Vad är det bästa med ett sommarlov från universitet?

Sommarloven på universiteten är väldigt långa. Dels för att man skall hinna med ledighet, sommarjobb och eventuella omtentor men även för att få en välbehövlig paus för att kunna göra precis det man själv vill för stunden. Nu är mitt sommarlov snart slut och jag ser verkligen fram emot att ett vaccinerat och riktigt kul studentliv i höst!

Jag har haft ett sommarlov för att landa i att jag återigen är student, och kommer att vara det för ett bra tag framöver. Jag tycker faktiskt att det känns jobbigt att efter att mina sabbatsår veta om att jag nu skall vara på en och samma plats, i en och samma stad under väldigt lång tid. Jag får varje dag lite ont i kroppen av själva tanken, men i sinom tid kommer jag nog lära mig att uppskatta det också! Kanske är någon av er som börjar i år i samma situation?

Det finns självklart också saker som känns skönt med mitt nya studentliv. Att ha en lägenhet och därmed kunna bjuda hem folk till mig känns otroligt spännande. I och med universitetsstudier flyttar ju många hemifrån och får sitt egna första hem. Så ser det inte ut för alla, men för majoriteten av personerna i min klass. Kommer du som börjar nu att flytta hemifrån för första gången?

Med det sagt. En sommar för att kunna landa.

Jag tackade “nej” till att jobba denna sommar, med undantag för några få intensiva veckor på slutet. Sedan jag var 13 år har jag jobbat OTROLIGT mycket, kanske mer än vad som är rimligt. Varje helg och lov har jag jobbat för att kunna göra det som jag drömt om. Nu har jag unnat mig att inte jobba, utan istället lägga tid på ett volontärarbete för Stockholms universitet. Ett projekt i fjällrävsinventering.

Två fjällrävar i Jämtlandsfjällen.

Jag har (på ett pandemisäkert sätt) lämnat Göteborg i sommar. Jag har hjälpt till att inventera fjällrävar i o-ledade delar av Jämtlandsfjällen. Genom att vandra mellan lyor för att räkna fjällrävsvalpar i svenska fjällen har jag samlat in data och prover till ett projekt drivet av Stockholms universitet.

Under en månad fick jag möjlighet att knata runt på tundran. Jag har duschat i vattendrag och luktat i hål i marken (de gamla lyorna alltså) efter fjällrävsurin, räknat smågnagade (som fjällrävarna delvis äter), tittat i kikare på otroligt många fjällrävarsvalpar. Gått vilse. Hittat rätt igen. Hällt varmt vatten på frystorkad mat och ätit detta.  Satt upp tält. Tagit ner tält. Gått mer. Tittat på ännu fler runthoppande fjällrävsvalpar. Och slängt upp ryggsäcken full med tält, kök, madrass, kläder, flera veckors mat, extra skor och utrustning för uppdraget. Veckorna med fjällrävarna är min absoluta favoritveckor denna sommar.

Tältplats och en av dagarnas enda måltid.

Vad har jag mer gjort? Jo, västkustsommar med hav och vänner är också ganska så upplyftande det med! Ibland för att läsa en bok som inte är min studentlitteratur. Ibland glömma bort att jag är Chalmerist, och ibland för att faktiskt kunna längta lite efter att studierna startar upp på riktigt igen.

Snart är det dags för mottagning, där många av oss Chalmerister ställer upp som pHaddrar (faddrar) för alla nollan (nya elever). Det ska bli kul att träffa den person som jag ska få ta hand om lite extra under mottagningsveckorna. Alla nya i år kommer bli runt slussade av respektive mottagningskommittéer. Jag ska få träffa nya V-sektionssstudenter med Chalmers Ballong Corps. Och nya K-studenter tillsammans med Karg under “Bäst i test” och på “Ost- och vinprovning”. Dessutom nya K-elever med min pHaddergrupp.

Är Du ny nu på någon av de tekniska skolorna? KUL! Då kommer du nog också att tilldelas en pHadder som kan svara på alla frågor som du har gällande nya universitetsstudierna. Passa på att tjata hål i huvudet på dem! Det är världens bästa sätt för att komma in i vad skolan har att erbjuda, och om allt praktiskt såklart.

Nu förbereder jag mig på att starta upp mina egna kurser. Ett nytt år, med lite mer intensiva studier än första året. Det ser jag fram emot!

Häng med Du också!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *