Redan innan jag började på KTH visste jag att jag ville på utbytesstudier. Vart spelade mindre roll, bara det blev av. I höstas fick jag beskedet att jag var antagen till EPFL i Schweiz. Att det blev just här hade mycket att göra med att jag efter gymnasiet bodde 10 månader i Belgien. Där fick jag en rätt bra grund i franska som jag gärna ville fortsätta bygga vidare på, samtidigt som jag på EPFL kunde läsa kurser på engelska. Sen kändes det också kul att plugga på ett universitet med så bra rykte. Att det låg nära Genèvesjön med utsikt över franska alperna var en bonus!

gb100

Genèvesjön, eller Lac Léman som den heter på franska. Tar man båten till andra sidan kommer man till Évian-les-bains där det kända Evian-flaskvattnet tappas upp!

Utöver att bli bra på franska ville jag också åka skidor – eller försöka i alla fall, jag hade bara åkt utför en gång tidigare. Alla här älskar att åka skidor! Med bergen så nära inpå kan alla schweizare åka sedan barnsben och de flesta som kommer hit verkar vilja åka så ofta det bara går på helgerna.

gb101

Bild från en skidresa. Jag hängde mest i den blå backen med de schweiziska barnen.

Att åka på utbytesstudier är inte så omständligt, det finns 10 saker att ta tag i:

  • Uppehållstillstånd – antingen om det behövs sökas i förväg eller om man måste besöka kommunen när man väl anländer. Googla vad som gäller i landet du åker till! I Schweiz ska man besöka kommunen inom två veckor efter ankomst.
  • Försäkringar – otroligt tråkig punkt men viktig! Kolla med hemmauniversitetet om de fixar en åt dig så sparar du många slantar.
  • Boende – roligt! Leta i t ex Facebookgrupper efter andrahandskontrakt och kom ihåg att det är vanligt utomlands att lämna deposition.
  • Hyr ut lägenheten hemma och skriv kontrakt för det.
  • Byt mobiloperatör, var inte operatörslåst från Sverige.
  • Kolla upp om det lönar sig att öppna bankkonto, i Schweiz kostar det 50 kr varje gång man tar ut pengar och det dras ca 2% i växlingskostnad när man betalar med kort.
  • Kolla upp stipendier, i Europa kan alla få stipendium genom Erasmus eller motsvarande.
  • Anmäl till CSN att du pluggar utomlands, behövs det kan man få ta större lån.
  • Ha en plan för kurserna så du får tillgodoräkna dig det hemma sen. Man hamnar inte efter för att man åker (oftast)!
  • Kolla om universitetet du åker till har en förening för utbytesstudenter och ha gärna någon kontakt där. Jag hade ett telefonnummer till en så kallad ”buddy” (en fadder). Det var guld för jag kom inte in i mitt boende! Jag lämnade 30 kg bagage hos en granne, gick till EPFL och fick hjälp av min buddy att få tag på mina nya rumskompisar. Att ha en kontakt i landet var en skön back-up!

I början av terminen har många universitet en mottagningsvecka för utbytesstudenter där man lär känna folk! Jag åkte till Schweiz en månad tidigare för att också hinna gå en intensivkurs i franska innan det riktiga plugget drog igång.

Dag 1 på Welcome Week! Resten av veckan gick vi bland annat på museum, hade tävlingar och åkte skridskor.

Dag 1 på Welcome Week! Resten av veckan gick vi bland annat på museum, hade tävlingar och åkte skridskor.

Det var en sammanfattning av att komma iväg på utbyte!

Imorgon tänkte jag skriva lite mer om vardagen i Schweiz. Hörs då!

/Rebecka

 (Vill du gästblogga för Womengineer? Maila ellen@womengineer.org)

 

 

 

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *