärsplan och pitcha vår affärsidé. Jag älskar att lärarna på KTH verkligen uppmuntrar studenterna till att starta eget och att våga testa att få utlopp för sina idéer. Men hur mycket jag än gillar ekonomi så saknar jag tekniken just nu och längtar efter att få programmera och vara kreativ. Till alla tjejer med fördomar och stereotyper kring hur en programmerare ska vara: det är ni som kan förändra dessa fördomar och stereotyper. Genom att välja en IT-inriktad utbildning kan vi tillsammans förändra de normer som finns idag.
Det mest fantastiska med tech är att man kan applicera det var som helst. Vi lever just nu i en era av teknisk innovation och digital utveckling. Det är omöjligt att bli uttråkad; Det finns alltid något nytt att lära och prova, och massor av briljanta och passionerade människor att dra inspiration ifrån.
Mitt råd till alla tjejer – unga som gamla – som funderar på en karriär inom IT är att spendera tid för att upptäcka den sanna bredden av möjligheter som detta kan leda till. Tekniska tillämpningar har tillfört så mycket värde i alla branscher, från flygplanskontrollsystem och mjukvarubaserade operationer till sociala nätverksplattformar. Att hitta sätt att få erfarenhet kommer att hjälpa till att förstå vad de verkliga möjligheterna är och var ens passioner ligger.
Ta hjälp av förebilder – jag vet att det är svårt inom just IT-branschen, men tänk också på att IT är mer än bara programmering. Leta på Facebook och Instagram – det finns massor av konton och grupper som lyfter fram teknikkvinnor. Vi har Sheryl Sandberg, COO på Facebook; Anna Wiklund, Sverigechef på Google och listan kan faktiskt göras mycket längre. Dessutom får man inte glömma alla fantastiska studenter som studerar datateknik eller informationsteknologi just nu och som kommer att bli framtidens kvinnliga förebilder inom IT-branschen. Våga fråga och ta hjälp av andra tjejer, jag kan garantera att det inte är många som avisar en och kom ihåg: det finns inga dumma frågor.
………………………………………………………………………………………………………………
Jasmine Bergdahl
Högskoleingenjörsstudent i teknik och ekonomi
KTH
[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
[/one_half_last]
0 Comments