Working 9 to 5, what a way to make a living”

Ah, Dolly Parton. Aldrig har mitt liv relaterat mer till en sångtext än sen jag har börjat sommarjobba på heltid. I detta blogginlägg pratar jag om hur det är att börja ett nytt jobb på distans, vad jobbet innebär och vad jag har lärt mig hittills!

Väckarklockan går, jag ger mig själv en stund att vakna, gör en kaffe och öppnar min dator. Det är precis så varje morgon har sett ut för mig senaste året. Den stora skillnaden är dock att min dag nu börjar med ett teammöte, istället för med en föreläsning, och att jag får djupdyka i ett företags hållbarhetsarbete istället för att skriva en labbrapport om kärnfysik. Titeln har kanske redan gett bort det, men jag har fått ett sommarjobb! Mitt första “ingenjöriga” sommarjobb. 

I skrivande stund har jag jobbat i tre veckor och det känns som att jag verkligen har kommit in i mitt arbete. Första dagarna kände jag mig lite vilse, delvis eftersom jag aldrig har jobbat för detta företag förut och delvis eftersom jobbet är på distans, så jag jobbar hemifrån. Att inte kunna träffa nya kollegor och att ha mitt sovrum som kontor underlättar inte direkt saker och ting. Men efter ett (kanske ett och ett halvt) lite stelt möte hade vi brutit isen och nu känns det jättebra.

Utöver jobbet njuter jag såklart också av sommarvädret!

Vad gör jag på mitt sommarjobb, kanske du undrar? Jag är med i marketing & communication teamet som en visiting associate på bioscience-företaget INDICAL som tillverkar instrument för att upptäcka sjukdomar hos människor och djur. Hittills har jag hjälpt till med att bygga deras nya hemsida. Det innebar att tanka mycket på design- och formuleringsfrågor och jobba tillsammans med ett externt konsultbolag. Mitt nästa stora projekt är att kartlägga deras hållbarhetsstrategi. Det tycker jag är superintressant eftersom jag får prata med experter inom olika område för att kunna få en helhetsbild av hur företaget jobbar för en bättre framtid. De fokuserar både på miljömässig hållbarhet och social hållbarhet. Det talar för sig själv vad som omfattas av miljömässig hållbarhet; alltifrån miljövänlig produktion, till transport och arbetsresor. När man pratar om social hållbarhet kan du istället tänka på mångfald och inkludering inom företaget men också på initiativ som företaget tar för att kunna stärka samhällen i utvecklingsländer med deras produkter. 

Det som jag tycker är svårast är att det krävs ett väldigt strukturerat tillvägasätt. Man vill ju bygga sitt arbete på fakta och data, inte på ett instagraminlägg (för let’s be honest, det är på Instagram jag har hämtat en stor del av den kunskapen jag har om sustainability). Jag ser det som en utmaning att intervjua rätt person och ställa rätt frågor för att få den informationen jag är ute efter.

En sak som jag tycker är rolig är att jag lär mig så mycket om företagsstruktur. På min utbildning Teknisk Fysik lär vi oss inte särskilt mycket om företagande. Det är supergivande att jag får vara med på alla möten, se hur ett företag är uppdelat i olika avdelningar och hur man får alla att gå åt samma håll. Om jag själv skulle vilja starta företag i framtiden är det ju väldigt viktigt att ha kunskap om sånt! Jag kanske vill läsa en kurs om företagande i framtiden?


“Working 9 to 5, you’ve got passion and a vision”. Det är verkligen så det känns för mig med detta sommarjobb. Passion för hållbarhet, och en möjlighet att bygga min vision för hur jag kan tillämpa den  nya kunskapen i framtiden. Dolly kunde inte ha sagt det bättre!

Här kan du lyssna på hela låten, förresten ;)

Nyfiken på hur det har gått på jobbet för mig? Jag har skrivit ett inlägg om det också! Klicka här.


Roos Bottema

Ingenjör, vad gör egentligen en sådan? Vad innebär det att utbilda sig till ingenjör och vem börjar plugga till det? Roos läser till ingenjör i Lund och skriver bloggen "On the Road med Roos" här på Womengineer.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *