“Universitetet fick mig att bli mer säker på mig själv och våga mer. Många gamla klasskompisar tycker jag har förändrats väldigt mycket- vilket jag också har. Men till det bättre”

[one_half][/one_half]

[one_half padding=”0 20px 0 0px”]

Hur hamnade jag egentligen på LTH? Det är en bra fråga, en som jag ställer mig själv ibland. Jag växte som sagt upp i Höganäs i Skåne. Förutom keramik så är denna delen av Skåne känd för Mölle, som var syndens näste i början av förra seklet för att kvinnor och män badade tillsammans, samt för att ha bra vandringsleder och vacker natur.

Jag gick i en väldigt liten skola, mitt ute i ingenstans egentligen. Där kände man alla och hade gått i samma klass sedan dagis. Nu i efterhand är jag tacksam att jag gick i en liten skola, tack vare kunskapen man fick då man kunde få mycket tid med lärarna. Men just då, var det tufft då man inte hade så många vänner och för att man ofta kände sig utanför. Den känslan följde med på aktiviteter utanför skolan, exempelvis på fotbollen där man kände sig malplacerad för att man inte gick i samma skola som alla de andra. Det hjälpte inte heller att en av tränarna var en riktigt hemsk människa. Inför 9an slutade två av tjejerna i klassen, som jag hängde med varje dag, vilket gjorde att jag blev mer ensam än förut.

Därför var det extra härligt att börja på en ny kula på gymnasiet. Jag valde att läsa på Kullagymnasiet, där jag läste natur. Där träffade jag en av mina bästa vänner, som sedan skulle läsa Bioteknik på LTH. Under gymnasiet växte jag som person, jag blev mer självständig och kände mig mer positivt inställd till livet. Redan i ettan började jag tänka på vad jag ville läsa vidare till, jag gillade verkligen alla ämnen så det var väldigt svårt. I början ville jag bli läkare, men redan efter ett år visste jag att mina betyg inte skulle räcka till. Därför ställde jag in siktet på något annat. Under våren i tvåan fick jag möjlighet att åka till Lund och vara med på Flickor på Teknis (numera Her Tech Future). I början var jag lite tveksam inställd, jag kunde ju inget om teknik. Och vad gör man som civilingenjör?

Under dessa dagarna så öppnades mina ögon. Jag fick se mycket av vad man kunde göra som civilingenjör samt att jag fick uppleva studentlivet. Alla var superhärliga och man kände sig som en i gänget direkt. Jag fick bo hos en fadder som läste Bioteknik, som lät väldigt intressant. Men då jag gillade kemi mer än biologi så var nu siktet inställt på Kemiteknik på LTH.

Så här snygg kan ens ouverall vara efter att ha pysslat med den lite för många timmar (när man egentligen borde ha pluggat)


Det blev det också! Redan första dagen träffade jag människor som jag klassar som mina andra familj. Alla var väldigt öppna och atmosfären är väldigt accepterade. Enligt min erfarenhet är det ingen som känner sig bättre eller coolare av trycka ner andra på LTH. Universitetet fick mig att bli mer säker på mig själv och våga mer. Många gamla klasskompisar tycker jag har förändrats väldigt mycket- vilket jag också har. Men till det bättre.

[/one_half]

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]

Jag valde process design för att jag tyckte att det var sjukt roligt att räkna på flödet i rör och hur mycket energi man kan få ut från turbiner. Men som kemitekniker behöver man inte arbeta med rör eller turbiner, man kan arbeta med att ta fram framtidens läkemedel, arbeta med att göra materialen som vi använder starkare och arbeta mer med miljö- och säkerhetsfrågor. Ifall inget av detta låter intressant så finns det en hel hög med kurser och inriktningar som man kan läsa under studietiden. Om du är osäker om detta är rätt för dig så kan du undersöka möjligheten att byta inriktning. Det brukar gå ganska lätt de första åren, då civilingenjörsutbildningarna är ganska lika varandra då.

Ibland får man lite roliga kommentarer på tentan. Här är en av mina favoriter, uppenbarligen var mitt svar inte tillräckligt bra hehe.

Jag har inte bara pluggat under min studietid, jag har varit med i Sexmästeriet (som fixar allt från fester och sittningar till bruncher) och inom näringslivsutskottet. Det har varit väldigt roligt och spännande. Att stå och skrubba golv klockan 03.00 på morgonen efter ett bra event är faktiskt kul det med.

Sexmästeriet som jag var med i. Detta året hade vi hippies som tema

Ifall ni har några frågor om kemiteknik eller LTH generellt är det bara att slänga iväg ett dm till vårt instagramkonto @swedesinkz. Som slutkläm vill jag bara säga att ni som läser detta är fantastiska personer med enorm potential. The sky is not the limit- the limit does not exist!

Tänker man själv så blir det fel- ett citat myntat av den bästa matteläraren

Här är lite tips från mig:

  • Låter kanske lite klyschigt men det är bättre att ångra något man har gjort än att ångra att man inte gjorde det.
  • Välj det som känns rätt för stunden. Om det inte är rätt så går det alltid att byta! Även om det känns bökigt nu så kommer det vara värt det i slutändan!
  • Ifall du känner att du inte passar in på gymnasiet eller grundskolan, som jag gjorde, så vill jag säga att det blir bättre!
  • Engagera er i kårer, sektionen eller i nationer. Det är verkligen ett bra sätt att träffa nya människor. Plus att man brukar kunna få lite gratis matlådor, vilket är en dröm för studenter.
  • Allting, och då menar jag verkligen allt, kan lagas med silvertejp!!!

………………………………………………………………………………………………………………

Erica Johnsson
Masterstudent i Kemiteknik

LTH

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
[/one_half_last]


 


1 Comment

Marie Hansson · April 21, 2018 at 10:22 pm

Härligt Erica .
Håller fullständigt med dig! There is no limit!
Snart är examensarbetet klart och du kan gå och omfamna världen och världen kan få äran att få lära känna och omfamna dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *