[one_half][/one_half]
[one_half padding=”0 20px 0 0px”]
JЗдравствуйте, eller hej som vi säger i Sverige. Vi befinner oss i världens nionde största land till ytan, där temperaturen kan pendla mellan +40°C och -40°C. För tillfället sitter vi och lapar sol på en bänk, det enda som saknas är en glass i handen. Benen värker från ett hårt intensivt pass på gymmet.
Ni kanske undrar var vi är? Vi befinner oss i Kazakstan, närmare bestämt i staden Pavlodar. Men vad gör två svenska ingenjörsstudenter här i Pavlodar då?
Vi börjar med att presentera oss. Vi som är här är Erica och Cathrine. Erica kommer från de skånska stäpperna kring Höganäs och bestämde sig för att plugga Kemiteknik på LTH efter medverkan i Flickor På Teknis (numera Her Tech Future) under gymnasietiden. Cathrine kommer från förorten Täby utanför Stockholm och hamnade på LTH och Kemi- och Bioteknik sektionen av en ren slump, men kanske mest tack vare kärleken till Skåne efter att ha spenderat varje sommar på Skånes västkust. Nu går vi båda femte och sista året, förhoppningsvis redo att ta examen innan sommaren.
Men än en gång: varför är vi här i Pavlodar? Den frågan har vi fått ställd många gånger både här och hemma i Sverige. Och även från oss själva (haha). Vi arbetar faktiskt på vårt examensarbete, vilket är det sista vi gör innan examen. När vi beslutade oss för att skriva examensarbetet tillsammans bestämde vi oss för att vi ville göra något annorlunda, som vidgade våra vyer. Därför valde vi att ansöka för ett stipendium via SIDA som heter Minor Field Study. Under en Minor Field Study så spenderar man 8-10 veckor i landet och samlar in data till examensarbetet. Vi genomför alltså en fältstudie här i Pavlodar med fokus på vattenförsörjning och vilka utmaningar vattenförsörjningen kan komma att möta om den expanderas. Detta kompletterar båda våra masterinriktningar bra då Erica läser Processdesign och Cathrine läser Riskhantering.
[/one_half]
[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
Valet föll på Kazakstan då möjligheterna för detta tema på arbetet var stora, samt att landet i sig kanske inte är det vanligaste att besöka och är därför extra spännande.
Nu har vi varit här i 4 veckor. Detta är vecka 5 och under dessa blogginlägg tänkte vi dela med oss av vår vardag, vad vi gjort hittills och annat smått och gott. Via gästbloggen hoppas vi slå ett slag för MFS och utvecklingsfrågor. Alla ingenjörer kan genomföra en Minor Field Study (MFS) och då kan man självklart välja andra länder än Kazakstan. Som ingenjör har man stora möjligheter att engagera sig inom just problematik i utvecklingsländer och medelinkomstländer, så om detta är något som intresserar dig är ingenjör och MFS perfekt. Att göra en Minor Field Study som ett examensarbete testar en på många olika sätt, dels ens kunskaper som man har lärt sig under sina år på högskolan samt mentalt, då allting inte riktigt går som på räls. Vi arbetar i gränsskiktet där människa och teknik möts. Även våra metoder är relativt ”otekniska”, då vi använder oss av bland annat intervjuer, studiebesök och fokusgrupper. Enligt vår erfarenhet är det vanligast att arbeta med mer tekniska metoder. Men mer om detta i kommande inlägg.
Om ni har några frågor eller är extra nyfikna på oss finns vi också på Instagram under namnet ”swedesinkz”. Vi svarar mer än gärna på era frågor i kommentarsfältet eller på Instagram.
Пока!
………………………………………………………………………………………………………………
Cathrine Klingspor – Mastersstudent i Riskhantering
Erica Johnsson – Masterstudent i Kemiteknik
Lund Tekniska Högskola, LTH
[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
[/one_half_last]
0 Comments